ריבלין: שתקנו לפני רצח רבין, לא נשתוק היום
בעצרת הזיכרון לראש הממשלה שנרצח, ביקר נשיא המדינה שוב את התפשטות האלימות בחברה הישראלית וקרא לעשרות אלפי צעירים בתל אביב "להפסיק לסמן אויבים מבית". רחל פרנקל: עלינו למחוק ולחנך ולתקן ולאהוב צלילים המתירים דמו של מישהו
"אלימות היא לא דרכה של מדינת ישראל. זו לא דרכנו", כך הצהיר אמש (שבת) נשיא המדינה ראובן ריבלין בעצרת לזכרו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, שנרצח לפני 19 שנה. מול עשרות אלפי צעירים מתנועות הנוער והתאחדות הסטודנטים, קרא ריבלין בכיכר רבין בתל אביב "להפסיק לסמן אויבים מבית. שתקנו אז, בימים הקשים שלפני רצח רבין. חטאנו, יצחק. אסור לנו לשתוק היום. שתיקה פירושה שוויתרנו על החלום, ששכחנו לשם מה ובשם מה שבנו למולדתנו".
לדברי ריבלין, שמיקד דבריו בקהל הצעיר, "אתם הדור שלא ידע את יצחק ולא יודע איך בימים הרעים ההם שלפני הרצח כל כך מעט חיבר בינינו וכל כך הרבה הפריד בינינו. דמוקרטיה, כך למדנו במחיר חייו של ראש ממשלה, לא יכולה לעמוד על פי תהום. רגליה באוויר. רבין לא נרצח רק בגלל חולשה רגעית של הדמוקרטיה הישראלית, אלא, ובעיקר, על רקע מציאות חברתית שבה שלטו בנו עוינות ואטימות, האחד כלפי השני.
"באתי הנה היום לא רק לברך אתכם אלא גם לדרוש מכם: זנחו את המילים שבהן הכתמנו את העבר ושבהן אנחנו ממשיכים להכתים את ההווה. מצאו עבורנו את המילים לכתוב בהן את העתיד. אתם הגשרים שנמתחים מעל אותה תהום שהייתה מונחת אז בינינו - ימין ושמאל, חרדים וחילונים, ערבים ויהודים - אתם היום מצליחים היכן שאנחנו אז נכשלנו. בואו נסכים לא להסכים. בואו נקשיב גם אם לא נשתכנע", חתם ריבלין.
רחל, אמו של נפתלי פרנקל, אחד משלושת הנערים שנחטפו ונרצחו ביוני האחרון בגוש עציון, סיפרה כי "בימי אוסלו רבים חשו קרע ומחלוקת חריפה. מתוך דאגה עמוקה לשלומה של מדינת ישראל יצאנו למחות. התווכחנו, חלקנו בכל תוקף. עד היום רבים, ואני בתוכם, אינם מזדהים עם הרבה ממה שמכונה 'מורשת רבין', אבל כל אחד שהיה בוגר דיו זוכר היכן היה בשעת הרצח".
לדבריה, "בשולי המחאה ההיא היו צלילים זרים שצרמו לנו כבר אז ובמבט לאחור נהיינו רגישים להם יותר. אם נשמעים בקרבנו צלילים המתירים דמו של מישהו, אפילו אלה שוליים סהרוריים, הרי שעלינו למחוק ולחנך ולתקן ולאהוב. אם ביקורת הופכת להשתלחות ומחלוקת להתרת דם, בין אם יהיה זה דמו של הנער מוחמד אבו חדיר או של יהודה גליק, אסור שלמישהו יהיה רושם שדמם הפקר".
אורנה בנאי, שפוטרה במהלך מבצע "צוק איתן" מתפקידה כפרזנטורית של חברת "מנו ספנות" לאחר שתקפה בראיון את האלימות וההסתה בחברה הישראלית, אמרה כי "קשה שלא להבחין בשינוי העצום שעברה מדינתנו מאז הרצח. בישראל של היום אנחנו לא בטוחים בדבר. גרוע מכך, אנחנו חיים בתחושה שהאסון הבא, הרצח הבא, קרוב מתמיד. הפכנו למדינה אלימה ומסוכנת. אתה אומר פחות ופחות עד שאתה פשוט שותק כי שתיקה אי-אפשר להוציא מהקשרה.
"כשאנשים יפסיקו לדבר נפסיד הרבה רעיונות טובים, כי רעיונות טובים הם אלה שבנו את המדינה הזו. איך קרה שאמירות כמו אהבת אדם, תקווה, שלום, זעזוע מהרג ילדים באשר הם ילדים, איך קרה שאמירות כאלו מתחילות להיות מקוטלגות אצלנו כסכנה למדינה?", תהתה בנאי.
בניגוד לעצרת בשבוע שעבר שהתמקדה בנושא המדיני, העצרת אתמול התמקדה בכותרת "זוכרים את הרצח - נאבקים על הדמורקטיה". בקהל נראו חברים בתנועות נוער שונות: הצופים, הנוער העובד והלומד, בני עקיבא ועוד. הונפו שלטים "לא ניתן לאיש להרים יד על הדמוקרטיה", "לא תרצח" ו"צופים אל המחר, שומרים על הדמוקרטיה".