ועדת הכלכלה: זרזו את ייקור תמלוגי כיל
בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת תקף יו"ר ועד עובדי מפעל המגנזיום את בעלי החברה: "הם מרשים לעצמם לשחק בנו ומרוויחים מיליונים"
ועדת הכלכלה של הכנסת דרשה היום (ב') משר האוצר, יאיר לפיד, להביא לאישור הממשלה כבר בשבוע הבא את המלצות ועדת ששינסקי 2, במטרה לזרז את ייקור התמלוגים של חברת כיל ל-500 מיליון שקל בשנה. יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי האישור המהיר נדרש כדי להפסיק את אווירת אי הוודאות שנוצרה עקב איומי החברה לפטר מאות עובדים ולהעביר את פעילותה לחו"ל אם יאושרו המסקנות.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :
המלצות ששינסקי רוככו: המדינה תקבל פחות
המדינה נסוגה: תדרוש פחות תמלוגים מכיל
שר הרווחה נגד כיל: "לא נקבל סגירת מפעלים בנגב"
גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון
ברוורמן דרש את התערבות הממשלה גם כדי להגן על עובדי החברה, אשר הופכים לדבריו לבני ערובה במחלוקת המיסוי. הדרישה עלתה בסיכום דיון סוער בנושא, שבמרכזו עמדה זעקת העובדים החוששים לגורלם, בעיקר עובדי מפעל המגנזיום שהחברה מאיימת לסגור אותו. "הוודאות הופכת להיות חיונית באקלים לא בריא של עודף רגולציה", אמר ברוורמן וקרא לשר האוצר "לגמור את הסיפור בהחלטת ממשלה במקום להתעסק בשטויות".
הדיון המיוחד נערך ביוזמת הח"כים מיקי רוזנטל (עבודה) ותמר זנדברג. רוזנטל תקף את החברה, שראשיה קיבלו לדבריו דיבידנדים של 2 מיליארד שקל בשנה ב-5 השנים האחרונות, בעוד שבעלי המניות מהציבור קבלו רק חצי מיליארד שקל בשנה. הוא הפריך את איומי כיל בציון העובדה שהמדינה מחזיקה בה "מניית זהב" אשר מחייבת את היותה חברה ישראלית. עוד טען רוזנטל כי האיומים נועדים בעצם ללחוץ על הממשלה להאריך את הזיכיון של על אוצרות ים המלח מעבר ל-2030.
זנדברג קראה "שים קץ לשוד של אוצרות הטבע של המדינה מצד כימיקלים לישראל, ולחזק את בעלותה עליהם באיומים על פרנסת העובדים, כולם תושבי הנגב". אודי אדירי מאגף התקציבים באוצר, שהיה חבר בוועדת ששינסקי, אמר כי המיסוי הנוסף עליו המליצה הוועדה הוא על רווחי היתר של החברה שנבעו מחישוב לוקה בחסר של התשואה, ולכן הומלץ על מיסוי הדרגתי עקב השוני בהשקעות וגם בגלל שבמסקנות הראשונות של החברה לא ניתן משקל מספיק לנושא התעסוקה.
"שיפסיקו לראות בנו כלי משחק ציני"
אדירי ציין כי אין מקום לאיומי כיל לסגור בראש וראשונה את מפעל המגנזיום, שנע בין רווח להפסד, ולכן נקבע שמסקנות הוועדה לא יחולו עליו. אבנר אלרואי ממשרד הכלכלה ציין כי החברה כבר משלמת למדינה מיליארד שקל בתמלוגים ומסים, והיא רואה בתוספת של 500 מיליון שקל "נטל שיביא לתשלום מס שולי של 57%". אדירי תיקן: "רק 48%". ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר, "מה שקורה כאן הוא חמור. כיל השיג בוועדת ששינסקי את כל מה שהיא רצתה אבל ממשיכה לסחוט באיומים את המדינה והכנסת".
אבי בן שושן, יו"ר ועד מפעל המגנזיום, אמר בהתרגשות, "הם לא מפסידים כמו שהם אומרים, אלא מרוויחים מיליונים והבעלים מרשים לעצמם לשחק עם העובדים. מה הקשר שלנו לרווח והפסד? צחקו לנו בעיניים כשאמרנו ש-400 משפחות מרגישות חרב על הצוואר אחרי שהוציאו הודעה לבורסה על סגירת המפעל. הם אמרו שהוא לא ייסגר לפני 2017, אבל סירבו לתקן את ההודעה. בינתיים הלקוחות בורחים ומכרנו רק 10% מהתוצרת. אז שיודיעו שהמפעל לא ייסגר ויפסיקו לראות בנו כלי משחק ציני".
ארמנד לנקרי, יו"ר מועצת העובדים של מפעלי ים המלח, יצרני האשלג, הוסיף: "גם בנו משתמשים בצורה צינית וגם עלינו מאיימים בפיטורים, למרות שהחברה חילקה דיבידנדים במיליארדי דולרים מ-2008 ומפעל האשלג הוא המקור העיקרי של הרווחים. כי בישראל מייצרים את האשלג הטוב ביותר בעולם במחיר הזול ביותר בעזרת העובדים הטובים ביותר. פיטורי עובדים יהיו בכייה לדורות". ראש עיריית דימונה בני ביטון קרא לממשלה להחליט שכל כספי הרווחים ירוכזו בקופה סגורה ויוקדשו רק להשקעות בנגב.