שתף קטע נבחר
 

כך תדעו: האם הילד חולה או שזה סתם תירוץ

"אמא, כואב לי הראש", היא אחת התלונות השכיחות של ילדי הגן ובית הספר. אך לפעמים נראה לנו שלא מדובר במחלה אמיתית, אלא בתירוץ להישאר בבית. ד"ר שמואל גור מסביר כיצד תוכלו להבדיל

הסתיו הגיע, ואיתו נפתחת עונת המחלות של ילדי הגן ובית הספר. באופן טבעי ילדים מנסים להפעיל על ההורים מניפולציות שונות, בכדי לזכות בכמה ימי חסד בבית. לפעמים מדובר בתירוץ בלבד, אך במקרים רבים תלונות הילד מוצדקות. כך תדעו להבדיל בין השניים.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על מחלות ילדים בערוץ הורים :

טיפול באנטיביוטיקה מחליש הגוף? 10 מיתוסים

מה צריך להיות בארון התרופות כשיש ילדים בבית

דלקות אוזניים: באמת לא צריך אנטיביוטיקה?

 

"אמא, כואב לי הראש"

הרופאים נוהגים להבדיל בין סימנים ובין סימפטומים. סימנים הם מצבים הניתנים למדידה אובייקטיבית, כגון מדידת חום או דופק. לעומתם, הסימפטומים הם תחושות סובייקטיביות של החולה, ולאו דווקא ניתנים למדידה אובייקטיבית, כדוגמת כאבים או חוסר תיאבון.

 

כאבי ראש וחום הן בעיות נפוצות בקרב ילדים בכל הגילאים, שלא לדבר עלינו המבוגרים. ההבדל הוא שהילדים לא יודעים להעריך אם הם חולים באמת. לפעמים הם פשוט מחקים את התלונות של ההורים.

 

כאבי ראש בקרב ילדים ומבוגרים בדרך כלל קשורים לבעיה בגוף, כגון מחלה ויראלית כמו שפעת או לעתים דלקת. כמובן שעם הטיפול במקור הבעיה, יעבור גם כאב הראש, אך ניתן לטפל בסימפטום גם באמצעות משככי כאבים או מורידי חום. התכשירים העיקריים שנמצאו יעילים לשיכוך כאבים והורדת חום בילדים הם פרצטאמול ואיבופרופן. חשוב לדעת כי פרצטאמול הוא היחיד הניתן לשימוש מגיל אפס. בכל מקרה של מתן תרופות לשיכוך כאבים והורדת חום לילדים, יש להקפיד על שתייה מרובה.

 

37.5 זה חום או לא?

חום הגוף התקין בילדים הינו 37.5-36.0 מעלות. עליית חום הגוף בילדים מוגדרת כטמפרטורה גבוהה של יותר מ-37.6 מעלות במדידה דרך הפה או טמפרטורה הגבוהה מ- 38.0 מעלות במדידה רקטלית. חשוב לזכור כי חום איננו מחלה בפני עצמה אלא ביטוי לתגובה של הגוף לגורם מחלה כלשהו, למשל זיהום או דלקת. עליית החום כשלעצמה איננה גורמת נזק לגוף, אלא אם טמפרטורת הגוף עולה מעל ל-41 מעלות.

 

פעמים רבות במהלך מחלה עליית חום הגוף מלווה בהרגשה כללית רעה. לא מומלץ לשלוח ילד לגן או לבית הספר במקרה של חום גבוה, ובעיקר אם ישנם סימני מחלה נוספים. חזרה מוקדמת לפעילות הרגילה עלולה לגרום לסיבוכים, לכן רצוי לקבל אישור מרופא הילדים לפני החזרת הילד למסגרת החינוכית.

 

התרופה המומלצת בתחילת הטיפול בחום היא פרצטאמול, וזאת בשל הניסיון המצטבר הרב שיש בשימוש בתרופה זו. תחילת ההשפעה הינה בתוך 30 עד 60 דקות ונמשכת ארבע עד שש שעות. מתן פרצטאמול במינון המומלץ הוא בטוח ביותר, בתנאי שהמינון מותאם למשקל הגוף של הילד.

 

ואולי החום הוא בכלל ממקור חיצוני?

לפני שאתם קובעים כי לילד יש חום ונותנים לו תרופה להורדת חום חשוב לבדוק כי המקור איננו חיצוני, בעיקר בימי החורף, בהם אנחנו נוטים לחמם את הבית. לכן חשוב לבדוק האם הטמפרטורה בחדר הילדים גבוהה מדי או שאולי הילד מכוסה באופן מוגזם או לבוש בשכבות בגדים מיותרות.

 

סימני אזהרה המחייבים פנייה לרופא

הילד מתנהג באופן שאינו אופייני לו: בוכה/עצבני ללא סיבה או לחילופין שקט מדי

הילד מתעורר באמצע הלילה או מוקדם בבוקר ומתלונן על כאבים

הקאות ושלשול חוזרים במשך יממה

הילד מתלונן על ראייה כפולה או מטושטשת, סחרחורת והפרעה בשיווי המשקל

 

סימנים אלו נגרמים על ידי נגיפים ואינם גורמים לנזק משמעותי לגוף, אך הם בהחלט מחייבים בדיקה וטיפול רפואי. לכן אם בנוסף לתלונת הילד, ישנם סימנים נוספים, חשוב להתייחס אליהם במלוא הרצינות, להשאיר את הילד בבית ולפנות לרופא.

 

לסיכום, חשוב שתהיו קשובים לילד ותנסו להבין מה הוא מרגיש בדיוק. בנוסף, נסו לברר בעדינות האם משהו מפריע לו בבית הספר והאם הוא יתגעגע לחברים שלו אם יצטרך להיות כמה ימים בבית. ספרו לילד שאם הוא באמת חולה זה אומר שתצטרכו ללכת להיבדק אצל רופא. באם הוא לא מראה התנגדות ומוכן בכל מחיר להישאר בבית, ככל הנראה לא מדובר בתירוץ.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עד 37.5 מעלות זה לא נחשב חום
צילום: shutterstock
מומלצים