שתף קטע נבחר

רק בשביל לקבל ביקור. תן-וקח צפון קוריאני

המדינה המבודדת בעולם שחררה תוך שבועיים שלושה אמריקנים שהיו כלואים בשטחה. למה שחררה אותם דווקא עכשיו ומה הרוויחה מהסיפור?

צפון קוריאה שחררה בסוף השבוע ממאסר שני אזרחים אמריקנים נוספים - מתיו מילר מקליפורניה וקנת' באה מוושינגטון - אך נסיבות שחרורם של השניים שבועיים לאחר שחרורו של ג'פרי פאוול עדיין לא ידועות. מה הניע את המדינה המבודדת בעולם לשחרר את השלושה ולמה דווקא עכשיו? התשובות בכתבה של סוכנות הידיעות AP.

 

ערק ומדבר: להיות המאבטח של רודן קוריאה

 

עוד חדשות בעולם :

אסד תקף יעדי דאעש: 21 נהרגו מחביות נפץ

ובלבם חומה: הברלינאים שמתגעגעים למזרח

 

מה מרוויחה צפון קוריאה משחרור האמריקנים?

פיונגיאנג קיבלה ככל הנראה לפחות דבר אחד שאותו רצתה: גורם ממשל אמריקני בכיר נאלץ לבוא באופן אישי לצפון קוריאה לדון בשחרור אזרחי ארצו הכלואים. ג'יימס קלאפר, מנהל המודיעין הלאומי, היה האישיות האמריקנית הבכירה ביותר שביקרה בבירת צפון קוריאה זה יותר מעשור.

 

חופשיים. פאוול (משמאל), מילר ובאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חופשיים. פאוול (משמאל), מילר ובאה(צילום: AFP)
בכיר בממשלו של ברק אובמה סיפר שקלאפר שהה יום בצפון קוריאה ונפגש עם גורמי ביטחון מקומיים, אך לא עם מנהיג המדינה קים ג'ונג און.

 

קלאפר הגיע לצפון קוריאה ומטרתו היחידה הייתה שחרור שני האמריקנים הכלואים האחרונים, אף שבארצות הברית צפו כי סוגיות נוספות יעלו לדיון במהלך שיחותיו במדינה הקומוניסטית המבודדת. גורם ממשל שיצא עם אובמה למסעו באסיה סיפר שהצפון קוריאנים רמזו בשבועות האחרונים שהם ישחררו את האמריקנים הכלואים בתנאי שארה"ב תשלח אליהם אישיות רמת דרג.

 

ביקורו של קלאפר בצפון קוריאה הוא כשלעצמו הישג גדול לפיונגיאנג, שבחודשים האחרונים דאגה לשמור בכותרות את סיפורים של שלושת האמריקנים כדי להשיג את תשומת לבה של וושינגטון. כחלק מהמאמץ, התירה צפון קוריאה לשלושת האמריקנים להתראיין לסוכנות הידיעות AP ולכלי תקשורת נוספים. סוכנות AP נפגשה עם פאוול ועם מילר שלוש פעמים. בכל מפגש הם ביקשו שגורם ממשל אמריקני בכיר יגיע לצפון קוריאה וישחרר אותם. כך היה דפוס הפעולה בפעמים הקודמות שבהן שחררה צפון קוריאה לחופשי אזרחים זרים, וזכורים במיוחד ביקוריהם במדינה של הנשיאים האמריקנים לשעבר ביל קלינטון וג'ימי קרטר.

 

נעצר ב-2012 בצפון קוריאה. באה מתאחד במדינת וושינגטון עם אמו ואחותו (מימין) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נעצר ב-2012 בצפון קוריאה. באה מתאחד במדינת וושינגטון עם אמו ואחותו (מימין)(צילום: רויטרס)
בפיונגיאנג מתייחסים לביקורים של הבכירים האמריקנים כהתנצלות רשמית, אף שמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר באחרונה שלוושינגטון אין כוונה להתנצל באופן כלשהו בצורה רשמית בפני פיונגיאנג בתמורה לשחרור האמריקנים הכלואים.

 

למה עכשיו?

בצפון קוריאה מודאגים מאוד מהלחץ שמפעילה עליה הקהילה הבינלאומית בגין מצב זכויות האדם בשטחה. דו"ח של האו"ם שפורסם לא מזמן תיעד אונס, עינויים, הוצאות להורג ועבודות פרך ברשת מחנות הכליאה בצפון קוריאה, והאשמים את הממשלה בהפרות "נרחבות, שיטתיות ובוטות" של זכויות אדם במדינה.

 

צפון קוריאה דוחה בתוקף את ההאשמות נגדה, ולטענתה הן מבוססות בעיקר על עדויות של עריקים שמניעיהם פוליטיים. בחודש ספטמבר פרסמה פיונגיאנג דו"ח נגדי משלה, אולם בכל מקרה היא עדיין חוששת שסוגיית זכויות האדם בשטחה תגיע לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

 

באה במסיבת עיתונאים לאחר נחיתתו בארה"ב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באה במסיבת עיתונאים לאחר נחיתתו בארה"ב(צילום: רויטרס)

מקרה מוזר. מילר לאחר נחיתתו במדינת וושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקרה מוזר. מילר לאחר נחיתתו במדינת וושינגטון(צילום: רויטרס)

התקשורת הממלכתית של צפון קוריאה יצאה באחרונה בהאשמות חריפות נגד ארה"ב, דרום קוריאה ובעלות בריתן בטענה שהן מנצלות את סוגיית זכויות האדם ככלי נשק להפלת המשטר הצפון קוריאני, כינו את הסוגיה "מחבט" ואמרו כי ארה"ב מפרה בעצמה זכויות אדם.

 

בעבר הציגה פיונגיאנג שחרור של אסירים אמריקנים כהחלטה שקיבלה מסיבות הומניטריות, וייתכן שתעשה זאת גם הפעם כשתסביר מדוע שחררה את שלושת האמריקנים הכלואים.

 

איך הגיעו האמריקנים לכלא הצפון קוריאני?

באה נעצר בנובמבר 2012 בעת שהדריך קבוצת תיירים בצפון קוריאה. הוא הורשע בביצוע "פעולות עוינות" אחרי שהואשם כי הבריח ספרות אסורה וכי ניסה להקים בסיס לפעולות אנטי-ממשלתיות בבית מלון בעיר גבול. על פי ההערכות, הוא נעצר לאחר שצילם ילדים כחושים במדינה בניסיון לגייס מודעות בינלאומית למתרחש בה, ונידון ל-15 שנות עבודות כפייה.

 

באה, מיסיונר קוריאני-אמריקני, ומשפחתו מאמינים שהוא נעצר בשל אמונתו הנוצרית.

 

סיפורו של מילר נותר מסתורי. הצעיר בן ה-24 נידון לשש שנות עבודות פרך בגין כניסה בלתי חוקית למדינה וניסיון לבצע ריגול. הדיון בעניינו ארך 90 דקות, ובמהלכו קבע בית המשפט שהצעיר האמריקני מבייקרספילד, קליפורניה, קרע את אשרת התייר שלו בנמל התעופה בפיונגיאנג עם כניסתו למדינה ב-10 באפריל. לפי הודעת צפון קוריאה, מילר הודה כי הייתה לו "שאיפה פראית" לחוות חיים בכלא במדינה, כדי שיוכל לחקור בחשאי את מצב זכויות האדם בה.

 

פאוול בן ה-56 הגיע לצפון קוריאה ב-29 באפריל, ונחשד כי השאיר ספר תנ"ך קוריאני-אנגלי מתחת לפח אשפה בשירותים של מועדון לילה בעיר צ'ונגג'ין. פרטיו היו רשומים על הספר, ובין דפיו אותרו תמונות שלו ושל בני משפחתו. הוא נעצר ימים ספורים לאחר מכן בשדה התעופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא נפגש עם הבכיר האמריקני. קים ג'ונג און
צילום: AP
מומלצים