שתף קטע נבחר

דו"ח: מהם הפירות והירקות עם הכי הרבה ריסוס?

משרד החקלאות בדק אילו מהפירות והירקות שאנחנו אוכלים הכי מרוססים, והתוצאות לא מעודדות: בחלק מהם נמצאו חריגות של 50% ומעלה. החדשות הטובות: במשרד פועלים להפחתת השימוש בחומרי הדברה - ומעודדים מעבר להדברה ביולוגית

משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם את תוצאות הסקר השנתי לשנת 2013 לשימוש חורג בחומרי הדברה, המבוצע בכל שנה בתוצרת צמחית טרייה, פירות וירקות. מהתוצאות עולה כי כ-90% מהדגימות עמדו בתקן וכי הירקות שבהם נמצא שיעור החריגה הגבוה ביותר היו כרובית וצנונית.

 

בשנת 2013 נבדקו דוגמאות תוצרת טרייה של ירקות ופירות מכל האזורים והמגזרים בארץ - כ-90%

מהדגימות עמדו בתקן, ו-45% מהדגימות נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל. ב-10.3% מהבדיקות נמצאו חריגות בשימוש בחומרי הדברה, הכוללות שאריות גבוהות מהמותרות בחוק או שימוש בחומרים לא מורשים בשימוש בגידול המסוים.

 

התקן הישראלי לשימוש בחומרי הדברה קובע אילו חומרים מותרים בשימוש בגידולים השונים ובאיזו רמה. התקנות שנקבעו לוקחות בחשבון בין היתר את סל המזון שאותו צורך אדם במדינת ישראל ורמת השאריות הנקבעת כמותרת לחומר הדברה היא רמה הכוללת גם טווח ביטחון שמונע כל מצב של סיכון.

 

סקר 2013, כך מדווח משרד החקלאות, שונה מהסקרים בשנים הקודמות: להבדיל מסקרי עבר בהם נלקחו דגימות בהתאם לשיעור צריכתן בתזונה המקומית, השנה בחר המשרד להתמקד בסקר דווקא בירקות ובפירות שבשנים האחרונות נמצאו בהם בעיות נקודתיות של ממצאים חריגים במנותק מהיקף צריכתם בפועל, במטרה לתקן את הטעון תיקון בקרב החקלאים בממשק הגידול. הדוגמה העיקרית לכך הינה צמחי תבלין: למרות הכמויות הקטנות הנאכלות בישראל של צמחי תבלין (לעומת עגבניות או מלפפונים) נלקחו 40 דגימות מקבוצה זו.


חריגות מהתקן להדברה

חריגות מהתקן להדברה
הירק כרוב צנונית צמחי תבלין דלורית, כרובית ושומר
% החריגה 50% 40% 47.5% חריגה מהתקן

 

צמחי תבלין: חריגה של 47.5% מהתקן

על פי הממצאים, בכרוב וצנונית שיעור החריגה גבוה ועומד על 50% ו-40% בהתאמה. בצמחי תבלין שיעור החריגה עמד בשנת 2013 על 47.5%. בדלורית, כרובית ושומר נלקחו דגימות בודדות (אחת מכל ירק) ובכולם נמצאו חריגות מהתקן.

 

פיקוח על הימצאות שאריות חומרי הדברה בירקות ופירות מבוצע במספר רבדים. משרד החקלאות ופיתוח הכפר עוסק בפיקוח ברמת החקלאים בשדה ובבתי האריזה. התוצרת נבדקת מדגמית לאחר קטיפתה ולפני שיווקה לרשתות השיווק ולשווקים. הפיקוח אצל החקלאים ובבתי האריזה מאפשר למשרד לכסות את כל צינורות השיווק האפשריים שמהם מגיעה תוצרת לשווקים ולרשתות השיווק.

 

משרד הבריאות מפקח על התוצרת כאשר היא נמצאת כבר בשווקים וברשתות השיווק, הן בהיבטים של בדיקת שאריות חומרי הדברה והן בהיבטים נוספים. מדי שנה מבצע המשרד סקר הכולל בין 500 ל-1,000 בדיקות מדגמיות של תוצרת חקלאית טרייה להימצאות שאריות חומרי הדברה, בהתאם לתקנים ולרמות המאושרות.

 

משרד החקלאות ופיתוח הכפר נוקט במדיניות רחבה של הפחתת השימוש בחומרי הדברה. המשרד תומך בחקלאים העוברים לגדל בשיטות ידידותיות לסביבה. בנוסף, מדריכי שירות ההדרכה והמקצוע של המשרד (שה"מ) הפזורים בכל הארץ מלמדים את החקלאים ומטמיעים בקרבם שיטות ותכניות להדברה משולבת, הכוללות שימוש באויבים ביולוגים, שימוש בחרקים מועילים ועוד.

 

בשנים האחרונות פועל משרד החקלאות ופיתוח הכפר לצמצום השימוש בתכשירי

הדברה בכלל והוצאה כליל של חומרים מ"הדור הישן". במסגרת זו, יזם המשרד בתקופה האחרונה מהפיכה בסופה יאסרו לשימוש תכשירי הדברה המכילים זרחנים אורגניים, טריאזינים, קרבמטים ופחממנים כלוריים בירקות ופירות, וייצר לצרכן ירקות ופירות יותר בריאים ונקיים מחומרי הדברה לצריכה ולשימוש. מדובר ב-25 חומרים פעילים, המרכיבים 75 תכשירים מסחריים. עם איסור השימוש בהם, יבוטלו מעל 400 (!) שאריות מרביות שהיו מותרות עד למועד זה. חלקם עדיין מותרים לשימוש באירופה.

 

במסגרת מדיניות הפחתת השימוש בחומרי הדברה, מעודד משרד החקלאות שימוש בחומרים "רכים", ידידותיים לאדם ולסביבה, ובטכניקות המאפשרות הדברה ביולוגית ושיטות ידידותיות לסביבה, שאינן עושות שימוש בחומרי הדברה, כדוגמת: שימוש בחרקים מועילים למלחמה בחרקים המזיקים, פיזור מלכודות ללכידה המונית של מזיקים, פיזור זבובים עקרים להדברת זבוב הפירות וזבוב הזית. בנוסף, המשרד אף תומך באמצעות מענקים מיוחדים בחקלאים העוברים להדברה ביולוגית.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירקות ופירות. 90% מהדגימות עמדו בתקן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים