שכחו אותי במרתף (וכמה טוב שכך): פסטיבל יינות מתיישנים
מתי בפעם האחרונה טעמתם יין ישראלי ומרגש משנת 1999 ועוד בכוס? ליבי שפרלינג עם טעימות והמלצות מפסטיבל היינות המתיישנים של יקב רמת הגולן במסעדת "יפו תל אביב" שיתקיים השבוע. המחיר: מ-14 שקלים למבעבע בן 7 בכוס
יקב רמת הגולן מייצר כבר 30 שנה יינות ישראליים שהפכו במרוצת השנים - אדומים ולמרבה השמחה ועם השנים גם לבנים - לאייקוניים. הם מיטיבים לבטא את הטרואר הצפוני של המדינה, לוכדים את הדי אן איי הכל-ישראלי שביין ובעיקר עושים הרבה נעים, קודם באף ואז גם על הלשון.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
טירמיסו, קרם קרמל וגם קנולי: קינוחים איטלקיים
יינות היקב שאפו, מאז ומעולם, לבטא את הטרואר הייחודי של הרמה: את האדמה הוולקנית עליה גדלים הענבים, את הלילות הקרים הארוכים ואת משטר הרוחות האופייני לרמה. אחרי למעלה מ- 30 שנות כורמות ברמה, זיהו אנשי היקב כמה חלקות שמניבות, לטעמם, יינות יוצאי דופן, הראויים להיות מבוקבקים כיינות כרם יחידני. יינות הכרם היחידני זוכים להצלחה מסחררת, מיד עם השקתם ועם השנים הם הפכו גם לפריט אספנים נחשק, כך ששווה לשים עליהם יד.
עוד שווה לשים לב למשטר היישון של היקב, אשר מרבה לעשות שימוש ארוך, ניכר וסבלני בחביות עץ אלון צרפתי, בחביות קטנות ולא פעם בחביות עץ אלון אמריקאי, אשר מעניקות ליין ארומות של וניל או טופי, מרככות את הטאנינים שבו ומקדמות עוד את הנגישות והאלגנטיות שלו. בבלנדים השונים של היקב נעשה שימוש גם בחביות משומשות, כדי לא להעמיס על היין עץ ולהישאר נאמנים כל העת לפרי ולקרקע, לאדמה המספרת את סיפורה ולתנאים הגאוגרפיים סביבה (זהו בדיוק הטרואר).
יינות היקב מיטיבים להתיישן ובכך מהווים תמורה נפלאה למחיר. קנו יין מענבי זן סירה או מרלו מכרם יחידני תיכף עם צאתם לשוק, אחסנו אותם כמו שצריך (בשכיבה, במקרר יין, מרתף או בחדר קריר) ותקבלו תוך כמה שנים אוצר אלגנטי במחיר מצויין. זו הסיבה שאני בכל אופן אוהבת אותם מאד.
בשבוע הקרוב (2-5.11) ניתנת לסועדים במסעדת "יפו תל אביב" של השף חיים כהן הזדמנות לטעום כמה מהיינות הייחודיים והמתיישנים של "יקב רמת הגולן", מבציר 1999 ועד בציר 2013 במחירים סבירים בכוסות ואפילו בחצאי כוסות, כך שמתאפשר מנעד רחב של התנסות.
בין היינות שישתתפו בחגיגה: ירדן בלאן דה בלאן 2007, ירדן מרלו 1999 מבקבוק מגנום - עוד רגע בן 16! - ירדן שרדונה כרם אודם 2011, ירדן סירה כרם אורטל 2004, ירדן סמיון אציל 2002, ויינות ייחודיים נוספים.
נמליץ שלא לוותר על טעימה מהבלאן דה בלאן 2007. טעמנו מבעבע רענן ומקסים, שהבועות בו עדיין פריכות אבל מעבר לכך, הוא מפנק בריחות פרחים לבנים ובטעמים פירותיים כתומים, בעיקר צוף ודבש, שבולטים גם בסיומת המהנה.
ירדן מרלו 1999 שנמזג מבקבוק מגנום הוכיח שפעם היו פה שזיפים, דומדמניות ופטל שחור, אבל היום נשאר יין נגיש, שנפתח לקראתנו תיכף ומייד. קצת חיוור לעומת בצירים עדכניים יותר אבל זו הזדמנות לטעום מתיישן אמיתי, במונחים ארצישראליים.
אהבנו מאוד את ירדן סירה כרם אורטל 2004, ששומר על פרופיל דומה לזה שהפגין עם צאתו לשוק, יין סגלגל ורענן, שליבתו ריבת שזיפים וסביבו עשבי תיבול טריים, ירקרקות נעימה וסיומת מפתיעה של אדמה ועץ אלון. משתנה לאיטו כך ששווה לקחת בקבוק ולפנות לארוחה זמן.
ירדן מרלו כרם קלע 2008 התרכך משמעותית מאז השקתו וכעת טעמנו יין עסיסי ורך, שבולטים בו פירות סגולים, עמוד שדרה מוצק ופלפל שחור. הסיומת נעימה ומתוקה במפתיע.
ירדן קברנה סוביניון 2011 הוא יין חדש ששווה להכיר, ביטוי נפלא של שנת הבציר 2011, שנחשבה קרה במיוחד במושגים ישראליים ואכן, טעמנו אדום קריר ורענן, אלגנטי ומאופק, שמוטב להמתין לו עוד קצת, כדי לקבל מנות בשומת סגלגלה פראית, טחב ואדמה. מהנה כבר עכשיו אבל יוסיף להתפתח עוד.
למקרא המחירים בהם יימכרו הבקבוקים במהלך החגיגה הזאת, אין לנו אלא להאמין לנציגי המסעדה והיקב שטענו בפנינו כי אין פה כל כוונה לעשות רווח, אלא רק לחשוף את פוטנציאל היינות הללו, להנגיש אותם לקהל ולאפשר לשתות בכיף ובלי לקרוע את הכיס: מחיריהן של חצאי הכוסות יחלו כבר ב-14 שקלים. בקבוק ירדן קברנה סוביניון 2011 יוצע ב-185 שקלים, מרלו כרם קלע 2011 ב-200 שקלים, ירדן בלאן דה בלאן 2007 ב-189 שקלים וירדן סירה כרם אורטל 204 ב- 367 שקלים. לא תאמינו אבל מגנום (כלומר – שמכיל כמות יין כפולה מבבקבוק רגיל) של ירדן מרלו משנת 1999 יעלה 609 שקלים.
זה המקום לומר ש"יפו תל אביב" חרתה על דגלה כבר עם הקמתה מסורת של כבוד וידע כלפי עולם היין. זה התחיל עם שיתוף פעולה מקיף עם יבואנים קטנים ובוטיקיים כחברת "ג'יאקונדה" וגם אלדד לוי שמביאים לפה בחירות אחרות, מלאות טעם וצבע וממשיך בשיתופי פעולה קבועים שמקיימים פה עם יקבים ישראלים. לא שוכחים להתחדש ולהתרגש פה עם יינות עולם חדש סקסיים ובכלל, צוות הסומליירים של המסעדה יעתירו עליכם ידע, הבנה ובחירות מדייקות.
"בחרנו לציין ולחגוג את סוף תקופת הבציר המוצלח עם יינות ייחודיים בנוף המסעדנות המקומית. אנו רואים בשף חיים כהן שותף לדרך ולמשימה של היקב לקדם ולפתח את תרבות היין בישראל", אומר מנהל השיווק של היקב, ארנון הראל. במסעדה מצדם מבטיחים שהאורחים יוזמנו לטעום עוד ועוד יינות שונים, לרבות הפתעות שזו להן חשיפה ראשונה.
נציגי היקב גם לא היססו להודות בפנינו שהפעם מכוונים את הזרקור אל קהל צעיר, אוהב יין ואוכל טוב, אותו מזמינים להגיע כדי לחוות את יינות היקב על ציר הזמן וגם להכיר כרמים יחדיניים , זנים חדשים ויינות קינוח מעולים.
- פסטיבל היינות המתיישנים של יקב רמת הגולן (2-5.11). מסעדת יפו תל אביב, יגאל אלון 98, תל אביב