מתי חום וכאב מצביעים על מחלה חמורה?
חום, כאבי בטן, ירידה במשקל, עייפות - התסמינים הנפוצים הללו ורבים אחרים יכולים להיות סימן לבעיה קלה שתחלוף מעצמה, אבל לפעמים מסתתרת מאחוריהם מחלה אחרת, מורכבת יותר. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסביר באילו מחלות מדובר וכיצד הן מתעתעות בנו
זה יכול לקרות לכולנו. פתאום הראש, הגב או הרגל כואבים נורא בלי שום סיבה, או שהבטן מגיבה באופן לא רגיל למזון הכי שגרתי, ואולי צצה פריחה לא ברורה אך טורדנית או מחושים שונים ומשונים.
אם זה נמשך, רובנו פונים לרופא בתקווה ובאמונה שהוא יפתור את התעלומה ובעיקר יעלים את הסימפטומים הלא נעימים בעליל. אלא שלפעמים גם לרופאים עצמם קשה לזהות מצבים רפואיים. זה לא הם, גם לא אנחנו; אלה המחלות, שיכולות להיות מבלבלות.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אבחנו את עצמכם:
אבחנו בעצמכם: האם יש לכם מחסור בויטמינים?
ידך רכה? אתה אגואיסט. אבחנו עצמכם לפי כף היד
פענחו לבד: מה אומר צבע השתן על בריאותכם
ביקשנו מד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה ומנהל היחידה למחקרים קליניים במכבי שירותי בריאות, למפות עבורנו את המחלות המטעות. נדגיש כי בכל מקרה של חשד או חשש ממחלה כלשהי - חשוב לפנות לרופא לייעוץ ולהכוונה.
כאבי ראש ומיגרנות
לכאבי הראש יכולות להיות סיבות רבות - החל מהצורך להחליף משקפיים וכלה בשטף דם במוח. לכאבי הראש שמקורם במיגרנה מתלוות לרוב גם בחילות והקאות ורגישות לאור ולרעש. התקפי המיגרנה יכולים להימשך עד 72 שעות, והטיפול בהם הוא באמצעות משככי כאבים.
אם כאבי ראש חזקים וחדים עד כדי כך שהם מעירים מהשינה או אם מתלווים להם סימפטומים נוירולוגיים כמו הפרעות בראייה, בדיבור, בתחושה בגפיים וכו' - זה מחייב פנייה דחופה לרופא.
תסמונת המעי הרגיז
מדובר בתסמונת נפוצה מאוד הכוללת כאבי בטן, בחילות, שלשול או עצירות. בהיעדר דרך מדויקת לאבחון התסמונת, וכיוון שהסימפטומים האופייניים אינם ייחודיים רק לה, מתבצעת האבחנה באמצעות שלילה של מצבים רפואיים אחרים, כמו זיהומים במעיים, דלקות במעיים או חלילה סרטן במעי הגס.
אם התלונות נמשכות כמה שבועות, חשוב להגיע לבדיקת רופא, בייחוד אם היציאות דמיות או אם לאי-הנוחות בבטן נלווים תסמינים נוספים כמו ירידה במשקל או הקאות בעלות תוכן כהה, או אם יש היסטוריה משפחתית של פוליפים או סרטן במעי הגס. הטיפול כולל לרוב הדרכה תזונתית ולפעמים גם תרופות הרגעה, שכן התסמונת קשורה למצבי מתח וחרדה.
צליאק
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים, ילדים ומבוגרים, מאובחנים כסובלים מתת-ספיגה של גלוטן, שהוא חלבון הנמצא בחיטה ובדגנים נוספים. מצב זה כרוך גם הוא בשלשולים, בכאבי בטן ובנפיחות, ואצל ילדים - גם באי-עלייה בגובה ובמשקל.
את מחלת הצליאק ניתן לאבחן באמצעות בדיקת דם וביופסיה הנלקחת מרקמת המעי בבדיקת קולונוסקופיה. תזונה דלת גלוטן או נטולת גלוטן פותרת את הקושי.
קרוהן וקוליטיס
מדובר במחלות דלקתיות של המעי, התוקפות לרוב את המעי הגס וכרוכות בשלשול (לעתים דמי), בכאבי בטן, בנפיחות ובירידה במשקל. שתי המחלות, מדגיש ד"ר עזורי, מובילות גם לדלקות אופייניות בעיניים, לבעיות בריאות, ואצל ילדים גם לבעיות בגדילה.
האבחנה נעשית באמצעות ביופסיה מרקמת המעי, ובשל הסיכון לממאירות חשוב להתמיד במעקב רפואי. הטיפול במחלות אלה תרופתי, והוא יעיל.
גידולים במעי הגס
מצב נדיר אבל כזה שאסור לפספס, מדגיש ד"ר עזורי, ובגילוי מוקדם ניתן לטיפול יעיל (ניתוח כריתה). גם במקרה הזה התופעות הן שלשולים ו/או עצירות, כאבי בטן ונפיחות, ותיתכן גם אנמיה.
אותם סימפטומים - המאפיינים גם את הצליאק, את תסמונת המעי הרגיז ואת מחלות המעיים הדלקתיות - יכולים להיות תוצאה גם של טחורים ופיסורה, לכן בכל מקרה של דימום בצואה, של ירידה לא מכוונת במשקל, של שלשול או עצירות מתמשכים ושל ירידה ברמת הברזל או ההמוגלובין בבדיקות הדם - יש לפנות בהקדם לרופא המטפל.
סוכרת
זוהי אחת המחלות המטעות ביותר. בשלבים הראשונים היא מתבטאת בירידה במשקל, בצמא ובהשתנה מרובה, ולכן היא יכולה להידמות לזיהומים בדרכי השתן. בכל מצב כזה, ובייחוד אם יש היסטוריה משפחתית של סוכרת, חשוב לפנות לרופא ולעבור בדיקת דם. בהיעדר טיפול הסוכרת עלולה לסכן חיים, וחשוב לגלות אותה עוד לפני שמופיעים סימפטומים מתקדמים כמו בעיות בראייה ונימול בידיים וברגליים.
תת-פעילות של בלוטת התריס
במצב זה הבלוטה אינה מייצרת כמות מספקת של הורמונים העוזרים בשמירה על המשקל, על האנרגיה ועל מצב הרוח. הסימפטומים הראשונים הם עייפות, עצירות, עלייה במשקל, יובש בעור, כאבי שרירים ובעיות בזיכרון - מה שיכול לבלבל עם דיכאון, עם פיברומיאלגיה או פשוט עם הזדקנות.
האבחנה נעשית באמצעות בדיקת דם, וטיפול תרופתי משלים את ההורמון החסר.
ארתריטיס
כאבי המפרקים יכולים להיות תוצאה של זיהומים, של חבלות ושל טראומה או של בעיות בשרירים. אם הסיבה לכאבים היא זיהום - מתלווים להם גם חום ונפיחות/רגישות מקומית; אם מקור הבעיה בשרירים -מורגשים הכאבים בשרירים יותר מאשר במפרקים; ואילו אם הסיבה היא חבלה - הכאב מורגש יותר בעצם. דלקות המפרקים הקלאסיות מלוות בשינויים במבנה המפרק והן מתקדמות עם הגיל, מה שהופך את הגילוי המוקדם לחשוב במיוחד.
האבחנה נעשית בעזרת בדיקות דם, והטיפול בתרופות אנטי-דלקתיות.
דלקת תוספתן
דלקת בתוספתן (אפנדיציטיס) כרוכה בסימפטומים כמו סחרחורת, כאב חד בבטן התחתונה שמתחיל בטבור ונודד לימין הבטן ולעיתים גם חום גבוה. בשל החשש מהתפוצצות התוספתן המודלק יש לאבחן את המצב ולטפל בו במהירות, בניתוח הסרה. אלא שכאבי בטן חזקים יכולים להופיע גם במקרים של שלשול פשוט וכן אם יש זיהום בכליות (אז הכאבים יופיעו באזור המותניים), במקרה של אבנים בכיס המרה, של פגיעה בשריר או של איסכמיה (היצרות או סתימה בכלי דם) במעי. גם הרפס זוסטר (שלבקת חוגרת) יכול לגרום לכאבי בטן חזקים עוד לפני שמופיעה הפריחה האופיינית.
לכן, מציין ד"ר עזורי, אם כאב הבטן חזק עד כדי קושי לעמוד או לגעת בבטן - יש לפנות בדחיפות לרופא. האבחנה נעשית באמצעות בדיקת רופא, בדיקות דם והדמיה.
אנדומטריוזיס
עוד סיבה לכאבי בטן חזקים, אך אצל נשים בלבד, היא אנדומטריוזיס. זוהי מחלה שבה רירית הרחם גדלה ומתפשטת מחוץ לרחם. במקרה הזה לכאבי הבטן מתלווים גם כאבים בצוואר הרחם, התכווצויות ודימום חזק. בדיקה גינקולוגית ובדיקת אולטרסאונד מאפשרות אבחנה וטיפול - לרוב באמצעות גלולות או ניתוח.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות
ריבוי ציסטות בשחלות גורם לשחרור מוגבר של הורמונים וכתוצאה מזה לכאבי בטן, לאי-סדירות במחזור החודשי, לקושי להרות ולשיעור-יתר. לעיתים גורמת התסמונת לעלייה לא מוסברת במשקל. התסמונת אופיינית לנשים בגיל הפוריות, והיא מאובחנת באמצעות בדיקת אולטרסאונד ומטופלת בעזרת גלולות.
לופוס
מחלה אוטו-אימונית זו יכולה להשפיע על המפרקים, על הכליות, על המוח, על העור ועל הריאות. הסימן המובהק של המחלה הזאת הוא פריחה בצורת פרפר בלחיים, אלא שסימן זה לא מופיע אצל כל החולים. סימפטומים נוספים יכולים להיות חולשה, עייפות, חום ממושך וכאבי מפרקים. הטווח הרחב הזה עלול לבלבל בינה לבין מחלות זיהומיות שונות, בהן מחלת הנשיקה בשלבים שונים שלה, וכן עם ארתריטיס. לופוס ניתנת לאבחון באמצעות בדיקות דם ושתן.
ב-80% מהמקרים הסימפטומים חולפים מעצמם
לפחות שליש מהמטופלים שמגיעים לרופא עם סימפטומים מוכרים ושכיחים יוצאים מהביקור ללא ידיעה ברורה לגבי הסיבה לתחושתם. כך עולה ממחקר שנערך לאחרונה בבית הספר לרפואה בהרווארד ותוצאותיו פורסמו ב-Journal Annals of Internal Medicine.
לפי המחקר, הכאב לסוגיו אחראי למחצית מהביקורים אצל הרופאים, תלונות הקשורות למערכת הנשימה (הצטננויות למשל) הן הסיבות 30%-25%-ל מהביקורים ואילו עייפות, בעיות שינה, מיחושי בטן וסחרחורות הם הסיבה 25%-20%-ל מהם.
אלא שבמקרים רבים לא ניתן להבין במדויק את הסיבה לסימפטומים הללו. כדי להגיע בכל זאת לאבחנה נעזרים הרופאים בבחינת ההיסטוריה הרפואית של המטופל ובבדיקה גופנית. אלה מספקות את רוב המידע הנדרש לצורך אבחנה של מצבים רפואיים רציניים או שלילה שלהם.
בדיקות המעבדה, כך לפי המחקר, לרוב אינן תורמות הרבה. ב80%- מהמקרים חולפים הסימפטומים מעצמם תוך שבועות עד חודשים, גם בהיעדר אבחנה ברורה או טיפול (אם כי, כידוע, משככי כאבים יכולים להיות יעילים במקרים מגוונים). אם יש לסימפטומים סיבה רצינית - הרופאים לרוב חושדים בה מיידית. כמובן, אם המצב מחמיר או שהוא מתמשך - מומלץ לחזור לרופא ולשקול יחד ביצוע בדיקות.
המחקר מספק ידיעה מרגיעה לפיה גם אם הרופאים לא ממהרים לפעול - זה לרוב בסדר. עם זאת, אם הם מסבירים לנו מה אולי גורם למיחושים - זה עוזר יותר מאשר אם הם פוטרים אותנו באמירה ש"זה נורמלי." רופאים, לתשומת לבכם.