מחקר מפתיע: מה מנחם יותר - שוקולד או סלרי?
מחקר אמריקני הגיע למסקנה מפתיעה בכל הקשור לאכילה רגשית, שאולי תשפיע עליכם בפעם הבאה שבה יהיה לכם יום רע ותרצו לברוח למקרר, מגלים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
היה לכם יום מתיש, הרגיזו אתכם בעבודה ובנוסף חטפתם דו"ח. אתם חוזרים הביתה, מסתערים על המקרר ומחסלים את העוגה שנשארה שם או חבילת גלידה. "לא נורא," אתם משכנעים את עצמכם. "זה אוכל מנחם"...
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
אפשר לדלג על ארוחת הבוקר: 5 סיבות מדעיות
למכורים למתוקים: הכירו את דיאטת הגלידה
סוכר חום, אורגני או דבש - האם יש "סוכר בריא"?
אולם מתברר כי גם אילו הייתם מכרסמים גזר וסלרי - ההשפעה המנחמת הייתה דומה. חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה שבארצות הברית גילו במחקר כי "מזון מנחם" אינו מנחם אותנו יותר ממזון אחר או אפילו מאי-אכילה כלל. החוקרים גילו כי אותן תחושות רגשיות עלו אצל סטודנטים שהיו במצב רוח ירוד ושקיבלו בעקבותיו מזון שמוגדר "מנחם," או מזון שלא נחשב לכזה או שלא אכלו דבר.
במחקר השתתפו 100 סטודנטים שהתבקשו לדרג שלושה מזונות שנחשבים אצלם "מנחמים ואהובים" ושלושה מזונות שאותם החשיבו כ"אהובים אבל לאו דווקא מנחמים." המזון המנחם שקיבל את הדירוג הגבוה ביותר היה שוקולד ,26% - ולאחריו גלידה (18%), עוגיות (11%) ועוגת שוקולד (8%). המזונות שנבחרו לאהובים אך לא מנחמים היו שקדים (15%), קשיו (13%) ופופקורן (9%).
לאחר מכן צפו הסטודנטים בסרט עצוב שהקדיר משמעותית את מצב רוחם. בתום הסרט קיבלו מחציתם את האוכל שהחשיבו למנחם ומחציתם את האוכל שאותו לא החשיבו למנחם. זמן מה מתום האכילה השתפרה הרגשתם של הסטודנטים, אולם דירוג ההרגשה שלהם היה זהה אם אכלו אוכל מנחם או לא.
החוקרים חזרו על הניסוי, והפעם הקבוצות התחלפו: אלה שלא אכלו בפעם קודמת אוכל מנחם אכלו כזה הפעם, ולהפך. תוצאות דירוג מצב הרוח היו דומות לניסוי הראשון.
בפעם השלישית חזרו החוקרים על הניסוי והפעם השוו בין אכילת מזון מנחם אחרי סרט עצוב לבין אי-אכילה בכלל. וגם הפעם התברר כי ההרגשה של הנבדקים השתפרה בין אם אכלו ובין אם לא.
החוקרים מציינים שבציבור רווחת דעה מוטעית שלפיה "מזון מנחם משפר את מצב הרוח," אולם תוצאות המחקר מוכיחות שהוא יכול להשתפר גם עם אוכל שאינו נחשב למנחם - וכאמור, גם אם לא אוכלים בכלל.
הרעיון שאנחנו יכולים להרגיש טוב יותר על ידי צריכת מזונות מסוימים מושך מאוד אבל בפועל, כך לפי המחקר, לאוכל עצמו יש אפקט פסיכולוגי חלש.
תוצאות המחקר הזה יכולות לתמוך במרזים שמתלוננים על אכילה רגשית ומעוניינים להוריד משקל או באנשים שמנסים לשפר את הרגלי האכילה לבריאים יותר.
זה לא אומר שצריך להימנע מגלידה או מפיצה מדי פעם - רק כדאי לזכור שהן מעכבות את ההשתחלות הקלה למכנסי הג'ינס.
הכותבת היא דיאטנית קלינית , "טל הבריאות - המרכז לתזונה נכונה", חברת עמותת הדיאטנים עתיד