שתף קטע נבחר

 

כשרייגן הקליט את בגין. השיחות נחשפות

מבקש מראש ממשלת ישראל לדחות את הנסיגה מלבנון, "מייבש" את חאפז אסד על הקו בזמן שהוא רוכב על סוס ומתנצל מעומק לבו בפני תאצ'ר. נשיא ארה"ב הקליט שיחות סודיות עם מנהיגים זרים, "ניו יורק פוסט" חשף אותן

הקלטות של שיחות טלפון בין נשיא ארצות הברית לשעבר רונלד רייגן לבין מנהיגים בעולם, שלא היה ידוע כלל על קיומן, נחשפו אמש (שבת) לראשונה בעיתון "ניו יורק פוסט". בין ההקלטות שנחשפו ישנה שיחה עם ראש הממשלה המנוח מנחם בגין, שבה ביקש הנשיא האמריקני לעכב נסיגה של כוחות צה"ל מהרי השוף, שמדרום-מזרח לבירת לבנון ביירות, מחשש למעשי טבח בין-עדתיים. בשיחה אחרת עם חאפז אסד, נשיא סוריה לשעבר, רייגן נתן לו להמתין על הקו במשך 13 דקות בעודו רוכב על סוס בחווה שלו בקליפורניה. האזינו להקלטות שנחשפו ב"ניו יורק פוסט":

 

הקלטת השיחה של רייגן עם מנחם בגין

הקלטת השיחה של רייגן עם מנחם בגין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בפברואר 1983 צה"ל נסוג מהרי השוף, בעוד האמריקנים הפעילו כוחות מיוחדים כחלק מכוח שלום בינלאומי יחד עם הצרפתים והאיטלקים, שנועד לתפוס את הגזרה עם צבא לבנון. רייגן ניסה לשכנע את בגין להמתין עם נסיגת הכוחות עד שחיילי צבא לבנון יוכלו להחליף אותם. בגין, שהיה אז בסוף דרכו כראש ממשלה והסתגר רבות בביתו במצב רוח קודר, לא יכול היה לומר "לא" לרייגן, אבל הנסיגה כבר החלה להתבצע.

רייגן ובגין ב-1982 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רייגן ובגין ב-1982(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"זוהי שיחה שהייתי מוותר עליה ואני יודע מה קורה שם", אמר רייגן לבגין. "הסיבה היחידה שאני מטלפן עכשיו היא כי המצב השתנה בחמשת הימים מאז שהסכמת לדחות את הנסיגה וכולנו קיווינו שזה מה שדרוש. נעשתה התקדמות גדולה בכמה קווים שם, אבל הם זקוקים לעוד כמה ימים לפני שיוכלו לנוע לשוף. אני בטוח שאתה מודע לטבח שהיה שם. גברים, נשים וילדים בכפר נוצרי נטבחו, ואני פוחד משיסוי נוסף של הסורים. אני בטוח שאתה יודע שהסורים מאוד מעורבים בזה".

 

בהקלטה שנחשפה נשמע בגין מנסה להשיב לבקשתו של הנשיא האמריקני בהססנות: "רון, רק דיברתי עם שר החוץ בירושלים (יצחק שמיר) והוא עכשיו עם שר הביטחון (משה ארנס). הוא חזר מלבנון. אני יודע שהנסיגה אמורה להתחיל הלילה. אני אצור קשר עם שר הביטחון שלנו בכל רגע ואז אצור קשר איתך. מה שאני רוצה להגיד עכשיו... זה ששתי הדחיות שהסכמנו להן בעבר, רק בגלל שאתה ביקשת זאת, וידענו שייצרו כעס... כתוצאה מהניסיון הזה אני מביע תקווה שלא נצטרך לדחות שוב".

 

בארצות הברית האמינו שלאחר נפילת הנשיא ריצ'רד ניקסון לא יימצאו עוד קלטות חשאיות של שיחות בבית הלבן. אבל הסופר וההיסטוריון וויליאם דויל חשף את העובדה שרייגן נהג להקליט את שיחותיו בטלפון עם מנהיגים זרים.

 

עוקץ את אסד, מתנצל בפני תאצ'ר

את שיחתו עם חאפז אסד קיים רייגן בפברואר 1985, בניסיון ללחוץ עליו לפתור את המשבר בלבנון. רייגן רכב על סוסו בחווה והותיר את אסד, אביו של הנשיא הנוכחי, בשאר אסד, על קו הטלפון במשך 13 דקות. כאשר חזר רייגן לשיחה הוא בירך בציניות את אסד על בחירתו לנשיאות: "אדוני הנשיא, הרשה לי לנצל את ההזדמנות ולברך אותך על בחירתך המחודשת לתקופה נוספת כנשיא סוריה".

 

דויל התייחס לשיחה בין רייגן לאסד וציין כי "זה היה אירוני כי סוריה היא דיקטטורה של מפלגה אחת, ומדינת משטרה עם בחירות מסודרות. במשך השנים אסד נהג לעתים תכופות להרגיז מנהיגים אמריקנים בהבטחות להתקדם בנושא כלשהו, אבל זה קרה לעתים נדירות".

 

שיחה מעניינת אחרת שהקלטתה נחשפה הייתה עם ראש ממשלת בריטניה, מרגרט תאצ'ר, באוקטובר 1983, שבה ניסה רייגן לשכך את כעסה על הפלישה האמריקנית לגרנדה מבלי לבשר לה על כך מראש.

 

השיחה בין רייגן לנשיא הסורי אסד

השיחה בין רייגן לנשיא הסורי אסד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

רייגן וראש ממשלת בריטניה תאצ'ר ב-1982 (צילום: AP) (צילום: AP)
רייגן וראש ממשלת בריטניה תאצ'ר ב-1982(צילום: AP)
 

"אנחנו מצטערים מאוד על המבוכה שגרמנו לך, והייתי רוצה לספר לך את הסיפור מהצד שלנו. העירו אותי ב-3 לפנות בוקר, לכאורה בחופשת גולף בג'ורג'יה, והייתי שם עם מזכיר המדינה (ג'ורג' שולץ), כך שיצאנו בפיג'מות לסלון של הסוויטה בגלל שיחה דחופה של ארגון המדינות של מזרח האיים הקריביים בבקשה לתמוך בהם בגרנדה. חזרנו מיד לוושינגטון והצטרפנו למתכננים. זה היה עניין של שעות. היינו מודאגים מהעניין שם. היינו צריכים לפעול לפני שהם יודעים ולהיות בטוחים שנגיע לפני הקובנים והם התחילו לנקוט צעדים.

 

"היינו זהירים כל כך שלא השבנו אפילו למדינות במזרח הקריביים. אמרנו להם שאנחנו מתכננים. הם נחתו ב-5 וחצי בבוקר. אני רוצה שתדעי שלא היה לנו חוסר אמון בך. זו הפעם הראשונה מאז שאני נשיא שסוד נשמר עד שהכוחות שלנו היו בדרך".

 

תאצ'ר ענתה להתנצלות המפורטת במיוחד של הנשיא ואמרה: "אני יודעת רגישות מהי, בגלל איי פוקלנד. לכן אני לא מדברת איתך ארוכות, אפילו לא בטלפון סודי. כי אפילו את זה אפשר לפצח. אני מאוד מודעת לרגישויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
בגין ורייגן בבית הלבן, 1981
צילום: gettyimages
מומלצים