שתף קטע נבחר

 

ישראלים בלב: להיות קונסול של כבוד

הם לא מקבלים שכר, אינם אזרחי המדינה וחלק מהם אפילו לא יהודים. 77 קונסולי הכבוד של ישראל מנצלים את הקשרים הטובים שלהם למטרה אחת - קידום האינטרסים של המדינה שהם אוהבים. השבוע סיפרו על הסיבות לקשר החם ואיך בדיוק הם פועלים

הם הזרוע הארוכה של מדינת ישראל, אפילו שאף לא אחד מהם הוא אזרח ישראלי. הנשק שלהם לקידום האינטרסים של ישראל הוא הקשרים הטובים שפיתחו והיכולת לפתוח דלתות. מה שמניע אותם היא האהבה למדינה, ולא, הם לא מקבלים שכר בתמורה. להפך - הם משקיעים ממרצם ומכספם כדי למלא את השליחות הדיפלומטית הזו. נא להכיר: קונסולי הכבוד של מדינת ישראל ברחבי הגלובוס, בסך הכול 77 איש, רובם יהודים אבל חלקם נוצרים אדוקים, המאמינים בקשר עם ישראל מסיבות דתיות. 

 

הקונסולים עם נשיא המדינה, רובי ריבלין (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
הקונסולים עם נשיא המדינה, רובי ריבלין(צילום: חיים צח, לע"מ)
בסוף השבוע ננעל בירושלים הכינוס השני של קונסולי הכבוד של ישראל בעולם. לכנס, אשר אורגן על ידי חטיבת הטקס של משרד החוץ, הגיעו 48 קונסולי כבוד מ-36 מדינות, מתוכן 13 שבהן אין לישראל כל נציגות דיפלומטית, כגון ברבדוס, בוטסואנה, ניקרגואה, ונואטו, נאורו וטרינידד-טובאגו.

 

טליה לדור-פרשר, ראש חטיבת הטקס במשרד החוץ, היא זו שיזמה את הכנס. "קונסולי הכבוד הם הזרוע המיוחדת של משרד החוץ, אנשים שמסייעים לישראל ולישראלים ללא תמורה כספית. שליש מהם אינם יהודים והגיל שלהם נע מ-35 ועד 90. שמחנו לארח אותם בארץ ואנו תקווה שהכנס העניק להם כלים נוספים להתמודדות לא פשוטה שלה הם נדרשים בתקופה זו".

 

להציג את "ישראל היפה"

אחד מקונסולי הכבוד שהשתתפו בכנס הוא רוברטו נלקנבאום, קונסול הכבוד של ישראל בבוליביה, שניתקה את קשריה הדיפלומטיים עם ישראל בשנת 2009 בעקבות מבצע עופרת יצוקה וסילקה את השגרירות הישראלית. מאז נלקנבאום הוא הנציג הישראלי היחיד במדינה, וגם היחיד שממשיך להושיט סיוע קונסולרי לישראלים הנקלעים למצוקה בבוליביה, הנחשבת ליעד פופולרי מאוד לתרמילאים ישראלים.

 

בעקבות מבצע צוק איתן הודיע נשיא בוליביה מוראלס שהוא מבטל את ההסכם, שמאז שנת 1972 מעניק פטור מוויזה למטיילים ישראלים. בשקט-בשקט, נלקנבאום מנהל מגעים מול גורמי ממשל בבוליביה כדי לשכנעם לאפשר לישראלים להמשיך להגיע לבוליביה ולהוציא ויזה במחיר סמלי, עם ההגעה לשדה התעופה וללא צורך בהנפקת ויזה באחת משגרירויות בוליביה בחו"ל. "אנחנו עובדים מול משרד הפנים של בוליביה, ישראלים יוכלו להגיע למעברי הגבול, לשלם 20 דולר במקום ולקבל ויזה".

 

נלקנבאום מילא תפקיד מרכזי בטיפול בתאונות הדרכים הקשות שאירעו במדבר המלח בבוליביה בשנים האחרונות, שבהן נהרגו צעירים ישראלים. ביחד עם הקהילה היהודית בלה פז הוא דאג להעביר את הגופות ולנהל את כל הניירת מול המשטרה והשלטונות. נלקנבאום הוא אישיות מוכרת בבוליביה. הוא היה בעבר נהג מירוצים, וכיום הוא איש עסקים מוערך ובעלים של רשת בתי קולנוע.

 

דרך המוות בבוליביה. קונסול הכבוד טיפל בנפגעים מישראל (צילום: אהוד פיילר) (צילום: אהוד פיילר)
דרך המוות בבוליביה. קונסול הכבוד טיפל בנפגעים מישראל(צילום: אהוד פיילר)
 

חלק גדול מקונסולי הכבוד משרתים במדינות שבהן אין לישראל שגרירות או נציגות דיפלומטית, ואז קונסול הכבוד הוא שגריר ישראל בפועל. הוא מניף את דגל ישראל בגאווה ומשמש גם ככתובת של הממשלה והתקשורת המקומית לכל דבר הקשור לישראל. לחלקם יש קשר ישיר לנשיא, לראש הממשלה או לשר החוץ באותה מדינה – וישראל מנצלת את הנגישות הזו לקברניטים.

 

כך במקרה של בני גילברט, שמשנת 1982 הוא קונסול הכבוד של ישראל בברבדוס באיים הקריביים, אחד מקונסולי הכבוד הוותיקים של ישראל בעולם. ברבדוס היא מדינה קטנה שקיבלה את עצמאותה מבריטניה רק בשנת 1966 וכיום מונה 290 אלף תושבים בלבד. כאשר ישראל זקוקה לתמיכה או להימנעות של ברבדוס בהצבעות חשובות באו"ם – משרד החוץ בירושלים מרים טלפון לגילברט ומנחה אותו אילו מסרים להעביר. לא אחת, בזכות ההתערבות של גילברט, ברבדוס נמנעה בהצבעות חשובות לאחר שכבר החליטה להצביע נגד ישראל, בשל מחויבויות בינלאומיות. "ההצלחה הגדולה שלי היא לשכנע את ברבדוס להימנע בהצבעה על קבלת פלסטין לאו"ם, אחרי שתכננה להצביע בעד".

 

גילברט מזמין אמנים מישראל ומארגן להם הופעות בברבדוס כדי להציג את "ישראל היפה", כהגדרתו. לעתים גילברט גם מחלץ ישראלים שנקלעו למצוקה. לפני כמה חודשים נאלץ לטפל באזרח ישראלי שנתקע במשך ארבעה חודשים באי, לאחר שנשדד ונותר מבולבל, פצוע וחסר כול. גילברט דאג לכל צרכיו של הישראלי במשך חודשים ואשתו אף בישלה לו. הוא גם דאג לשכנע את הרשויות בברבדוס לקנות לו כרטיס טיסה ולהחזירו לישראל.

הקונסולים בסיור. מודאגים מבעיית הדימוי של ישראל (צילום: שלומי אמסלם) (צילום: שלומי אמסלם)
הקונסולים בסיור. מודאגים מבעיית הדימוי של ישראל(צילום: שלומי אמסלם)

פרדריק אקהולם הוא אחד מקונסולי הכבוד החדשים. מאז הקיץ שעבר הוא מייצג את ישראל בעיר וואזה שבפינלנד. הוא נוצרי אדוק העומד בראש קבוצה של ידידי ישראל בפינלנד. במסגרת תפקידו, אקהולם מארגן פעילות נגד יוזמות חרם על מוצרים ישראליים. בכל פעם שמתארגנת יוזמת חרם כזו – הוא מארגן יוזמה נגדית כדי לעודד את רכישת המוצר שהוחרם. "אני מסביר לאנשים - אל תהיו טיפשים. גם אם יש לכם ביקורת על ישראל אתם צריכים את המוצרים מישראל, פשוט כי הם הכי טובים. בדרך כלל הטיעון הזה עובד.

 

"אני מאמין שעסקים עם ישראל הם ברכה", מוסיף אקהולם, "מאז 1992 אני מייבא הרבה מוצרי בנייה מישראל. בבעלותי חברה לשיווק מוצרי קוסמטיקה מים המלח ואני מייבא גם יין ישראלי ומוצרי היגיינה. במשך השנים ביקרתי 50 פעם בישראל ואני מאוהב במדינה. אני מארגן כנסים למען ישראל ובמהלך מבצע צוק איתן ארגנתי הפגנות תמיכה בישראל. בכל פעם שאני קורא בעיתונים דיווחים נגד ישראל – אני מיד מרים טלפון לכתב ומעמיד אותו על טעותו. אני עושה את זה גם מול תחנות טלוויזיה", מספר אקהולם.

 

חמ"ל הסברה של איש אחד

על מצבה של ישראל בדעת הקהל באירופה אומר אקהולם: "הבעיה היא שהתקשורת באירופה נותנת מידע שגוי, ולכן הדרך להתמודד עם זה היא למצוא דרך להעביר את המידע הנכון. אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות סרטונים. פרסמנו בפינלנד סרטונים שבהם הראינו כיצד חמאס מחביא רקטות בשכונות מגורים וכיצד אנשי חמאס קוראים להשמדת ישראל, ומי שרואה את הסרטונים חושב אחרת. יש בפינלנד רשת חזקה של תומכים בישראל. אם אני משווה לשבדיה, נורבגיה ודנמרק – ששם האנטישמיות נטועה – המצב אצלנו בפינלנד הרבה יותר טוב".

 

האם אתה גם מבקר את ישראל, למשל על הבנייה בהתנחלויות?

"כל מדינה עושה דברים לא נכונים, גם אתם. אבל על העימות האחרון בעזה אני לא יכול לבקר אתכם בכלל, הייתם צריכים לפעול כפי שפעלתם".

 

למה אתה מייצג את ישראל?

"אני חושב שזו זכות בשבילי, אני חש שמחה לעשות את זה".

 

פיליפ קיי הוא קונסול הכבוד של ישראל בוויילס שבבריטניה. קיי הוא איש עסקים יהודי, בעל עסק לייצור צעצועים שבצעירותו התנדב בקיבוץ הסוללים. מאז שנת 2010 הוא משמש כקונסול הכבוד של ישראל. הוא עובד עם שגרירות ישראל בלונדון ומארגן לשגריר ולדיפלומטים הישראלים ביקורים וסיורי עבודה בוויילס. 

מבצע צוק איתן. "הראינו איך חמאס מחביא רקטות בשכונות מגורים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מבצע צוק איתן. "הראינו איך חמאס מחביא רקטות בשכונות מגורים"(צילום: AFP)
 

קיי הוא חמ"ל הסברה של איש אחד. אין פרסום שלילי אחד בוויילס שנשאר ללא מענה. קיי מגיב במכתבים למערכת או שהוא משכנע את ידידי ישראל להציף את מערכות התקשורת במחאות על פרסומים שליליים. גם הילדים של קיי כבר יודעים לעדכן את אבא בכל פעם שהם שומעים בתקשורת דיווח שלילי על ישראל. "אני מעביר לתקשורת כאן מסר אלטרנטיבי", אומר קיי, שגם עושה שימוש בסרטוני הסברה שהוא מקבל ממשרד החוץ בירושלים. "רוב האנשים מושפעים מהמידע שנותנים להם, ולכן אני לא חושב שזה מקרה אבוד. אסור לוותר".

 

במהלך מבצע צוק איתן אירח קיי בוויילס את ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה. "הפגשנו אותו עם אנשים בכנסיות והוא הסביר להם איך חיים תחת איום הטילים. זה היה מרתק. לצערנו לא הצלחנו לארגן לו פגישות בתקשורת". עכשיו הוא מנסה להביא לראשונה להקות ישראליות לפסטיבל המוזיקה בוויילס. "אני מנסה לקדם את האינטרס הישראלי לא רק בפוליטיקה, אלא גם בתרבות ובכלכלה". קיי סופג לא אחת איומים בגלל הייצוג הישראלי. "המשטרה טיפלה בזה ואני לא מפחד, אבל בהחלט אנחנו משלמים מחיר". 

מימין לשמאל: פרדריק מפינלנד, קיי מוויילס, טליה לדור פרשר ראש הטקס במשרד החוץ, בני גילברט מברבדוס ואלחנדרו מקורדובה (צילום: שלומי אמסלם) (צילום: שלומי אמסלם)
מימין לשמאל: פרדריק מפינלנד, קיי מוויילס, טליה לדור פרשר ראש הטקס במשרד החוץ, בני גילברט מברבדוס ואלחנדרו מקורדובה(צילום: שלומי אמסלם)
 

אלחנדרו אורחנסקי הוא קונסול הכבוד של ישראל בקורדובה שבארגנטינה זה 24 שנה. אורחנסקי, איש עסקים יהודי מוכר בארגנטינה, משלם מחיר כבד על התמיכה שלו בישראל. בצוק איתן היו ארבע הפגנות מול הבית שלו בהשתתפות מאות פרו-פלסטינים. הוא קיבל איומים על חייו ולא אחת המשטרה הצמידה לו אבטחה.

 

"אני צריך לריב עם התקשורת בארגנטינה ש-100 אחוזים ממנה נגד ישראל", הוא מספר. "לצערי, אצלנו אף אחד לא בעד ישראל, כולם נגד. שוחחתי עם עיתונאים ושאלתי אותם 'למה אתם לא מאפשרים למישהו לכתוב בעד ישראל, או לפחות להיות ניטרלי?' התשובה ששמעתי הדהימה אותי: 'מה אתה רוצה, שנהיה היחידים?' לצערי כולם כמו עדר. לעשות הסברה כאן זה קשה מאוד. גיליתי שהדרך הטובה ביותר היא לא בפוליטיקה אלא להראות את ישראל היפה. אני מראה את ההישגים של ישראל בתחום הרפואה, החינוך, התרבות והבריאות. הבאתי מושלים מהאזור שלי לסיורים בישראל כדי להכיר להם את הארץ. הם חוזרים אחר כך לארגנטינה ממש כמו שגרירים של ישראל. כך קורה גם עם משתלמים שאני שולח לארץ, כל מי שמבקר בארץ חוזר השגריר הכי טוב שלנו".

 

גם אורחנסקי מסייע לישראלים שנקלעים למצוקה באזור שלו. לא מזמן "הציל" דיפלומט ישראלי ששוטרים מקומיים עצרו מכיוון שנסע בלי אורות. השוטרים אזקו אותו לעיני אשתו וילדיו ורצו להכניס אותו לכלא. רק בזכות הפנייה של אורחנסקי למושל המקומי, הדיפלומט הישראלי שוחרר והורשה להמשיך בדרכו.

 

קונסולי הכבוד של ישראל בחו"ל מודאגים מבעיית הדימוי של ישראל. דווקא קיי אומר שבזכות דאעש מצבה של ישראל בדעת הקהל השתפר יחסית. "פתאום רואים

בישראל קו חזית מול דאעש והקיצוניות האיסלאמית. התחושה באירופה היא שאם יקרה משהו לישראל – אין לדעת מי יהיה הבא בתור. אני חושב שדאעש ועריפת הראשים הסיטו את תשומת הלב מישראל. בצוק איתן היה מצעד פרו-פלסטיני בוויילס, ולתדהמתי המפגינים הותקפו על ידי האוכלוסייה, זרקו עליהם בקבוקים וכיסאות. הם זיהו את המפגינים נגד ישראל עם דאעש".

 

בני גילברט: "בברבדוס האנשים פשוטים ונאיביים. הם שומעים את מזכ"ל האו"ם תוקף את ישראל ואומר שהיא ביצעה פשעי מלחמה – והם מאמינים לו".

 

במהלך הכנס נפגשו קונסולי הכבוד עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, והוא נתן להם סקירה מדינית על המצב באזור. כמו כן הם קיבלו תדרוכים מבכירים במשרד החוץ וסיירו בעוטף עזה, שם גם ביקרו בסוללה של כיפת ברזל. "קונסולי הכבוד של ישראל בחו"ל הם חלק חשוב בכיפת הברזל הדיפלומטית של מדינת ישראל בעולם", סיכמו במשרד החוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלומי אמסלם
הקונסולים בביקור בסוללת כיפת ברזל
צילום: שלומי אמסלם
מומלצים