כתום עולה: למה בריא לאכול אפרסמון
הוא מסייע לראיית לילה, שומר על המערכת החיסונית שלנו ועשיר בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון. כל הסיבות שבגללן כדאי לכם לא לוותר על האפרסמון בתפריט הפירות
האפרסמון בעל הצבע הכתום העמוק מהווה מקור לסוללה של רכיבים בריאותיים: קרוטנואידים צהובים, כתומים ואפילו אדומים התורמים למניעת סרטן, פוליפנולים וְויטמיניםC ו-E המסייעים במניעת מחלות לב וכלי דם ושפע סיבים תזונתיים התורמים לשמירה על בריאות מערכת העיכול. כל הסיבות ליהנות מהפרי המתקתק והטעים.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
היתרונות הבריאותיים של האפרסמון
לא רק B1: אילו ויטמינים צריך ומה נאכל כדי לקבלם?
מגנים מפני סרטן והזדקנות: למה נוגדי חמצון בריאים
מה צריך לאכול כדי לקבל עור פנים בריא וזוהר
מגן מפני מחלות
האפרסמון הכתום כתום הוא אחד הפירות העשירים ביותר בקרוטנואידים – פיגמנטים מגנים בעלי צבע צהוב, כתום ואפילו אדום. האפרסמון מהווה מקור לבטא-קרוטן, בטא-קריפטוקסנטין, לוטאין וזיאקסנטין והוא מכיל אף כמות קטנה של ליקופן. מחקרים מצביעים על כך שצירוף מגוון קרוטנואידים תורם להגנה מיטבית מפני מחלות.
הקרוטנואידים תורמים להפחתת הסיכון לסרטן, כגון סרטן הפה, הלוע, הגרון והריאות. הם מפחיתים תהליכי חמצון, העלולים לגרום לפגיעה במבנה הדנ"א, מעודדים תקשורת בין תאים ועוד.
בנוסף, רבים מהקרוטנואידים הם חומרי מוצא לוויטמין A. יש לו תפקיד חשוב בתהליכי התמיינות התאים, בתגבור מערכת החיסון ובהפעלת אנזימים המעורבים במטבוליזם של חומרים מסרטנים. האפרסמון מכיל גם רכיבים נוספים התורמים להפחתת הסיכון לסרטן, כגון ויטמין C וויטמין E, לצד כמות גבוהה של סיבים תזונתיים.
מקור לוויטמין A
האפרסמון הוא אחד הפירות העשירים בוויטמין A, החיוני לראייה תקינה, ובפרט לראיית לילה, לתפקוד מערכת החיסון, לשלמות תאי העור, להתפתחות איברים בעובר ולגדילה תקינה.
סקרי משרד הבריאות מצביעים על צריכת ויטמין A נמוכה מן המומלץ בקרב קבוצות אוכלוסייה מסוימות. אפרסמון בינוני יספק כ-13% ממנת הוויטמין A היומית המומלצת למבוגר, וכ-20% ממנת ויטמין A המומלצת לילד. שילוב אפרסמון בתפריט יכול לסייע בצריכת ויטמין A מספקת.
בריאות הלב וכלי הדם
האפרסמון מהווה מקור לפוליפנולים המכונים טאנינים. הטאנינים הם נוגדי חמצון המצויים גם בענבים, ביין וברימון. ממחקרים שנערכו בבעלי-חיים ובדקו השפעות של צריכת אפרסמון או טאנינים מאפרסמון, נצפתה באופן עקבי הפחתה משמעותית ברמות השומנים בדם.
האפרסמון מכיל שורה של רכיבים נוספים התורמים לבריאות הלב וכלי הדם: נוגדי החמצון ויטמין C, וויטמין E המעכבים את חמצון ה-LDL ("הכולסטרול הרע"), ויטמין 6B התורם להפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, קרוטנואידים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, סיבים תזונתיים ועוד.
כדאי גם לדעת שלהבדיל ממזונות מעובדים רבים, באפרסמון תכולת נתרן אפסית המלווה בתכולת אשלגן של כ-200 מ"ג לפרי. הפחתת צריכת הנתרן והגברת צריכת האשלגן בתזונה, חשובות למניעת יתר-לחץ-דם, שהנו גורם סיכון להתקפי לב, שבץ מוחי ומחלות כליה.
תפקוד תקין של מערכת העיכול
האפרסמון הוא אחד הפירות העשירים ביותר בסיבים תזונתיים. אפרסמון בינוני יספק כ-16% ממנת הסיבים התזונתיים היומית המומלצת. האפרסמון מכיל הן סיבים תזונתיים בלתי מסיסים והן סיבים תזונתיים מסיסים.
הסיבים התזונתיים הבלתי מסיסים תורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול, למניעת עצירות ולמניעת תהליכים סרטניים במעי. הסיבים התזונתיים המסיסים תורמים לתחושת שובע, לוויסות רמות הגלוקוז בדם ולהפחתת רמות הכולסטרול בדם.
לשמירה על בריאות העין
האפרסמון מהווה מקור לקרוטנואידים נוגדי החמצון לוטאין וזיאקסנטין. קרוטנואידים אלה תורמים להגנה על העין מפני נזקי חמצון מושרי-אור. לכן הם יכולים לסייע בהפחתת הסיכון למחלות עיניים תלויות גיל, כמו ניוון מאקולרי (AMD) וקטראקט.
פתרון בריא לצורך במתוק
האפרסמון דל שומן מטבעו והוא עונה על הצורך באנרגיה ובמתיקות באופן טבעי ומהנה, תוך שהוא מספק שפע רכיבים בריאותיים. אין לצרוך אפרסמון במקרים של ניתוחים במערכת העיכול.
ערכים תזונתיים נבחרים ל-100 גר' אפרסמון ולפרי בינוני
100 גר' | אחוז מהמנה היומית מומלצת* אפרסמון בינוני | אפרסמון בינוני
(כ-130 גר') |
אחוז מהמנה היומית המומלצת* | |
אנרגיה (קק"ל) | 70 | 91 | ||
שומן (גר') | 0.2 | 0.3 | ||
חלבון (גר') | 0.6 | 0.8 | ||
סה"כ פחמימות (גר') | 18.6 | 24 | ||
מתוכן סיבים תזונתיים (גר') |
3.6 |
13% |
5 | 16% |
מתוכן סוכרים (גר') | 12.5 | 16 | ||
נתרן (מ"ג) | 1 | 1 | ||
ויטמין A (מק"ג שווי רטינול) |
81 |
10% |
105 | 13% |
ויטמין C (מ"ג) |
7.5 |
9% |
10 | 12% |
ויטמין E (מ"ג) |
0.7 |
5% |
0.9 | 6% |
ויטמין 6B (מ"ג) |
0.1 |
7% | 0.13 | 9% |
אשלגן (מ"ג) | 161 | 3% | 209 | 4% |
בטא-קריפטוקסנטין (מק"ג) | 1447 | 1881 | ||
בטא-קריפטוקסנטין (מק"ג) | 834 | 1084 | ||
בטא-קרוטן (מק"ג) | 253 | 329 | ||
ליקופן (מק"ג) | 159 | 207 |
*מנה יומית ממוצעת למבוגר.
הכותבת היא תזונאית קלינית M.Sc. יועצת מדעית למועצת הצמחים