האיחוד: ישראל מעולם לא הייתה כה מאוימת
בביקורה הראשון במזה"ת הזהירה שרת החוץ החדשה של האיחוד האירופי מפני המצב הנפיץ באזור, והזהירה: "התנחלויות חדשות הן מכשול". ליברמן התריע מפני "ההסתה מרמאללה"
"קיומה של ישראל מעולם לא היה מסוכן כל כך באזור זה כמו היום, אבל כאשר המצב כל כך דרמטי יש גם הזדמנות, כי יש כמה מדינות ששותפות לאיום. זה מקור להבנה משותפת". כך אמרה הבוקר (יום ו') שרת החוץ החדשה של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, שהגיעה לביקור ראשון בישראל וברשות הפלסטינית.
ביקורה נפתח בפגישה עם שר החוץ אביגדור ליברמן. במסיבת עיתונאים משותפת שערכו השניים במלון המלך דוד בירושלים, אמרה מוגריני: "האיחוד האירופי ניצב לצד ישראל כשמדובר בדאגותיה לביטחון אזרחיה. אנו מוכנים לעבוד בכיוון של חידוש את השיחות וגם להבטיח שהוא יביא לפתרון של שתי מדינות. במסלול הזה, התנחלויות חדשות הן מכשול". עוד הדגישה: "יש צורך בגישה אזורית. אני מאמינה שביטחון ישראל לעולם לא יובטח אלא אם תהיה מסגרת אזורית שתאפשר זאת. האיחוד האירופי יהיה מוכן לעבוד בכיוון הזה עם כל עמיתנו באזור".
מוגריני הזהירה מפני סכנה אם הדיאלוג הפוליטי לא יתקדם: "המתח בירושלים ובאזור כולו יגבר ונגלוש אחורה לאלימות. יש צורך דחוף לנוע קדימה בדיאלוג, שיוביל לתוצאה אחרת. אנו צריכים להבטיח שמתוך המסגרת המסוכנת יוצאים לדרך חדשה". לדבריה, "אף פעם לא היה מסוכן כל כך לישראל לחיות באזור הזה כמו היום, אבל כאשר המצב כל כך דרמטי יש גם הזדמנות. יש כמה מדינות ששותפות לאיום וזה מקור להבנה משותפת".
היא הבהירה כי יש דברים רבים שהאיחוד האירופי יכול לעשות כדי לתמוך בביטחון ישראל וכן ביכולת המשילות של הרשות הפלסטינית.
בפגישתה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא הבהיר: "ירושלים היא נושא רגיש מאוד ואנו מתייחסים אליה ברגישות. אך זוהי בירתנו, וככזאת היא לא התנחלות. השכונות שיהודים גרים בהן ואנו בונים בהן, ניצבות כבר קרוב ל-50 שנה בידי כל ממשלות ישראל. כולם יודעים שבכל הסדר שלום הן יישארו חלק מישראל".
נתניהו הבהיר: "באותה מידה אני דוחה את הטענה המופרכת כאילו שורש הסכסוך המתמשך הוא התנחלות כזאת או אחרת. הנושא אינו שטח אלא עצם קיומנו והסרוב להכיר בישראל בכל גבול שהוא. זה היה ונשאר שורש הסכסוך, הסרוב המתמשך להכיר בזכותו של העם היהודי למדינה משלו".
שר החוץ ליברמן אמר כי "הכרחי להנמיך את המתח וההסתה במיוחד בירושלים. ראש הממשלה הבהיר שנכבד את הסטטוס קוו, אבל מה שראינו בימים האחרונים, כולל התקפות טרור - הוא תוצאה ישירה של הסתה מרמאללה, במיוחד ממחמוד עבאס. המכתב שהוא שלח למשפחה של המחבל מהג'יאהד האסלאמי מהווה תמיכה ברורה וקריאה ברורה לפעילות טרור. זה לחלוטין לא מתקבל על הדעת".
הוא הסכים עם שרת החוץ בנוגע לפתרון האזורי שהציעה: "היום ברור שפריצת דרך אסטרטגית ביחסים שלנו עם הפלסטינים אפשרית רק כחלק מפתרון אזורי. אנו מוכנים לשיחות שלום, שיחות ישירות בכל זמן נתון בכל מקום בעולם. אני חושב שהכדור במגרש שלהם".
בהתייחסו לפרסום ב"וולסטריט ג'ורנל" בנוגע למכתבו החשאי של הנשיא אובמה למנהיגה הרוחני של איראן, שהוסתר מישראל, אמר ליברמן: "לא מתקבל על הדעת שאיראן תהיה שותפה לקואליציה של מדינות מתונות ולכל דיאלוג מזרח תיכוני". הוא הוסיף שהסכם עם איראן לשיתוף פעולה נגד דאעש הוא טעות וישראל תתנגד לו.
גם שר האוצר יאיר לפיד נפגש עם שרת החוץ של האיחוד. בפתח הפגישה התייחס השר למתיחות בירושלים: "על כולנו לפעול במהרה להוריד את רמת המתח בירושלים ולהחזיר את השקט לעיר. לא נאפשר שעיר הבירה שלנו תהיה בת ערובה של טרור, הסתה ואלימות. שום ממשלה באירופה ובעולם לא הייתה מגלה סובלנות כלפי טרור". הוא התחייב כי "הממשלה בישראל מחויבת לשמר את הסטטוס קוו בהר הבית ולאפשר חופש דת לכולם".
בהתייחסו לתהליך המדיני אמר לפיד: "ישראל מחויבת לפתרון שתי מדינות לשני עמים, זאת המדיניות. אנחנו צריכים למצוא את הדרך להשיג את המטרה הזאת. אני מאמין שהפתרון יכול להמצא באמצעות מסגרת אזורית רחבה בתמיכה של האיחוד האירופאי וארצות הברית".
מוגריני צפויה להיפגש גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ולאחר מכן תניח זר באנדרטת רבין בתל אביב, בלוויית יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג. בהמשך תערוף פגישות בעזה וברמאללה.
Read this article in English