בי-ם מעריכים: "עצרנו את כדור השלג השבדי"
במשרד החוץ סבורים כי בלמו את המהלך השבדי להכרה במדינה פלסטינית, זאת לאחר שנורבגיה, דנמרק ופינלנד הודיעו כי לא ילכו בעקבות שטוקהולם
"הצלחנו לעצור את כדור השלג, נראה שנכון לרגע זה השבדים נותרו בודדים". כך אמר אמש (יום א') בכיר במשרד החוץ, לאחר התייעצות שהתקיימה אתמול (יום א') בהשתתפות שגריר ישראל בשבדיה יצחק בחמן, שהוחזר לארץ כמחאה על החלטת ממשלת שבדיה להכיר במדינה פלסטינית. אף שבמשרד החוץ העריכו שלפחות שתי מדינות נורדיות יילכו בעקבות שבדיה ויכירו במדינת פלסטין - בסופו של דבר נראה כי מאמץ דיפלומטי ישראלי הצליח נכון לעכשיו לבלום את המהלך.
שבדיה וישראל בקרב דיפלומטי: "מוכנים לשלוח לליברמן ריהוט מאיקאה"
מדיווחים שהגיעו לירושלים עולה כי השבדים לחצו על שכנותיהם לנקוט צעד דומה - אך נתקלו בסירוב. נורבגיה, דנמרק ופינלנד אף פרסמו הצהרות חד-משמעיות כי לא ילכו בעקבות שבדיה. גם לטביה, אחת המדינות הבלטיות החשובות, הודיעה לישראל שלא תכיר במדינת פלסטין. גורמים בכירים בירושלים ייחסו את סירובן לניסיון להביע מחאה על כך ששבדיה קיבלה החלטה שכזו מבלי להיוועץ עמן.
הסבר נוסף שהעלו במשרד החוץ הוא שרוב מדינות אירופה קיבלו את הטיעון הישראלי שצעד כזה מהווה טעות ואין בו שום תועלת. לנוכח זאת, בדרג המקצועי במשרד החוץ סבורים כי ניתן להכיל את המשבר עם השבדים והמליצו שלא להחריפו יתר על המידה - כדי שלא ליצור התקרבות בין שבדיה לבין שכנותיה. בכירים בירושלים העריכו אף כי ההמלצה שתוצג לשר החוץ ליברמן היא להחזיר את שגריר ישראל בשבדיה לשטוקהולם בתוך כשבועיים.
השבוע צפוי להיות גדוש במגעים מדיניים, בדגש על הזירה האירופית. שורה של מדינאים מאירופה צפויים להגיע השבוע לישראל, והראשון שבהם יהיה שר החוץ של דנמרק מרטין לידגארד שיגיע לירושלים וייפגש עם שר החוץ ליברמן. לידגארד צוטט לפני חודש באומרו כי האיחוד האירופי ישקול סנקציות נגד ישראל, אם זו לא תסיר את המצור על עזה ותפסיק את הבנייה הלא-חוקית בהתנחלויות. הוא טען בהמשך שדבריו הוצאו מהקשרם. ביוזמת שגריר ישראל בדנמרק ברוך בינה הוזמן לידגארד לביקור בישראל, ובירושלים מקווים שבזכות הביקור יצליחו לאזן את דעותיו.
מחר יגיע ארצה שר החוץ הצ'כי לובמי זאורלק, המייצג מדינה שנחשבת לאחת הידידותיות ביותר כלפי ישראל באיחוד האירופי. ביום שישי תגיע לישראל שרת החוץ האירופית החדשה פדריקה מוגריני, שנחשבת ידידותית הרבה יותר לישראל מאשר קודמתה קתרין אשטון - שנחשבה "סדין אדום" בירושלים. מוגריני תיפגש עם ההנהגה הישראלית.
עוד קודם לכן, ביום רביעי צפוי שגריר האיחוד האירופי בישראל לארס פאבורג אנדרסן להיפגש עם מנכ"ל משרד החוץ נסים בן שטרית ועם היועץ לביטחון לאומי יוסי כהן, כדי להציג מסמך אירופי המפרט את הקווים האדומים של האירופאים בנוגע למדיניות ישראל. בין הקווים האדומים: בנייה ב-E1; בנייה בשכונת גבעת המטוס; בנייה בהר חומה; פינוי בדואים בנגב; ושינוי הסטטוס קוו בהר הבית.
בימים האחרונים כבר ביקרו בישראל מנכ"לי משרדי החוץ של גרמניה וצרפת, וגם שר החוץ של מלטה סיים ביקור בארץ. בהמשך החודש עוד צפויים לבקר בישראל שר החוץ של סלובקיה, שר החוץ של אתיופיה, ראש ממשלת צ'כיה ושרי ממשלתו וכן ראש ממשלת סרביה.