בכיר בריטי: פייסבוק וטוויטר מסייעות לדאעש
ראש סוכנות הביון הבריטית טוען כי הרשתות החברתיות הפכו לכלי בידי ארגוני טרור. "פייסבוק וטוויטר הפכו להיות רשתות פיקוד ושליטה עבור טרוריסטים"
הטכנולוגיה לצד ארגוני הטרור: רוברט האניגן, מנהלה החדש של סוכנות הביון הבריטית האחראית לספק מודיעין ואבטחת מידע לממשלת בריטניה (GCHQ), משמיע ביקורת קשה נגד חברות ההיי-טק הגדולות בארה"ב ומאשים אותן בסיוע לארגוני טרור. "חברות ענק כמו פייסבוק וטוויטר הפכו להיות רשתות פיקוד ושליטה עבור טרוריסטים אבל הן בהכחשה באשר להיקף הבעיה" אמר האניגן במאמר שכתב אתמול (יום ב') ב-"Financial Times".
עוד חדשות בעולם:
הג'יהאדיסטים מסיני נשבעו אמונים לדאעש
יום הבוחר הגיע: הסנאט יהפוך לרפובליקני?
"כמו דיקטטור": ארדואן העיר, בית קפה נקנס
במאמר מסביר האניגן כי הוא מבין מדוע לחברות הטכנולוגיה יש יחסים בעייתיים עם ממשלות. "הן שואפות להיות צינור נייטרלי של מידע ולהישאר מחוץ לפוליטיקה, אך השירות שהן מעניקות מסייע באופן הולך וגובר לא רק לגורמים אלימים ולניצול ילדים כפי שהיה עד כה, אלא גם לתשתיות טרור", טען הסוכן מספר 1 בביון הבריטי.
האניגן, שנכנס לתפקידו בחודש שעבר, אמר כי בעבר השתמש אל-קאעידה באינטרנט כדי להפיץ חומרים באנונימיות. כיום דאעש נוקט בגישה ישירה הרבה יותר ומשתמש ברשתות החברתיות כדי להפיץ את המסר בצורה "שמדברת בשפה של הגולשים". לטענת האניגן, פעילי דאעש בסוריה ובעיראק אימצו את האינטרנט ומשתמשים בו כדי לאיים ולגייס אנשים מכל רחבי העולם באמצעות סרטונים וציוצים משדה הקרב.
הוא קרא לחברות לפעול בשיתוף פעולה קרוב יותר עם שירותי הביטחון ולטענתו עליהן להתמודד עם האמת הלא נוחה שפרטיות אינה זכות מוחלטת. אם החברות לא ישתפו פעולה בעצמן, אז האניגן מאמין כי יש צורך בחוקים חדשים בבריטניה כדי לתת לסוכנויות המודיעין את הכלים לעקוב אחר טרוריסטים בזירת האינטרנט. חברת פייסבוק התייחסה להאשמות וציינה כי היא אינה מאפשרת לארגוני טרור לפעול ברשת החברתית. שאר החברות כמו טוויטר, גוגל ומיקרוסופט סירבו להגיב.
אחת הדוגמאות לשימוש הרב שדאעש עושה ברשתות החברתיות הביא המגזין האמריקני "טיים" שפרסם לפני חודשיים כתבה שבה בחן את פועלן של הנשים בארגון - מהגיוס ברשתות החברתיות, דרך ההגעה לסוריה ולעיראק ועד תפקידיהן במדינות החדשות.
דאעש מתנגד כמובן לשיתוף נשים בשדה הקרב, אבל הוא כן מגייס אותן לשורותיו בקמפיינים ברשתות החברתיות. לאותן נשים מובטחים בעלים ג'יהאדיסטים נאמנים, בית במדינה איסלאמית ואפשרות להקדיש את חייהן לדת ולאל. אחת מהמגייסות המרכזיות היא חדיג'ה דר, שלה עוקבים רבים בטוויטר. בתחילה דאעש מנע מנשים להצטרף אליו. חברי הארגון הפעילים ברשתות החברתיות הפצירו בנשים לתמוך בג'יהאד באמצעות גיוס כספים ובקשה מבני זוגן להצטרף ללחימה.