שתף קטע נבחר

 

השטף נמשך: "עוד מדינות יכירו בפלסטין"

על פי בכירים אמריקנים ואירופים, בנות הברית של ארצות-הברית בקרב מדינות אירופה צפויות להצטרף לשבדיה ולהכיר במדינה פלסטינית אם הקיפאון המדיני יימשך. "לא נחכה לנצח", אמר בכיר אירופי

שבדיה לא לבד: רק בתחילת השבוע טען בכיר במשרד החוץ כי ישראל "הצליחה לעצור את כדור השלג" לאחר ההכרה השבדית במדינה פלסטינית. האמנם? גורמים בכירים בממשל האמריקני ובאיחוד האירופי הזהירו אתמול (יום ו') כי בנות בריתה של ארצות-הברית בקרב מדינות אירופה צפויות להכיר בקרוב במדינה פלסטינית בגלל הקיפאון במשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים.

 

עוד בחדשות:

לקחי "צוק איתן": חמאס הקים 'צבא עם'

ניסה לדקור שוטרים בכפר כנא ונורה למוות

דיווח ב"סאן": סוכלה מזימה להרוג את המלכה

 

"אנו לא נחכה לנצח", אמר בכיר אירופי לעיתון "וול סטריט ג'ורנל". "עוד מדינות צפויות להצטרף לשבדיה ולהכיר במדינה פלסטינית".

 

המדיניות האמריקנית עד כה הייתה שמדינה פלסטינית יכולה לקום רק דרך משא ומתן בין ישראל לפלסטינים שיוביל להסכם כולל. העמדה המתגבשת בקרב מדינות אירופה שמה את ממשלו של הנשיא ברק אובמה במצב דיפלומטי לא פשוט, בזמן שהיחסים בינו לבין ראש הממשלה נתניהו לא מזהירים.

הכול התחיל משבדיה. שרת החוץ מרגוט וולסטרום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכול התחיל משבדיה. שרת החוץ מרגוט וולסטרום(צילום: EPA)

גורמים אמריקנים ואירופים מזהירים כי כישלון בניסיון להמשיך את השיחות הישירות בין ישראל לפלסטינים יכול להבעיר עוד יותר את האזור, בדגש על ירושלים, שטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה.

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו מפי גורמים אמריקנים כי מזכיר המדינה ג'ון קרי נפגש עם בכירים פלסטינים וערבים בימים הקרובים כדי לדון על המצב בירושלים ועל תהליך השלום.

 

ביום חמישי שעבר הפכה שבדיה למדינה הסקנדיבית הראשונה באיחוד האירופי שמכירה במדינה פלסטינית. "זהו צעד חשוב שתומך בזכות הפלסטינים להגדרה עצמית", אמרה שרת החוץ מרגוט וולסטרום, שציינה כי הצעד השבדי נועד לתמוך בפלסטינים מתונים ולהפוך את המעמד שלהם לשוויוני יותר כמו זה של ישראל בשיחות השלום ביניהם, כמו גם לתת תקווה לצעירים בשני הצדדים.

 

המהלך השבדי הוביל לתגובה ישראלית כששר החוץ אביגדור ליברמן הורה להחזיר להתייעצויות את השגריר בשטוקהולם יצחק בחמן. "חבל שממשלת שבדיה בחרה לנקוט בצעד הצהרתי שיש בו הרבה נזק ואין בו כל תועלת", אמר ליברמן. "על ממשלת שבדיה להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה, ויש לנהוג בענין באחריות וברגישות".

יילך בעקבות הפרלמנט שלו? ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יילך בעקבות הפרלמנט שלו? ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון(צילום: רויטרס)

ההערה של ליברמן הובילה לעקיצה מצד שרת החוץ השבדית. "אני חושבת שזה סימן לחוש הומור ואני אשמח לשלוח לו חבילה של רהיטי איקאה והוא יראה שמה שצריך כדי להרכיב זה שותף, שיתוף פעולה וחוברת הוראות טובה", אמרה וולסטרום בראיון ל-CNN.

 

אך לא רק שבדיה בתמונה. הפרלמנט הבריטי אישר הכרה במדינה פלסטינית ובצרפת צפוי הפרלמנט להחליט בנושא הקרוב. למרות שבשתי המדינות האירופיות הבכירות, החלטת הפרלמנט לא מחייבת את הממשלה בדבר, יש סיבה לדאגה בירושלים.

 

שר החוץ הצרפתי אמר לאחרונה כי בסופו של דבר מדינתו תכיר במדינה פלסטינית אם המשא ומתן המדיני ייכשל. בעבר הכירו מלטה, קפריסין וכמה מדינות במזרח אירופה במדינה פלסטינית עוד לפני שהצטרפו לאיחוד האירופי.  

 

בישראל טענו: "הצלחנו לעצור את כדור השלג"

בישראל דווקא נשמעו אופטימיים השבוע. "הצלחנו לעצור את כדור השלג, נראה שנכון לרגע זה השבדים נותרו בודדים". אמר בכיר במשרד החוץ לאחר התייעצות שהתקיימה ביום ראשון בהשתתפות שגריר ישראל בשבדיה יצחק בחמן.

 

אף שבמשרד החוץ העריכו שלפחות שתי מדינות סקנדינביות יילכו בעקבות שבדיה ויכירו במדינת פלסטין - לדברי המשרד, מאמץ דיפלומטי ישראלי הצליח נכון לעכשיו לבלום את המהלך. מדיווחים שהגיעו לירושלים עולה כי השבדים לחצו על שכנותיהם לנקוט צעד דומה - אך נתקלו בסירוב.

נתניהו עם שרת החוץ החדשה של האיחוד, אתמול (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
נתניהו עם שרת החוץ החדשה של האיחוד, אתמול(צילום: עמית שאבי)

נורבגיה, דנמרק ופינלנד אף פרסמו הצהרות חד-משמעיות כי לא ילכו בעקבות שבדיה. גם לטביה, אחת המדינות הבלטיות החשובות, הודיעה לישראל שלא תכיר במדינת פלסטין. גורמים בכירים בירושלים ייחסו את סירובן לניסיון להביע מחאה על כך ששבדיה קיבלה החלטה שכזו מבלי להיוועץ עמן.

 

שרת החוץ החדשה של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, הגיעה אתמול לישראל והזהירה מפני המצב שבו נמצאת ישראל במישור הדיפלומטי. "קיומה של ישראל מעולם לא היה מסוכן כל כך באזור זה כמו היום, אבל כאשר המצב כל כך דרמטי יש גם הזדמנות, כי יש כמה מדינות ששותפות לאיום. זה מקור להבנה משותפת". אמרה מוגריני.

 

במסיבת עיתונאים משותפת עם ליברמן בירושלים הוסיפה מוגריני כי "האיחוד האירופי ניצב לצד ישראל כשמדובר בדאגותיה לביטחון אזרחיה. אנו מוכנים לעבוד בכיוון של חידוש השיחות וגם להבטיח שהוא יביא לפתרון של שתי מדינות. במסלול הזה, התנחלויות חדשות הן מכשול".

 

במסיבת עיתונאים שערך עמה ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא דחה את הטענות כי ההתנחלויות מהוות מכשלו לשלום. "הנושא אינו שטח אלא עצם קיומנו והסירוב להכיר בישראל בכל גבול שהוא. זה היה ונשאר שורש הסכסוך, הסירוב המתמשך להכיר בזכותו של העם היהודי למדינה משלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מקבל את מבוקשו. אבו מאזן
צילום: AP
מומלצים