מחדל: הכלבים חושפים את פרטי הבכירים
חשיפת "ידיעות אחרונות": אפליקציה חינמית חדשה של משרד החקלאות מאפשרת לכל בעל מכשיר חכם להגיע לפרטים אישיים של בעלי חיות מחמד. אפשר לראות שם את משפחת הרמטכ"ל גנץ, השרים בנט וכץ, והשחקנית אורנה בנאי, שאמרה: "מרגישה חשופה לגמרי"
לידיעת בעלי כלבים: פרטים אישיים שלכם, כגון מספרי הטלפון הסלולרי והנייח, כתובת המגורים שלכם וגם שמות בעלי החיים, נמצאים במרחק של כמה קליקים בזכות אפליקציה חדשה וחינמית שהחל להפיץ לא אחר מאשר משרד החקלאות ופיתוח הכפר. בין השאר חשופים כעת ברשת פרטיהם של שרים, חברי כנסת, הרמטכ"ל ועוד. הפרטים חשופים גם אם הכלבים כבר הלכו לעולמם, כמו במקרה של השר עמיר פרץ.
בדיקה ראשונית מעלה כי בין בעלי הכלבים שכעת פרטיהם האישיים חשופים לעיני כול ניתן למצוא את כלביהם של הרמטכ"ל בני גנץ, השרים נפתלי בנט וישראל כץ, חברי הכנסת שלי יחמוביץ', איתן כבל, מירי רגב ומירב מיכאלי, השחקנים אורנה בנאי, גידי גוב, אלי פיניש, גורי אלפי ועוד רבים.
האפליקציה זמינה להורדה מאז 30 באוקטובר בחנויות אפל ואנדרואיד. היא נקראת "מאגר כלבים" והיא מבטיחה "גישה ישירה, קלה ונוחה למאגר הכלבים בישראל מכל טלפון חכם". היא מאפשרת גישה ל"מרשם האוכלוסין" של כל 350 אלף הכלבים הרשומים בישראל.
אלא שכאמור, מלבד פרטי חיות המחמד (מספר השבב של הכלב, הגזע, המין, השם, האם סורס או עוקר, מתי חוסן לאחרונה ועוד), מאפשרת האפליקציה גישה חופשית וישירה לפרטים מלאים של בעליהן.
עד היום הגישה למאגר התאפשרה רק ממחשב שולחני ורק באמצעות הקשת מספר השבב של הכלב, שאותו ניתן לגלות רק על ידי סריקתו באמצעות מכשיר מיוחד. כיום על פי חוק ניתן להסיר מהמאגר רק את מספר הטלפון של בעלי הכלבים, וגם זאת רק לאחר פנייה יזומה למשרד החקלאות. שאר הפרטים, הכוללים שם מלא וכתובת מגורים, יישארו חשופים לכול.
אורנה בנאי, שמופיעה גם היא במאגר, אמרה: "אנחנו חיים בתקופה שאנחנו שקופים. זה מדאיג ולא מוצא חן בעיניי בכלל, אני מרגישה חשופה לגמרי".
אלי פיניש: "אם הם כבר לקחו פרטים אישיים שייקחו כבר את הפרטים האישיים על החצר שלי. יש לי רוזמרין ונענע, הם משרד החקלאות, לא? ויש לי עצי בננות. זה מטורף".
ח"כ כבל: "אני אחד הלוחמים הגדולים נגד המאגר הביומטרי, ומה שאתם אומרים לי זה מטורף.
זה בדיוק הדברים שאני מדבר עליהם כל הזמן".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "המרכז הארצי לרישום כלבים הוקם על מנת להסדיר את הפיקוח על כלבים במדינת ישראל וליצור מאגר נתונים אחד, כלל ארצי, הכולל בתוכו פרטים של כל הכלבים הרשומים בישראל. החוק להסדרת הפיקוח על כלבים מונה בבירור את הפרטים שחייבים להופיע במאגר (שם, כתובת וכו'). נושא זה אף נידון בכנסת (בוועדת הכלכלה) בעת אישור החוק, ושם הוחלט כי האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט.
"כל המשרדים הרלוונטיים (חקלאות, פנים ומשפטים) וחברי הוועדה נתנו דעתם בנושא, ולבסוף הוחלט כאמור כי האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט. הכנסת אף קבעה כי ניתן לפנות למרכז הרישום במשרד בבקשה להסתיר את מספר הטלפון שלך. אם אזרח מעוניין להסתיר את מספר הטלפון שלו הוא יוכל לעשות זאת דרך כפתור 'כתוב לנו' באפליקציה החדשה או דרך פנייה במייל למאגר הכלבים".