הבדלנים באוקראינה בוחרים. אירופה: לא חוקי
במחוזות לוהנסק ודונייצק הפרו-רוסיים בוחרים את ההנהגות שלהם. הצעד נתפש כסיבוב נוסף במלחמה של רוסיה במערב סביב המשבר באוקראינה
עוד חדשות בעולם :
בורקינה פאסו: שני קצינים טוענים שהם הנשיא
איפה הכי מסוכן לנשים לנסוע בעולם?
ארצות הברית והאיחוד האירופי גינו את הבחירות במזרח אוקראינה ואמרו שהן אינן לגיטימיות ורק מחריפות את המתחים בין המערב לבין רוסיה.
הבחירות בלוהנסק ובדונייצק הן שלב נוסף בעימות בין רוסיה לבין המערב סביב המשבר באוקראינה. במוסקבה מסרבים לקבל את המצב הנוכחי באוקראינה, ורוצים להשיב את הגלגל אחורנית למה שהיה לפני הדחתו של הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' בחודש פברואר והקמתה של ממשלה פרו-מערבית שמבקשת להצטרף לאיחוד האירופי.
בקלפי: דגלי המורדים במקום סמלי המדינה
בקלפיות בדונייצק, המעוז הצבאי והפוליטי של הבדלנים במזרח אוקראינה, הדביקו עובדי ועדת הבחירות מדבקות של דגלי המורדים על סמלי המדינה האוקראינית. "רשימות הבוחרים הוצאו על ידי הרשויות האוקראיניות כך שנתקלנו בכמה קשיים, אבל אנחנו מנסים לערוך הצבעה לגיטימית למען העם של דונייצק", אמרה נטליה שאבן, עובדת ועדת בחירות בבית ספר בעיר דונייצק.
העיר התעשייתית הגדולה, שבעתות שלום חיה בה אוכלוסייה של קרוב למיליון בני אדם, חוותה שעות ספורות לפני ההצבעה ירי פצצות מרגמה והפגזות ארטילריות שלא נראו בעוצמתן זה כמה שבועות. לטענת אוקראינה, שישה חיילים בצבאה נהרגו ב-24 השעות האחרונות באזור מזרח המדינה.
קייב: המורדים מפרים את ההסכם שחתמו עליו
אוקראינה גם טוענת כי בחירות במזרח המדינה ייערכו רק על פי החוק האוקראיני ושדבר זה הוסכם בפרוטוקול מינסק שעליו חתומים מנהיגי המורדים, אוקראינה, רוסיה ו"הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה" (OSCE). לפי השלטונות בקייב, תוכנית המורדים לבחור מנהיגים ומוסדות באזורים הבדלניים בלוהנסק ובדונייצק, שבוע לפני הבחירות לפרלמנט באוקראינה, מפרה את ההסכם שנחתם.
ההצבעה במזרח אוקראינה צפויה לפגוע עוד יותר ביחסים המתוחים ממילא בין רוסיה לבין המערב. האיחוד האירופי וארה"ב הטילו בחודשים האחרונים סנקציות על רוסיה בגין מעורבותה במשבר במזרח אוקראינה ותמיכתה בבדלנים הפרו-רוסים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה אתמול שאירופה תכיר בתוצאות הבחירות במזרח אוקראינה. הקנצלרית שוחחה שלשום עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ואמרה לו שהבחירות אינן לגיטימיות. מנגד, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר שמוסקבה מכירה בבחירות ובתוצאותיהן.
"כולנו מבינים שהמערב נלחם ברוסיה, אבל הוא החליט לעשות זאת באוקראינה. באשר אלינו, אנחנו רק מנסים לשרוד", אמר ויטלי בן ה-34, איש עסקים בדונייצק. "אני מקווה שההצבעה שלי תשנה משהו. אולי בסוף יכירו בנו כמדינה אמיתית, עצמאית", אמרה טטיאנה איבנובה בת ה-65, עובדת במכון מדעי בדונייצק.
ולרי ויטלייביץ', בת 50, הייתה בין הראשונים להצביע בקלפי במרכז דונייצק. "הגיע הזמן שנחיה באופן נורמלי. קשה לשאת את הפחד שחשות משפחות בכל הפגזה. אני מצביעה בתקווה שזה יעזור לרשויות שלנו להגן על האינטרסים שלנו נגד קייב", היא אמרה.
מנהיג הבדלנים הפרו-רוסים ב"רפובליקה העממית של דונייצק", אלכסנדר זחרצ'נקו, אמר כי "הבחירות יאפשרו להקים ממשלה לגיטימית". בניגוד לזחרצ'נקו, תושבים רבים בדונייצק חושבים שהבחירות לא ישנו דבר ושתוצאותיהן הן כבר עובדה מוגמרת.