אריאל: עד סוף נובמבר נשווק במחיר מטרה
בכינוס הנדל"ן השנתי של ארגון הקבלנים בת"א-יפו-בת ים שנערך באילת, התחייב שר הבינוי, אורי אריאל, שעד סוף החודש הנוכחי יאושרו התוכניות "מע"מ אפס" ו"מחיר מטרה" אשר אמורות להוזיל את הדירות. הוא הודיע על שינוי שם המשרד - ממשרד הבינוי והשיכון למשרד הבינוי. "למרות שהורדנו את המילה שיכון משם המשרד - לא נזנח את הדיור הציבורי", הבהיר
"אנחנו לא נגד הקבלנים - אנחנו רוצים שהם ירוויחו. יכול להיות שיש החלטות שנראות לקבלנים גרועות, אבל אנחנו בעדם". כך אמר היום (ה') שר הבינוי, אורי אריאל, בכינוס הנדל"ן השנתי של ארגון הקבלנים בת"א-יפו-בת ים שנערך באילת. השר הבטיח כי ב-19 בנובמבר תאושר תוכנית "מע"מ אפס", ועד סוף נובמבר יהיו שיווקים לפי תוכנית "מחיר מטרה". הוא השיב לטענותיו של נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, על כך שהצהרות על הוזלת מחירים מטעות את הציבור - וציין כי מחירי הדירות בשנת 2015 יירדו בצורה מתונה.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- סקר: רווחיות הקבלנים נפגעה בתחילת 2014
- קבינט הדיור: עוד אלפי דירות בהליך מזורז
- משרד השיכון: דירה בב"ש תעלה 700 אלף ש'
השר גילה כי כל ישיבות רשות מקרקעי ישראל ישודרו באינטרנט ויהיו פתוחות לציבור. "תהיה הרבה יותר שקיפות ופתיחות, וכל יזם וקבלן יוכלו לצפות בישיבות", ציין. הוא הוסיף כי בשנה הקרובה יהיו בין 12-15 אלף יחידות דיור שישווקו לפי תוכנית "מחיר מטרה" שאמורה להוזיל את הדירות ב-20%. "כששאלו אותי מדוע אני ממתין עם מחיר מטרה לתוכנית מע"מ אפס, השבתי כי יש השפעה הדדית לשתי התוכניות", הסביר. "שתי התוכניות פוגעות בהכנסות המדינה - ברשות המסים מדובר ב-2.5 מיליארד שקלים, למשל. שתיהן מהוות אובדן הכנסות של עד 4 מיליארד שקל לאורך כמה שנים קדימה".
השר אריאל אמר כי הוא מאמין שמחירי הדירות בשנת 2015 יירדו במתינות. "שום קבלן לא יפשוט את הרגל בגלל זה", הבהיר, "תוך 3 שנים המחירים יירדו ב-25%-30% - זה תלוי כמובן בשיווקי הקרקעות של רשות מקרקעי ישראל". הוא התייחס לפינוי מחנות צה"ל במרכז הארץ לטובת בנייה חדשה, וציין כי קרקעות לבנייה ישווקו בין היתר בכפר סירקין, תל השומר ושדה דב. בהמשך ציין כי תוכנית חדשה שמקדם המשרד היא מניעת שימוש בדירות למגורים כמשרדים. "המטרה היא להגדיל את ההיצע דרך דרכים נוספות, אמנם לא דרך הקבלנים, אבל המטרה זהה".
על דברים אלה הגיב חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן ויו"ר ארגון קבלני חיפה והצפון שהשתתף בכנס, וקרא לשר אריאל "לחדול מהבעת הערכות לגבי ירידת מחירי הדירות. אין לאנשי משרד הבינוי יכולת הערכה מקצועית, המציאות מוכיחה שבכל פעם ששר בינוי כלשהו הביע הערכה שהמחירים ירדו - הם עלו בחדות. הבעת הערכה שמחירי הדירות יירדו, כמוה כקריאה לרוכשי הדירות שלא לרכוש אלא להמתין. התוצאה תמיד הפוכה, ולכן הבעת הערכה כזו איננה אחראית, איננה מציאותית ואיננה נכונה".
מהשיכון לבינוי - זה מה שיוזיל את הדירות?
בהמשך סיפר השר אריאל כי כמו עמיתו במשרד הכלכלה, השר נפתלי בנט, גם הוא מבקש לשנות את שם המשרד - ממשרד הבינוי והשיכון למשרד הבינוי בלבד, "החלטה שקיבלה תוקף מהממשלה הבוקר", אמר. הוא הבהיר כי למרות השינוי בשם, "אנחנו לא מתכוונים להרפות מהטיפול בדיור הציבורי, ונעשה מאמץ לתת תשובות לכל הדיירים. הם לא ייפגעו - בטח לא מהשם".
עוד אמר השר כי "חברת עמידר (החברה הממשלתית לדיור ציבורי - ה.צ) תהפוך לחברה יזמית ותעסוק בפרויקטים של פינוי-בינוי בדיור הציבורי. גם נשפר לדיירים הקיימים וגם נביא כסף גדול ומשמעותי לרכישה של עוד אלפי דירות חדשות לזכאים. נמשיך לדאוג לכל הציבור, ובפרט לשכבות החלשות ולזכאי הדיור הציבורי". הוא אף התייחס למצב המדיני והבהיר: "אנחנו נתכנן ונבנה בירושלים - זה צורך, זה יוריד את המחירים בעיר ולא נבנה כהתרסה נגד דעות אחרות".
עו"ד שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד הבינוי, הזהיר את הקבלנים מפני "התנפלות" על משרדי המכירות עם אישור תוכנית "מע"מ אפס" ותוכנית "מחיר מטרה". "אתם צריכים להיערך בהתאם", אמר והוסיף כי ההשפעה הגדולה של תוכניות אלה תהיה דווקא על שוק הדירות מיד שנייה ולא רק על שוק הדירות החדשות. לדבריו, כאשר מוכרי דירות מיד שנייה יראו שתג המחירים שלהם עובר את הדירות שעליהן חל חוק המע"מ - הם ייאלצו גם הם להוריד משמעותית את המחירים.
עו"ד ענת שטרנליב מולכו, מנהלת מחלקת הנדל"ן במשרד עוה"ד עמית פולק מטלון, השתתפה אף היא בכנס וציינה בפני הקבלנים כי הם "צריכים להפנים שהמציאות הצרכנית השתנתה - הרוכשים בקיאים בחקיקה, מכירים את השוק ועומדים על זכויותיהם". לדבריה, "אנו מצויים בשוק שבו הביקושים עדיין גבוהים מההיצע. זהו מצב אידיאלי, לכאורה, בשוק המכירות, אבל לא כך הוא המצב בפועל. בשנים האחרונות, בהמשך למחאה החברתית, התרבות הצרכנית עלתה מדרגה - וזה ניכר גם בתחום הנדל"ן".
שטרנליב מולכו הסבירה כי "השינוי בא לידי ביטוי בעסקאות נדל"ן, אפילו במסגרת מבצעי מכירות שליווינו, חלקם בשיתוף עם רשויות מקומיות אשר ביקשו לתת תיעדוף לבני העיר העונים על קריטריונים שונים, וחלקם בשיתוף מועדוני צרכנות. ניתן היה לצפות כי אותם מאושרים שעלו בגורל, ימהרו לרכוש את הדירה ולחתום על הסכמי המכר - אך זה לא היה המצב. מרביתם ביקשו לנצל את מלוא הזמן שהוקצב להם לחתימה על ההסכם, ניהלו מו"מ על נוסח חוזה המכר וביקשו לקבל הטבות נוספות".