קנס על אי-לימודי ליב"ה? אולי בכנסת הבאה
הצהרות בכירי "יש עתיד" על שילוב בוגרים חרדים בשוק העבודה נתקלו בדחייה של שנתיים. 18 חודשים לאחר ההחלטה בנושא, מבקר משרד החינוך את ההתנהלות "לאורך השנים" וטוען להיעדר תשתית ולמחסור במורים
אכיפת לימודי הליב"ה במוסדות החינוך החרדיים - אחת מהבטחות הבחירות הבולטות של "יש עתיד" - נדחתה בשנתיים לפחות ולא תיושם בקדנציה הנוכחית של הכנסת והממשלה, כך עולה מחוק ההסדרים.
במאי 2013 החליטה הממשלה לחייב את בתי הספר האמורים ללמד 9 שעות שבועיות של לימודי ליב"ה (לימודי יסוד בחינוך הממלכתי: אנגלית, חשבון ועברית) כבר בשנת הלימודים הנוכחית. על פי התכנון, היקף השעות אמור היה לעלות בהדרגה, כחלק מתוכנית שבמסגרתה "ייקנסו" מוסדות חינוך שלא יעמדו בתנאים.
עם זאת, חוק ההסדרים החדש ביטל את לוח הזמנים של יישום התוכנית וקבע כי שר החינוך שי פירון ייצור בסיס חישוב אחר. בכפוף לכך, חובת לימודי הליב"ה במוסדות נדחתה לשנת תשע"ח - בעוד יותר משנתיים ולאחר מועד הבחירות הרשמיות הבאות.
"אין תוכנית חשובה יותר מזו", אמר שחר אילן, סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש, דת ושוויון. "סיכויי התלמידים למצוא עבודה קלושים מאוד ויש להם קושי אמיתי ללמוד באקדמיה. אנחנו פוגעים אנושות במטרה החשובה כל כך של שילוב חרדים בעבודה, ובסיכויים לא לחיות בעוני. זו מטרה לאומית וכעת משרד החינוך והאוצר יורים לעצמם ברגל".
לדבריו, התלמידים החרדים "לומדים בשעות היום לימודי קודש, ובמשך שעה אחר הצהריים הם לומדים לימודים כלליים של עברית וחשבון בסיסיים ביותר. למעשה, כל מה שאנחנו אומרים להם זה ללמוד שעתיים במקום שעה. לא ביקשנו שילמדו אזרחות או ביולוגיה, אלא חשבון ואנגלית ברמה שמספיקה לחיים".
370 אלף התלמידים החרדיים מהווים כ-25% ממערכת החינוך כולה בגילים 18-3. הם נתונים לפיקוח מחוז חדש במשרד החינוך שעדיין, על פי המשרד, עוסק בגיוס כוח אדם. יעד הכשרת מורים ללימודי הליב"ה עומד על כ-6,000 בני אדם ב-5 השנים הבאות, ועד כה החלו רק 1,075 מורים בתהליך ההכשרה.
"תוכניות הלימודים במגזר החרדי לבנים אינן מותאמות, ודרישות הליב"ה הפורמליות מחייבות הגדרה מחדש ופיתוח ספרי לימוד", הגיב המשרד, תוך טענות להיעדר תשתית מתאימה בשטח. "לאורך השנים היה מחדל גדול מאוד במשרד בנושא. אם הדבר היה מיושם כבר השנה, המשמעות הייתה ש-300 אלף תלמידים היו הולכים לרחוב".
על פי הודעתו, "תקציב 2015-2014 מחייב מוסדות חרדיים ללמד ליב"ה, תוך עמידה בתוכנית עבודה הדרגתית. בשלב הראשון הם יידרשו לעמוד ביישום צעדים הכרחיים, ובהם הכשרת מורים קיימים, ופיתוח והתאמת תוכניות לימוד. מוסדות
שלא יעמדו ביעדי הביניים - תקציבם יקוזז מיידית ב-65%, ואם הם לא יעמדו ביעדי התוכנית הכוללת תוך 3 שנים - רישיונם ותקציבם יישללו לחלוטין".
הרב מרדכי בלוי, אחד האחראים על הפיקוח בחינוך העצמאי החרדי, הבהיר כי "כולם בסופו של דבר יבינו שאי-אפשר לכפות על הציבור החרדי את מה שהוא לא רוצה. לנו יש את הליבה שלנו: תורה ותנ"ך, ועל זה אנחנו גדלים". בלוי הוסיף כי גם פגיעה בתקציב המוסדות לא תוביל אותם למסלול הליב"ה. "ניאבק בזה משפטית ופוליטית", הסביר. "אנחנו מחכים לראות מתי ילמדו לימודי ליב"ה יהודית במדינה יהודית. למה שכל בית ספר לא ילמד קצת משנה? תפילה? לימודי ליב"ה זה העתיד שלנו?".