שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הנשים שבועטות את האלימות מהמגרשים

בשעה שאצלנו הרוחות עדיין סוערות בעקבות פיצוץ הדרבי התל אביבי, באלג'יריה כבר עברו לשלב המעשים ומטפלים בנגע האלימות במגרשים. הפתרון: הטמעת משפחות בין האוהדים. איך עברה "טבילת האש" הראשונה?

הכדור עובר למגרש שלהן: בשבוע שבו גועשת ישראל בגלל פיצוץ משחק הדרבי התל אביבי, גם באלג'יריה - שנבחרתה הלאומית הצליחה להעפיל עד לשמינית גמר המונדיאל בברזיל - שוברים את הראש כיצד לטפל בבעיית האלימות במגרשים.  

 

חלון למזרח התיכון" - כתבות אחרונות:

תואר ראשון בבורות. מצרים נכשלת בחינוך

רישיון להרוג: ציידי הציפורים שֶׁבָּזים לחוק

ג'נא בת ה-12 הביאה לסעודים את הג'ננה

הפתרון לטיפול חירום בסעודית: ללא מגע

 

אחרי כמה תקריות קשות במגרשי הכדורגל ומחוצה להם בחודשים האחרונים, הבינו השלטונות במדינה הצפון אפריקנית שהפתרון הקלאסי לכאורה של אכיפה מוגברת במגרשי הכדורגל של מנגנוני הביטחון פשוט לא עובד. מנגנוני הביטחון הוצבו בכוחות גדולים במגרשים במהלך משחקים ובסיומם, אבל אלימות האוהדים לא פסקה לרגע. מסיבה זו החליטו באלג'יר להשיק יוזמה חדשה שמטרתה להפחית את האלימות. לפי אותה יוזמה, נשים וילדים ובכלל משפחות שלמות יוטמעו בין האוהדים וכך יפחיתו את שיעור האלימות ביציעים.

 

יפחיתו את האלימות במגרשים. משפחות אלג'יריות ביציעים ()
יפחיתו את האלימות במגרשים. משפחות אלג'יריות ביציעים

 

"טבילת אש" ראשונה ליוזמה החדשה. משפחות שלמות ביציעים

 

כמה גופים באלג'יריה הסונית אחראים ליוזמה, בהם תחנת הרדיו הממלכתית וחברת סלולר שנותנת חסות לליגת הכדורגל במדינה. יו"ר התאחדות הכדורגל האלג'ירית, מחפוז קרבאג', הוא תומך נלהב במהלך ומקווה שהוא ימגר את גל האלימות הגובר במגרשי הכדורגל במדינה. "המגרשים משמשים מרחב להנאה ולשמחה, אבל במסגרת של מתן כבוד לאחרים ללא אלימות נגד אף אדם. אנחנו נפעל שכך זה יהיה בעתיד", הוא אמר. 

 

מקומות שמורים וכיבוד קל למשפחות

בימים האחרונים עברה היוזמה החדשה את "טבילת האש" הראשונה שלה במהלך משחק בבירה אלג'יר בין קבוצת הכדורגל "נסר חוסיין" לבין קבוצת "שבאב קסטינה". המשחק הסתיים בניצחונה של "נסר חוסיין", ובכלי התקשורת במדינה דיווחו בהתלהבות שמאות משפחות נענו לקריאה להגיע למגרשים ואף נשמרו להן מראש מקומות ביציע. עם כניסתן של המשפחות למגרש הן קיבלו חולצות וכובעים עם הסיסמה "כולנו קוראים תיגר על האלימות". במחצית המשחק גם חולק להן כיבוד קל.

 

יוזמי המהלך היו מרוצים מ"טבילת האש" המוצלחת, וברדיו הממלכתי מסרו כי ימשיכו ביוזמה במהלך עונת המשחקים הנוכחית.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"הגעתי למגרשי הכדורגל פעמים רבות, אבל כל פעם נהגתי לשבת בתא הכבוד מחשש שיכו אותי או יקללו אותי", סיפרה צעירה אלג'יראית לערוץ הגרמני בשפה הערבית DW. "הופתעתי שהצעירים שם התייחסו אליי בכבוד". על היוזמה החדשה היא אמרה: "אני תומכת ברעיון של כניסת נשים למגרשים משום שהן היחידות שמסוגלות לגרום לכך שהמגרשים יהיו ללא אלימות ולהפסיק את הפארסה שמתרחשת כל פעם אחרי שהמשחק מסתיים. הצעירים צריכים שתהיה להם מודעות ולא הרתעה ביטחונית, משום שהמגרש הוא המקום היחיד שבו הם מוצאים סוג של חופש ביטוי לדעותיהם ופנאי לעצמם".

 

ויש ביקורת: "לא רוצה שמשפחתי תשמע קללות"

לצד התמיכה במהלך, יש גם כאלה שמבקרים אותו - בעיקר מצד הגברים האלג'יראים. "במגרש יש רק קללות והעלבות. אני אישית לא רוצה לאפשר למישהו מהמשפחה שלי להיכנס למגרש. הצעד הזה לא יפחית את האלימות, אלא יגביר אותו", אמר חלים בן ה-25. כרים, אלג'יראי בשנות ה-30 לחייו, סבור כי "מדובר ברעיון טוב. הערבוב בין צעירים לבין צעירות ביציעים ימנע מהפורעים לנהוג באלימות מילולית כפי שהם עושים בדרך כלל". אולם, הוא הביע חשש מכך שהערבוב עלול גם להרע את המצב.

 

מוניר ואסל, עיתונאי מקומי המתמחה בספורט, נשמע פסימי הרבה יותר והזכיר כי רק לפני כמה חודשים נהרג שחקן קמרוני זר באחת מהקבוצות המקומיות מאבנים שנזרקו לעברו ולעבר חבריו לקבוצה לאחר הפסדם במשחק. "התחלנו לפחד להיכנס למגרשים. בשנה אחת בלבד התרחשו כמה אסונות במגרשים שלנו", הוא אמר. "נהרגו אוהדים (בעימותים עם אוהדים ועם כוחות הביטחון), ומה שקרה באחרונה לשחקן הזר מצער מאוד. אבל היוזמה החדשה הגיעה מאוד באיחור".

 

הגיעו עד שמינית גמר המונדיאל בברזיל. אלג'יריה נגד גרמניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הגיעו עד שמינית גמר המונדיאל בברזיל. אלג'יריה נגד גרמניה(צילום: AFP)

למרות התנגדותו, העיתונאי האלג'יראי הביע תקווה שהיוזמה החדשה תישא פרי. "אלג'יריה כבר ניסתה בעבר להכניס משפחות ליציע מיוחד ואת שאר האוהדים ליציע אחר, אבל זה נכשל והיוזמה הפכה ליידוי אבנים", אמר ואסל. כדי שהיוזמה תצליח, לדבריו, יש לשלב את המשפחות ואת הנשים עם האוהדים באותו יציע ובנוסף יש לזהות מראש את האוהדים המופרעים ולמנוע מהם להיכנס למגרשים.

 

בדומה לישראל, גם באלג'יריה מוצבים סדרני אבטחה רבים במגרשי הכדורגל, אולם בקרוב מאוד הם ייעלמו מהנוף ובמקומם יוכנסו מצלמות אבטחה ואמצעי פיקוח נוספים שיאפשרו התערבות מהירה במקרה של אלימות קשה או תקרית חריגה מצד האוהדים.

 

יש לציין כי הימצאותה של אישה במגרש כדורגל בעולם הערבי והאיסלאמי היא לא דבר מובן מאליו, בעיקר במדינות שמרניות ודתיות, אולם באלג'יריה - שלא נחשבת למדינה איסלאמיסטית קיצונית - ניתן למצוא נשים רבות במגרשי הכדורגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחות במקום מנגנוני הביטחון. אצטדיון באלג'יר
מומלצים