דיווח אמריקני: אובמה שלח לחמינאי מכתב חשאי בנושא המאבק בדאעש
ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי נשיא ארצות הברית שיגר למנהיג העליון של איראן מכתב, ובו הדגיש כי כל שיתוף פעולה עם איראן נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" מותנה בהשגת הסכם גרעין כולל עד 24 בנובמבר
נשיא ארצות הברית ברק אובמה שלח בחודש שעבר בחשאי מכתב למנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, ובו אמר כי וושינגטון וטהרן חולקות אינטרסים במלחמה בדאעש בעיראק ובסוריה. כך מדווח עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני שמסתמך על גורמים שהיו חשופים להתכתבות.
לפי העיתון, המכתב נועד כדי לגבות את המבצע הבינלאומי נגד דאעש ומצד שני לקרב את איראן להסכם הגרעין. אובמה הדגיש במכתב כי כל שיתוף פעולה עם איראן נגד דאעש מותנה בהשגת הסכם גרעין כולל עד 24 בנובמבר, הדד ליין הנוכחי. זאת הפעם הרביעית שאובמה יוצר קשר עם המנהיג האיראני.
דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט לא הכחיש אמש (יום ה') במסיבת עיתונאים את המכתב של אובמה לחמינאי, ואמר ש"בכירים בממשל נמצאים בקשר הדוק עם הקונגרס על השיחות עם איראן. זוהי נקודה נדירה של שיתוף פעולה מלא בין הממשל והקונגרס". לדבריו "הלחימה בדאעש היא אינטרס של כולם. אנחנו לא משתפים פעולה עם איראן ולא חולקים איתה מודיעין, אבל אנחנו רוצים שהם יבינו מה אנחנו עושים".
יו"ר בית הנבחרים, ג'ון ביינר, הגיב הערב במסיבת עיתונאים על מכתבו של הנשיא אובמה למנהיג האיראני. ביינר אמר: "אני לא סומך על האיראנים, אני מקווה שהשיחות רציניות אבל יש לי את הספקות שלי".
במהלך מסיבת העיתונאים שערך שלשום בבית הלבן, התייחס אובמה גם לסוגיית המשא ומתן עם איראן. לדבריו, בשבועות הקרובים יתברר אם יושג הסכם עם איראן בנושא הגרעין."הצענו תוכנית עבודה. אם הם לא רוצים לפתח נשק גרעיני, יש מסלול של צעד אחר צעד כדי לוודא את זה", אמר הנשיא האמריקני. "אם תושג עסקה, אני בטוח שהיא תמנע מאיראן להשיג נשק גרעיני ונשכנע בזה את העולם. אז נוכל להציג לקונגרס שזו הדרך הטובה ביותר למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני, יותר מאשר הדרך הצבאית". אובמה הוסיף שלא בטוח כלל שתיסגר עסקה משום שלדבריו "יש באיראן מסורת ארוכה של חוסר אמון ואנטי-אמריקה. הם עדיין מאשימים את אמריקה בכל דבר, אבל בעוד כמה שבועות נראה אם הם יכולים לומר 'כן' לעסקה".
השר לענייני מודיעין ד"ר יובל שטייניץ יצא הלילה לפריז, למפגש לא מתוכנן שיתקיים היום עם שר החוץ הצרפתי לורן פביוס בנושא הגרעין האיראני. שטייניץ קיים לאחרונה כמה פגישות בנושא הגרעין האיראני עם נציגי ששת המעצמות. בין היתר שטייניץ נפגש עם פיליפ המונד, שר החוץ הבריטי (לפני כשבוע וחצי) וגם עם בכירים בממשל האמריקני שעמם נמצא שטייניץ בקשר רציף בסוגיה.
המסר ששטייניץ מעביר לבני שיחו הוא שיש לפרק את איראן מיכולותיה הגרעיניות הצבאיות, ולמנוע ממנה להפוך למדינת סף גרעינית. כזכור שיתוף הפעולה הצרפתי - ישראלי הוא זה שהוביל לבסוף לפירוק האורניום המועשר ל-20% באיראן, כבר במסגרת של הסכם הביניים.
ישראל, סעודיה ומדינות אחרות באיזור עוקבות בחרדה אחר התפתחות המו"מ עם איראן, כשההצעה האחרונה של מדינות המערב מדברת על השארת 6,000 צנטריפוגות לאיראן. גורמים אמריקנים בכירים הגדירו את הסיכוי להסכם כפחות מ-50 אחוז. הלוס אנג'לס טיימס פרסם אתמול שההצעה הקודמת של ממשל אובמה מלפני שבועיים הייתה לאפשר לאיראנים להפעיל 4,000 צנטריפוגות, כך על פי אתר איראני. באתר נכתב שממשל אובמה מוותר בהדרגה על מספרי הצנטריפוגות. בתחילת השנה הייתה הסכמה ל-500 צנטריפוגות, אבל מאז עלה המספר ל-1,500 ול-4,000 וכעת ככל הנראה אף ל-6,000.
ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמר לפני כמה ימים כי טהרן הפסיקה לענות לשאלות על החשד שניסתה בעבר לפתח רכיבים לפצצה גרעינית. אמאנו אמר כי איראן לא עמדה בהתחייבויותיה לספק מידע על מה שהוא הגדיר "היבטים צבאיים אפשריים" של תוכנית הגרעין. הוא הוסיף כי למרות שקיבל ביטחונות מנשיא איראן, חסן רוחאני, שהוא מוכן להבהיר את העמימות בנושא, שיתוף הפעולה לא התקדם.
"נגביר את שיתוף הפעולה עם ישראל"
בחירות האמצע לסנאט כבר מאחורינו, ולמרות התבוסה שספגו אובמה והדמוקרטים, חוזר האיש החזק בבית הלבן על המחוייבות ליחסים המיוחדים עם ישראל. ראש מטה הבית הלבן, דניס מקדונה, אמר אמש שהוא כעס כשקרא את ההדלפה לפיה בממשל האמריקני חושבים שראש הממשלה
נתניהו הוא "פחדן". "כשקראתי את זה כעסתי מאוד. כשהנשיא קרא את זה, הוא כעס מאוד" הצהיר מקדונה.
"מה שנעשה זה שנמשיך לעשות את מה שהיועצת לביטחון לאומי, סוזן רייס, עשתה בשבוע שעבר", אמר מקדונה בראיון לערוץ החדשות MSNBC, והתייחס לפגישה שהייתה בבית הלבן בין הצוותים הבכירים ביותר משתי המדינות. מהצד האמריקני השתתפו בפגישה ראש ה-CIA ג'ון ברנאן, מספרי 2 בפנטגון ובצבא האמריקני ובכירים העוסקים במו"מ עם איראן. מהצד הישראלי השתתפו בפגישה בכירים ביותר בזרועות המודיעין והביטחון.
"קבוצת ההתייעצות ארה"ב-ישראל, מבצעת את שיתוף הפעולה הביטחוני החזק והעמוק ביותר שיש לנו עם מדינה כלשהי בעולם. הקבוצה הזו מתכנסת באופן קבוע לבחון את האיומים המשותפים לישראל ולארה"ב, ולעבוד יחד כדי להבטיח שאנחנו מתמודדים עם האיומים. נפשיל שרוולים ונעבוד לאורך כל תקופת הממשל הזה להגביר ולהעמיק את שיתוף הפעולה עם ידידינו בישראל", הבטיח ראש מטה הבית הלבן.