בשל זיהום מעדשות מגע: עדי כמעט התעוורה
עדי הלוי בת ה-26 כמעט איבדה את מאור עיניה, לאחר שלקתה בזיהום פטרייתי מעדשות המגע שבהן השתמשה. היא עברה שתי השתלות קרנית כושלות, וכעת עברה השתלה שלישית. רופא עיניים: "יש זיהומים קשות מעדשות מגע. חובה להקפיד על הוראות הבטיחות ולהיות במעקב רופא"
כמעט התעוורה בגלל עדשות מגע : עדי הלוי, בת 26, עברה שלוש השתלות קרנית לאחר שנדבקה בזיהום פטרייתי מעדשות המגע שבהן השתמשה, ככל הנראה בשל שימוש לא נכון. השבוע היא עברה את ההשתלה השלישית.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
זהירות, עדשות מגע:
סכנה: למה אסור לשטוף עדשות מגע במי ברז
ה-FDA ממליץ: מאיזה גיל מותר עדשות מגע לילד?
איך קונים ומטפלים בעדשות מגע? מדריך
עין נפוחה, דומעת ואדומה
הלוי משתמשת בעדשות מגע מגיל 14, ולפני כשנה וחצי ניגשה לביקורת אצל אופטומטריסטית כדי לבדוק אם המספר עלה. האופטומטריסטית הציעה לה סוג אחר של עדשות מגע. "הרגשתי שהן לא מסתדרות לי בעין אבל השתמשתי בהן בכל זאת", מספרת הלוי.
לאחר כמה הימים, כשבילתה בצפון הארץ, החלה לחוש כאבים עזים בעין ימין. "העין הייתה נפוחה, דומעת ואדומה, ומיד הבנתי שמשהו לא טוב קורה שם", אומרת הלוי. היא הובהלה לבית החולים בנהריה, שם אבחנו רופאי העיניים כי לקתה באבצס בקרנית.
הלוי אושפזה והחלה לקבל טיפול אנטיביוטי ואנטי פטרייתי, והועברה משם למחלקת העיניים בבית החולים אסף הרופא, שם אושפזה במשך ארבעה חודשים. "זה היה סיוט" היא משחזרת. "היה ברור שאני צריכה לעבור השתלת קרנית, אבל אתה לא יודע מתי תהיה התרומה הבאה. עוד יום עובר, ואתה לא רואה את הסוף. כאבים, אשפוזים, עירויים - כל החיים נפסקים בבת אחת".
חותמים עכשיו:
לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
בסופו של דבר עברה הלוי השתלת קרנית ראשונה, לאחר שהרופאים התקשו להשתלט על הזיהום הפטרייתי, ובמטרה להרחיק את מרבית הפטריות שרבצו על הקרנית המזוהמת. לאחר ההשתלה היא המשיכה בטיפול תרופתי, אולם הפטרייה שנותרה על הקרנית תקפה את השתל. היא נאלצה לעבור השתלה נוספת, אולם השתל נדחה, כיוון שנאסר עליה להשתמש בסטרואידים.
הלוי המתינה כמעט שנה, תוך כדי טיפול אנטי פטרייתי, ורק לאחר שהתברר שלא נותרו עוד שרידים של הפטרייה בעיניה היא עברה לפני כחודש השתלת קרנית שלישית. כעת מצבה טוב, והיא מגיעה לחדות ראייה של 6/9, אולם היא תזדקק במהלך חייה לעוד שלוש השתלות נוספות לפחות, משום שכל קרנית מושתלת מחזיקה מעמד עד 20 שנים.
"אני לא מאחלת לאיש לעבור את מה שעברתי", אומרת הלוי. "זו שנה שנדמה שהיא נצח, כשאני באי-ודאות. אף אחד לא יודע אם הטיפול יצליח או לא, אם אראה שוב או שאתעוור, והכל בגלל שטות עדשות המגע. אני מקווה שהסיפור שלי יעלה את המודעות לתרומות האיברים, שבזכותן אני רואה היום, וגם יתריעו משימוש מעדשות מגע וויחדדו את הצורך להגיע לביקורות כל הזמן אצל רופאי העיניים".
זיהומים קשים מעדשות מגע
"אנחנו רואים יום-יום זיהומים קשים מאוד מעדשות מגע", אומר ל-ynet ד"ר דוד צדוק, יו"ר איגוד רופאי העיניים, שטיפל בה. "מכלי העדשות מזוהמים בפטריות ובחיידק הפסאודומונס, רואים צמיחת כלי דם לא תקינה על הקרנית כתוצאה משימוש לא נכון, הופעת עכירויות בקרניות כתוצאה מחוסר מעבר חמצן בצורה תקינה דרך העדשות, וכמובן זיהומים על גבי העדשות עצמן, שמסתיימים בקטסטרופה כמו שעדי עברה".
לדברי ד"ר צדוק, במרבית המדינות בארצות הברית ובאירופה המשתמשים בעדשות מגע מחויבים להגיע לביקורת שנתית אצל רופא העיניים, אולם בישראל אין חובת מעקב אחר משתמשי עדשות המגע, שאותן ניתן לרכוש ללא מרשם בחנויות אופטיקה ופארם.
"זה מחדל נוראי", אומר ד"ר צדוק. "יש לי ילד מטופל שאמא שלו קונה לו את עדשות המגע. הוא ישן עם העדשות והגיע לפני חודש עם זיהום נוראי בקרנית, שיצריך השתלה. במהלך חייו הוא יזדקק לפחות לארבע השתלות קרנית, רק בגלל עדשות המגע. פנינו למשרד הבריאות ולרשתות הפארם והתרענו על הסכנות שבחוסר הפיקוח הזה.
"אנחנו לא אומרים לאנשים לא לקנות עדשות, רק מדגישים את הוראות הבטיחות שכוללות התאמה ספציפית של העדשות, היגיינה בטיפול בהן והימנעות משינה איתן. על כל משתמשי עדשות המגע חייבים להיות במעקב רופא עיניים אחת לשנה".