'500 אלף גברים סעודים מוכים בידי נשותיהם'
בממלכה שבה זכויות נשים מופרות על בסיס יומי, הופתעו לשמוע כי חצי מיליון גברים דיווחו על אלימות מצד נשותיהם. העיתונים פרסמו במהרה תחקירים נוקבים על נשים מכות וגברים כנועים. אך המציאות מורכבת ועצובה יותר
הגבר הוא הקורבן? נשים בחברה הסעודית השמרנית כנועות למשטר פטריארכלי, לא מורשות לנהוג, או לצאת לחו"ל ואף למגרשי כדורגל ללא מלווה. אך השבוע קצה התקשורת בסעודיה בהתעסקות בהן ובזכויותיהן, והשיח התקשורתי הופנה לנתונים אחרים. לפי מרכז לייעוץ סוציאלי התנדבותי בשם "ואעי", התקבלו בתקופה האחרונה - פרק הזמן הספציפי לא צוין - כ-556 אלף תלונות מגברים סעודים על אלימות מצד נשותיהם.
"חלון למזרח התיכון " - כתבות אחרונות:
רישיון להרוג: ציידי הציפורים שֶׁבָּזים לחוק
ג'נא בת ה-12 הביאה לסעודים את הג'ננההפתרון לטיפול חירום בסעודית: ללא מגע
תואר ראשון בבורות. מצרים נכשלת בחינוך
אף שמדובר בתלונות טלפוניות ולא בתלונות רשמיות למשטרה, בעיתונות הסעודית המזוהה עם בית המלוכה, כבר לקחו את הנושא צעד אחד קדימה. "חצי מיליון גברים מוכים על ידי נשותיהם", נכתב באתר האינטרנט של רשת "אל-ערבייה". באתר האינטרנט הסעודי "סבק" אף פרסמו תחקיר מקיף בנושא. "אישה נוהגת באלימות כלפי בעלה כיוון שהוא מאחר. נוספת מכה אותו משום שהוא בוגד. אחרת תוקפת את הגבר שלה כי הוא מסרב להסיע אותה לשוק", נכתב בכותרתו. "נשים מכות את הגברים שלהן והם עומדים בפני השפלה ואלימות", המשיך הטקסט.
במרכז הסוציאלי סיפרו בטרם פרסום הנתונים כי רק ביום אחד קיבלו שש שיחות מסעודים שהתלוננו על אלימות מצד נשיהם. אותם גברים, שביקשו לשמור על אנונימיות, מועברים לייעוץ של מומחים במרכז. השייח עאדל אל-מטווע, המפקח הכללי של המרכז, שצוטט בכתבות, אמר כי השיחות הרבות שהמרכז מקבל מהגברים מעידות על כך שהחברה זקוקה למרכזים מהסוג הזה.
בתחקיר שערך אתר האינטרנט הסעודי "סבק" ניסו "לתקוף" את הסוגיה מזוויות רבות כדי להבין מה הסיבות שגורמות לאישה הסעודית להרביץ לכאורה לבעלה. נשים שהתראיינו בתחקיר סיפרו כי הכאת הגבר היא תוצר טבעי של חיים של סבל והזנחה.
"אישה שמגיעה לשיא הכעס שלה מתחילה לעשות דברים לא צפויים. בייחוד אם הבעל 'דוקר אותה' בחרב הבגידה. אז היא מחליטה להכות אותו, ואפילו מסוגלת להרוג אותו", אמרה עביר עווכל. אישה אחרת שצוטטה בכתבה בשם "אום סיף" הציעה תיאוריה אחרת. "אלימות מצד האישה נובעת מפחד על שלום הבית. יש בעלים שמזלזלים ולא מעריכים את חיי הנישואים. בחלק מהפעמים האישה אף מבצעת את תפקידו של הגבר בבית משום שהוא לא מספיק נוכח בו או לא לוקח אחריות על הנעשה בו. או אז היא הופכת ליותר אלימה".
למה גבר נשאר בנישואים אלימים?
בתחקיר התראיין גם ד"ר עלי א-טלחי, פסיכולוג שניסה גם הוא לנתח את הסיבות לאלימות האישה וכן להסביר אם גבר מוכה יכול להישאר בנישואים כאלה. "לעתים הגבר ממשיך בנישואים, במיוחד אם האישיות שלו כנועה ואשתו שתלטנית. יש גם גברים שסובלים מעקרות או רפיון מיני, מה שגורם להם להכיל את האלימות של האישה מחשש לאבד אותה".
הביקורת על הנתונים המופשטים לא איחרה לבוא. יותר ממאה אלף ציוצים בנושא הופיעו בטוויטר והטילו ספק בנתונים מעוררי המחלוקת. המרכז הסוציאלי שנבהל מהביקורת שהחלה להתפשט בטוויטר על הנתונים, מיהר לפרסם הבהרה. בהודעת המרכז הודגש כי הנתון שפרסם נוגע למספר התלונות והשיחות שקיבל ולא מעיד בהכרח על מספר מקרי התקיפה.
זה לא סוד כי בעיית האלימות כלפי נשים בסעודיה גדולה יותר בהיקפה. לפני כשנה וחצי
הושק בממלכה השמרנית קמפיין ראשון מסוגו נגד תופעת האלימות נגד נשים בתוך ביתן. בכרזה שקידמה את הקמפיין נראתה אישה העוטה "ניקאב" על עיניה החבולות ומתחת לתמונתה הופיע המשפט: "יש דברים שאי אפשר לכסות. נלחמים יחד באלימות נגד נשים".
בסעודיה מוטלות מגבלות על נשים בתחומים רבים: בעבודה, בנישואים, בלימודים ואפילו בפתיחת חשבון בנק. בשנים האחרונות דורשות נשים סעודיות ביתר שאת את זכויותיהן, בעיקר בכל הקשור לנושא הנהיגה, שבמשך שנים ארוכות נחשב לטאבו בממלכה. בית המלוכה מצדו מנסה להציג - לפחות מראית עין - חדשנות שבמסגרתה הוא מעודד את זכויות הנשים.