שתף קטע נבחר

תיכוניסטים ערבים: "נמות למען אל-אקצה"

אחרי ההתפרעויות בעקבות מותו של חיר חמדאן, שבמהלכן נעצרו נערים וילדים, השתתפו תלמידי תיכון מסכנין וכפר כנא בהפגנות מאורגנות: "רוצים להשמיע זעקה בקול רם". במגזר גינו את פיגוע הדקירה בת"א: "פוגע בדו-קיום"

במגזר הערבי נמשכו גם היום (ב') ההפגנות במחאה על מותו של הצעיר חיר חמדאן מכפר כנא, שנורה למוות על ידי שוטרים. אלפי תלמידי תיכון מכפר כנא וסכנין דרשו בהפגנות שקיימו להעניש את השוטרים שפגעו בחמדאן, הניפו את תמונותיו ודגלי פלסטין וקראו: "נקריב את חיינו למען השהיד ואל-אקצה".

 

המפגינים הצעירים אף הבטיחו להמשיך במאבק, ואחת מהם, אללא בדוי, אמרה: "יצאנו להפגין בכדי להשמיע את זעקתנו בקול רם על הכעס שלנו כלפי השוטרים שהרגו את חמדאן. אנחנו דורשים מהמשטרה והממשלה להעניש אותם. אנחנו חיים כעם אחד, ואסור לאף אחד להרוג אנשים מהעם שלנו".

 

תלמיד אחר שהשתתף בהפגנה ערך השוואה בין הריגתו של חמדאן לפיגוע הדקירה שאירע בתל אביב ובו נפצע קשה חייל צה"ל מדקירה של צעיר פלסטיני. לדברי התלמיד, "אני בטוח שכל המדינה תגנה את המעשה בתל אביב בגלל שהפצוע הוא חייל. כשזה קורה אצלנו אף אחד לא מתייחס, ולכן זה אומר שאין כאן ערך לחיי האזרחים הערבים".

הפגנת תלמידים בסכנין, היום (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
הפגנת תלמידים בסכנין, היום(צילום: עידו בקר)

אל סוכת האבלים של משפחת חמדאן בכפר כנא הגיעו היום עשרות מנהיגים שמשתייכים לוועדת המעקב של ערביי ישראל. ראש העיר כפר קאסם עאדל בדיר, שנכח במקום, אמר: "האירוע שהתרחש בכפר כנא חמור ביותר וצריך להסיק את המסקנות הקשות ביותר. אזרח ישראל נהרג בדם קר, ולכן צריך לקחת את העניין באחריות".

 

בדיר התייחס אף הוא לפיגוע בתל אביב ואמר: "לא צריך לקשור את האירועים ביחד. כשקורה אירוע בחברה הערבית אנחנו לא צריכים להתנצל על אירועים אחרים. אנחנו מגנים כל פגיעה באזרחים, אם זה יהודי ואם זה ערבי. השוטרים שירו בחמדאן צריכים לקחת אחריות ולשלם את המחיר הקשה".

מחאת התיכוניסטים בסכנין (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
מחאת התיכוניסטים בסכנין(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

 (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

ראש מועצת כפר ברא גינה אף הוא את הפיגוע. לדבריו, "זה דבר מצער מאוד וצריכים לגנות את המעשים הללו, מה שקורה בימים אלו לא תורם לתהליך השלום ולדו-קיום. חייבים למצוא את הנוסחה האמיתית כדי לשמור על היחסים. נועדנו לחיות פה שני עמים, כל המעשים שלא במקום הביאו אותנו למבוי סתום ועל המנהיגים הערבים לעשות את הכול כדי לעצור את המעגל הזה".

 

ראוף חמדאן, אביו של הצעיר המנוח, אמר: "אם המחלקה לחקירות שוטרים לא תסיק את המסקנות ולא תעמיד לדין את השוטרים אנחנו נפנה לבג"ץ, ואם גם בית המשפט לא יעזור - נפנה לאו"ם. אנחנו מקווים לשמוע תוצאות טובות מהחקירה כדי שנוכל לפחות להירגע קצת מהאירוע הטרגי הזה שחווינו".

 

טייבה אחרי ניסיון הלינץ': "מגנים" 

בתוך כך, על רקע ניסיון הלינץ' אתמול בטייבה שממנו ניצל משה גרמן מנתניה, גינו היום בעיר הערבית את המעשה. מכובדים בטייבה אף קראו להימנע מפגיעה ביהודים. השייח ג'ואד מסארווה אמר: "אני מגנה את המעשה, הדת שלנו לא מאפשרת לפגוע באנשים, לא משנה אם מדובר ביהודי או בערבי. הצעירים שהפגינו עשו זאת בגלל לחצים בחיים שלהם. הם מרגישים שהמדינה מפקירה אותם ואין מי שיטפל בהם".

 

ניסיון הלינץ' אירע בשיאן של התפרעויות במגזר הערבי שהחלו לאחר מותו של הצעיר חמדאן מכפר כנא. תושב טייבה אמר בהקשר זה: "אני לא מצדיק את חסימת הכבישים, הבערת הצמיגים ופגיעה באזרחים יהודים. מעשים כאלה רק פוגעים בנו. רעולי הפנים שעמדו מאחורי הבלגן שהתרחש אתמול בעיר הם אנשים חסרי אחריות ולא מבינים מה הם עושים".

ניצל בתקיפה בטייבה. משה גרמן (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ניצל בתקיפה בטייבה. משה גרמן(צילום: עידו ארז)

התושב כינה את תקיפת גרמן והצתת הרכב שלו "ונדליזם שאסור להיות אצלנו", ותהה "היכן המנהיגים הערבים? כולם קוראים להפגין ולא רואים אף אחד מהם בשטח. הם צריכים להגיע ולהרגיע את האווירה המתוחה. הפגנות מהסוג הזה לא יובילו אותנו למקומות הנכונים".

 

ראש הוועדה הקרואה בטייבה אריק ברמי אמר: "לא הייתי קורא לאירוע הזה לינץ'. אני מסתכל על מה שקרה כאן בחומרה רבה ופועל נגד העניין הזה. תמיד צריך לזכור שמי שהוציא את האזרח היהודי מתוך המכונית הם תושבי טייבה ובלי לפגוע בו, אבל לצערי הם שרפו את המכונית. בגלל האווירה היה צפוי שיהיה מקרה כזה ולכן המשטרה התכוננה ועשתה עבודה מצוינת".

 

על המשך תפקודו בעיר הערבית אמר ברמי כי הוא "לא מפחד להיכנס לטייבה. העיר כאן שקטה ונורמטיבית, אבל יש סטיגמה לא נכונה על טייבה וזה מה שאני נלחם בו כדי להציג את כל הדברים הטובים בעיר". על רקע ההתפרעויות במגזר אמר ברמי כי "אני חושב שהאווירה במדינה עכשיו לצערי גרמה לתפישה בקרב ערביי ישראל, ואני מקווה שערביי ישראל יחזרו למצב הנורמלי ויבינו שאף אחד לא מחפש אותם. חיבקתי את החלטת ועדת המעקב שהכריזה אתמול על שביתה כללית".

 

לביקורת נגד המתפרעים בטייבה הצטרף עו"ד רדא ג'אבר, מנכ"ל מרכז "אמן" ותושב העיר. לדבריו, "אנחנו מתנגדים להפעלת אלימות בכל מחאה, ומתנגדים לאלימות שהופעלה אתמול, ומתנגדים לאלימות של פגיעה בתושבי טייבה אתמול בפתח תקווה. בחודשים האחרונים נפגעו תושבים ערבים בתוך יישובים יהודיים, אבל לצערי התקשורת הישראלית לא דנה בנושא הזה".

 

עו"ד ג'אבר ציין עוד כי "הנושא שאנחנו מוחים עליו עכשיו הוא הפעלת כוח קטלני של המשטרה כלפי אזרחים ערבים, ורואים את זה ברור. מוזכר שראש הממשלה ועוד שרים משתוללים ואומרים שכל ערבי הוא מחבל בפוטנציה. כשהשיח הוא ביטחוני ולא אזרחי, מה לנו להלין על תושב טייבה צעיר שמפגין ולפעמים בצורה אלימה ברחובות. השאלה אם הממשלה תיקח אחריות על מה שקורה".

 

"מהססים להיכנס לטייבה" 

במקביל, יהודים המתגוררים בסמוך לטייבה סיפרו כי בכוונתם לבחון היטב אם להמשיך לבקר בעיר. אחד מהם, המתגורר בשער אפרים, אמר: "לפני כמה חודשים היה אירוע דומה בקלנסווה,

 והיום זה קורה בטייבה. אני בקשרים טובים עם הרבה חברים מטייבה. הם אנשים נהדרים ותמיד עוזרים לי בהכול. אחרי המקרה של אתמול אני מהסס להיכנס לטייבה בגלל הסכנה שנשקפת לחיים שלי. הפגיעה ביהודים הורסת את היחסים וגורמת לשנאה משני הצדדים".

 

יהודי אחר, המתגורר באזור השרון, אמר: "שמעתי על ניסיון הלינץ' ולא האמנתי שדבר כזה יכול לקרות. אני נכנס מדי פעם לטייבה, ועכשיו אני רואה שמסוכן להיכנס לשם. כל עוד שיש צעירים שמוכנים לפגוע בנו, אני מקווה שמקרה כזה לא יחזור על עצמו. אתמול זה קרה עם תושב נתניה, ומחר זה יכול לקרות לאחרים ולהסתיים באסון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
הפגנת התלמידים בכפר כנא
צילום: חסן שעלאן
מומלצים