שתף קטע נבחר

המלחמה בדלת: הדרוזים שוקלים להניף נשק

בניגוד למיעוטים אחרים בלבנון לדרוזים אין מיליציה גדולה ומאורגנת, והם נותנים את מבטחם בצבא. כשהמלחמה הסורית מתקרבת, זה עשוי להשתנות

בהרים הסמוכים לגבול הסורי, בני המיעוט הדרוזי בלבנון אומרים שהם ערוכים ומוכנים להגן על העיירות והכפרים שלהם בנשק, אם מלחמת האזרחים המתחוללת מעבר לגבול תתקרב אליהם יתר על המידה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

"כאן במזרח הסכנה הפכה קרובה מאוד עבורנו, היא ניצבת ממש מול הפנים שלנו", אומר עלי פאיק, פקיד ממשל אזורי בעיירה הדרוזית רשאיה. העיירה הזו נחשבת לאזור רגיש, קרוב לשטח של רמת הגולן הנמצא בידי ישראל. באזור הזה חיות קהילות דתיות שונות ומגוונות, והן נלחמו זו נגד זו במהלך מלחמת האזרחים של לבנון עצמה, שהתחוללה בשנים 1975-1990.

 

מהעבר השני של שרשרת ההרים ניצבים לוחמים סונים איסלאמיסטים המקושרים לאל-קאעידה ועוינים עדות שונות, כולל הדרוזים. הם נלחמים שם נגד צבא סוריה של בשאר אסד העלווי ונגד ארגוני מורדים אחרים.

העיירה הלבנונית רשאיה, שרוב תושביה דרוזים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העיירה הלבנונית רשאיה, שרוב תושביה דרוזים(צילום: רויטרס)

קרבות שהתחוללו מעבר לגבול בשבוע שעבר גבו את חייהם של לפחות 31 חיילים מכוחות אסד וכ-14 מורדים. צבא לבנון שמשאביו מוגבלים מתקשה להבטיח את הגבול עם סוריה, ובאזורים מסוימים נותן מקום גם לסיורים ביטחוניים של מתנדבים מקומיים.

 

באוגוסט האחרון חצו חמושים מסוריה את הגבול ללבנון, צפונה מכאן - בעיירה ארסל. הם הרגו וחטפו עשרות חיילים, ודרשו לשחרר תמורתם את עמיתיהם לוחמי הג'יהאד המוחזקים בלבנון. מאז אותו היום לדברי הצבא הוא תפס אנשים נוספים החשודים כי התכוונו לבצע פיגועים ומתקפות נוספות בשטח לבנון.

 

עוד באוגוסט, תושבי כפרים דרוזיים פתחו באש לעבר אוטובוס שהסיע אזרחים סורים אחרי שהוא לא עצר בנקודת בידוק של הצבא באין-עטא, ליד רשאיה. לדברי גורמים מקומיים, סוריה אחד נהרג ושניים נפצעו. הדרוזים מהכפרים חשבו שהאוטובוס מסיע לוחמים איסלאמיסטים סונים, אבל אז התברר שמדובר בסך הכול בפליטים סורים הנמלטים מהמלחמה בארצם.

 

זכרונות מהמלחמה ההיא

העייפות ממלחמות בלבנון הופכת את האופציה של מלחמת אזרחים כוללת נוספת בתוך המדינה לתרחיש לא סביר, אבל בואו של החורף מגדיל את החשש מעימותים נוספים, אם המורדים בסוריה ינסו ליצור קווי אספקה לאורך הגבול לקראת השלגים שיירדו בחורף.

 

בניגוד לאזורים אחרים במדינה, רוב החלקים הדרוזיים והנוצריים של לבנון הצליחו להישאר מחוץ למלחמה הזולגת מסוריה בשלוש וחצי השנים האחרונות. מנהיגים דרוזים ברמה הלאומית הפצירו בקהילות הדרוזיות להימנע מפעולה עצמאית ונפרדת מזו של צבא לבנון.

 

"התקרית באין עטא הייתה מצערת, ופירושה שצריכה להיות מעורבות רבה יותר של הצבא בשמירה על הביטחון", אומר איש הדת ג'מאל א-דין ברשאיה. הוא לובש את כיסוי הראש האופייני לקהילה הדרוזית.

 

ג'מאל א-דין הוא חבר במועצה הדתית הדרוזית המקומית, והוא אומר שהאירועים בסוריה ובמזרח התיכון בכלל מעוררים דאגה בקרב התושבים המקומיים בנוגע לעתיד. לדבריו טבעי שהקהילה תגן על עצמה.

 

תושבים ברשאיה אמרו כי הם עדיין רואים בצבא לבנון את הגורם הראשי שמגן עליהם, אבל הודו כי הם מוכנים לסייע לו במקרה של פלישה מסוריה. לצבא לבנון, נזכיר, מתגייסים לבנונים מכל הדתות והעדות.

 

אף שהדרוזים הם מהעדות הקטנות יותר בלבנון, הם היוו כוח לחימה בולט וחזק במהלך מלחמת אזרחים של לבנון, וספגו אבידות כבדות. המיעוט הדרוזי נותר גם מיעוט רב השפעה בפוליטית הלבנונית הלאומית.

מבט לגבול סוריה-לבנון. החשש: הסונים הקיצונים באים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבט לגבול סוריה-לבנון. החשש: הסונים הקיצונים באים(צילום: רויטרס)

כמו מיעוטים אחרים בלבנון, בני העדה שלהם בסוריה תומכים בעיקר בנשיא העלווי בשאר אסד, שבו הם רואים מגן בפני הקיצונים. דרוזים סורים ניהלו בעבר מפעם לפעם עימותים עם מורדים באזורים הסמוכים לגבול עם לבנון.

 

נשק בכל בית

עם זאת, המעורבות של הדרוזים אינה דומה בשום דבר למעורבות רחבת ההיקף של ארגון חיזבאללה השיעי, ששלח אלפי לוחמים לסוריה כדי לסייע לצבא אסד. חיזבאללה נלחם גם בשטח לבנון עצמה נגד "חזית א-נוסרה", ארגון המסונף לאל-קאעידה, כשהארגון תקף את הבסיסים שלו במתקפה גדולה בתחילת החודש שעבר.

 

לפי צבא לבנון, יש החושדים כי לוחמים סורים הופיעו לאחרונה גם באזור רשאיה. בהודעה שפרסם הצבא הלבנוני בשלהי החודש שעבר הוא מסר כי שירותי המודיעין והביטחון עצרו 12 סורים בחשד שהם משתייכים לארגונים הנלחמים נגד צבא לבנון באזור ארסל שבצפון. לדבריו, הם נכנסו ללבנון שלא כחוק.

 

ברשאיה יש המודאגים מהאפשרות שהעיירה שבעא, בסמוך לנתיב ההברחות שליד גבול ישראל, תהפוך מפלט לחזית א-נוסרה, כמו עיירות סוניות אחרות בצפון לבנון הנותנות מחסה לפליטים שנמלטו ממלחמת האזרחים בסוריה.

בתים ברשאיה. ג'ונבלט הפציר: "תנו לצבא לדאוג לכם" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בתים ברשאיה. ג'ונבלט הפציר: "תנו לצבא לדאוג לכם"(צילום: רויטרס)

מתוך רצון למנוע עימות הפציר המנהיג הדרוזי הלבנוני ווליד ג'ונבלט בדרוזים בלבנון להשאיר למדינה הלבנונית את הדאגה לביטחונם. בביקור בעין עטא אחרי אירוע הירי באוטובוס הוא גינה את ההתקפה נגד הפליטים הסורים. למרות התמיכה באסד בקרב הדרוזים, ג'ונבלט אמר כי נשיא סוריה צריך לפנות את מקומו. עם זאת, בחודשים האחרונים נראה כי הוא מתקרב לחיזבאללה.

 

כך או כך, לא יהיה קל כל כך למנוע תגובה אלימה לאירוע עתידי כלשהו באזורים שבהם לדברי התושבים יש רובים ואקדחים כמעט בכל בית,

כמו בחלקים אחרים של לבנון. "לא נבצע מתקפה נגד מי שיתקוף אותנו, אבל נתמודד איתו - התגובה היא בלוע הרובה", אמר ריאף פרחאת בשוק העתיד של רשאיה הדרוזית, "נקבור את כל מי שיתקוף אותנו".

 

פאיק, גם הוא פקיד ממשל מקומי, מסכים. לדבריו זו תגובה טבעית כעת כשהלחימה מגיעה עד למפתן הדלת. "לא נעזוב את המקום הזה וכשמישהו מאיים עלינו לא הגיוני שאמנע משימוש בכל האמצעים", אמר.ורמים רשמיים ברשאיה דואגים להדגיש כי לדרוזים אין שום מיליציה מאורגנת כמו לקהילות אחרות בלבנון, וכי הם מקווים שכך זה גם יישאר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"הסכנה קרובה מאוד". מבט מהאזור הדרוזי לגבול סוריה
צילום: רויטרס
מומלצים