שתף קטע נבחר
 

בלי תרופות: השיטות הטבעיות שיעלימו דלקות

תהליכים דלקתיים בגוף הם חלק מחיינו ואפילו נחשבים כתגובה בריאה של המערכת החיסונית. למה הם מתרחשים בגוף ואיך נוכל להתמודד איתם באמצעות תזונה נכונה וצמחי מרפא

דלקת בגוף היא תגובה בריאה של המערכת החיסונית לגורם חיצוני או פנימי שהגוף מזהה כאיום. התהליך הדלקתי הוא דרכו של הגוף להתמודד עם אותו גורם על מנת להביא לריפוי. 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הסיבות להתפתחותה של דלקת הן רבות ותלויות בסוג הדלקת. הדלקות השכיחות יותר יכולות להיגרם כתוצאה מפציעה גופנית, מאמץ יתר, כוויות, זיהום של חיידקים או פטריה, תהליכי הזדקנות של הגוף שגורמים לירידה ברמת האסטרוגן, למחסור בוויטמינים ומינרלים ופוגעים ברקמות, חומרים רעילים כמו חומרי הדברה ודבקים, זיהום אוויר, עישון, קרינה מייננת, רגישות לגלוטן, רגישות לחלבון החלב, מחלות כרוניות כמו סוכרת ועוד.

 

עוד על היווצרות דלקת

יצאה מכלל שליטה: הקשר בין דלקת ומחלות קשות

כך תדעו: המזון שגורם לדלקות והמזון המתקן

מזון מרפא: מה לאכול כדי למנוע דלקות?

 

תהליך דלקתי יכול להתבטא בנפיחות, אדמומיות, כאבים, חום ולעתים גם באובדן יכולת התנועה. ישנן דלקות קצרות טווח שחולפות בתוך מספר ימים עד שבועות, וישנן דלקות כרוניות.

 

דלקת כרונית הינה דלקת שנמשכת חודשים או שנים ומעידה על בעיה בתפקוד התקין של מערכות הגוף. דלקת כרונית גורמת לתגובה חיסונית תמידית של הגוף, שמתבטאת בפעילות מוגברת של חלבונים שתפקידם לתווך בין התאים למערכת החיסון.

 

התוצאה היא שיותר תאים לבנים מצטופפים באזור הדלקת, מה שגורם לשחיקה של הגוף בשל פעולת ריפוי מוגזמת. כמו כן, דלקת כרונית עלולה לפגוע באיברים פנימיים ולהחליש את הגוף לאורך זמן, נזק שיכול להיגרם בצורה מהירה יותר אצל דלקת אקוטית קצרת טווח.

 

ירקות. מזונות נוגדי דלקת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקות. מזונות נוגדי דלקת(צילום: shutterstock)

 

הטיפול התזונתי בדלקת

אחד העקרונות של טיפול טבעי בדלקות הוא למנוע חשיפה לסיבה שמעוררת את הדלקת, ולצמצם את התגובה החיסונית של הגוף למעוררי הדלקת באמצעות תזונה מאוזנת ובריאה בשילוב תוספי מזון וצמחי מרפא מתאימים.

 

מדוע? זאת מאחר ששמירה על משקל גוף תקין מונעת תהליכים דלקתיים. למעשה, ישנה עדיפות לצריכת שש ארוחות קטנות ביום על פני מספר קטן יותר של ארוחות גדולות לאורך היום, על ידי כך נעניק לגוף את מה שדרוש לבניית המערכת החיסונית ונמנע תהליכים דלקתיים. מנגד, מזון מתועש או מעובד, נחשב למזון יוצר דלקת.

 

על מנת למנוע התפתחות של דלקות שונות, יש לדאוג לאיזון בתזונה בין חומצות שומן מעודדות דלקת וחומצות שומן נוגדות דלקת כמו שניתן למצוא בדגים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה ואגוזי מלך. היעדר משמעותי של איזון בין השניים, עלול לעודד התפתחות דלקות. בנוסף, חשוב שהתזונה תכיל נוגדי חמצון שמעכבים תהליכים דלקתיים בגוף.

 

מזונות שעשויים לעכב התפתחות דלקת הם ירקות טריים בצבעים שונים, בעיקר עלים ירוקים, מנת פירות אחת ביום (מומלץ רימון או פירות יער), מזון עשיר באומגה 3 ובעיקר דגי ים צפוניים, שמן זית, עשבי תיבול ותבלינים שמכילים נוגדי חמצון ומעכבי דלקות, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, שקדים וזרעי פשתן.

 

מומלץ לאכול מזונות מלאים וטבעיים ולבסס את התפריט היומי על ירקות, פירות, דגנים וקטניות. על צריכת השומן היומית לנוע בין 10-15% מתצרוכת הקלוריות היומית. כלל זה תקף גם לשומנים בריאים מן הצומח כמו טחינה, שקדים, אגוזים, אבוקדו וכו' (צריכת שומנים יומית ממוצעת לדוגמא: כף טחינה או 5-6 שקדים + כף שמן זית + רבע אבוקדו).

 

מזונות שיכולים לעודד התפתחות דלקת הם מוצרי חלב ומוצרים מן החי משום שהם מכילים חומצה אריכדונית שמקדמת דלקות, בשר אדום, בשר מאיברים פנימיים, ביצים, מלח שאינו דל נתרן, מזונות מטוגנים, משקאות קלים ממותקים, מזון מתועש, אוכל מהיר, סוכר לבן ופחמימות ריקות, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, ומזונות אלרגניים במקרים בהם ידוע על רגישות אליהם.

 

בנוסף, מומלץ להפחית באופן משמעותי או להימנע משימוש בחלב פרה ומוצריו. ניתן לצרוך במתינות גבינות על בסיס חלב סויה או יוגורט וגבינת לבנה מחלב עיזים או צאן.

 

הטיפול באמצעות צמחי מרפא

למרות ההתפתחות הטכנולוגית והמדעית, טרם נמצאה תרופה לדלקות כרוניות, בהן דלקות מפרקים. עם זאת, קיימים צמחי מרפא נוגדי דלקת שמונעים התפתחות דלקת שכבר התחילה, מחזקים את יכולת הגוף למנוע דלקת ובמקרים של דלקת כרונית הם מקלים באופן משמעותי על התסמינים של הדלקת.

 

כורכומין. השפעה חיובית על מנגנונים רבים בגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כורכומין. השפעה חיובית על מנגנונים רבים בגוף(צילום: shutterstock)

 

כורכום

החומר הפעיל בו הוא הכורכומין - אחד מצמחי המרפא האנטי דלקתיים שמומלץ להשתמש בהם על מנת לעכב ולמנוע התפתחותן של דלקות כרוניות. הכורכומין נחשב כיום ל"פלא הצהוב", ומחקרים מעידים כי יש לו השפעה רפואית חיובית על מאות מנגנונים ביולוגיים בגוף האדם והוא מסייע לטיפול במקרים של דלקות כרוניות.

 

הכורכום הוא אחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואות המסורתיות של הודו, סין, ויאטנם, קוריאה, יפן ובכל רחבי דרום מזרח אסיה. בשימוש רפואי מסורתי, הכורכום משמש לטיפול במגוון רחב של מחלות ביניהן דלקות כרוניות.

 

הרכיבים הפעילים העיקריים בשורש זה הם רכיבים פוליפנוליים הקרויים כורכומינואידים (Curcuminoids), בהם גם הרכיב הידוע כורכומין (Curcumin), אשר מעניק לכורכום את צבעו הצהוב.

 

כיום ניתן למצוא 'כורכומין אפקט', בשילוב רכיבים פוספוליפידים (מלציטין סויה), שמסייעים להעצים ולהגביר את ספיגת הכורכומין בגוף האדם עד פי 30, בזכות אפקט הפוספוליפיד.

 

תורם לחיזוק המערכת החיסונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תורם לחיזוק המערכת החיסונית(צילום: shutterstock)
 

 

שוש קירח

הערך העיקרי של הצמח הזה הוא ביכולת החיזוק, הזנה ושיקום מערכות הגוף. אחד החומרים הפעילים בשוש קרח (ליקוריץ) דומה לקורטיזון וכן מצוין לטיפול בדלקות שונות בגוף. כאמור, לצמח יש תכונות אנטי דלקתיות, בנוסף ליכולת איחוי ושיקום רקמות ריריות.

 

הצמח לחידוש ריריות מערכת העיכול ומזרז את ריפויה ולכן יעיל לטיפול בכיבים ודלקות בעיקר במערכת העיכול.

 

פעילות אנטי סרטנית. אלווורה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעילות אנטי סרטנית. אלווורה(צילום: shutterstock)

 

אלוורה

רכיבי הצמח הינם בעלי פעילות מחזקת מערכת חיסון, נוגדת דלקת ואנטי סרטנית. הפעילות הרפואית של הצמח בין השאר הינה אנטי דלקתית ומשככת כאב.

 

הרכיבים הפעילים בו יוצרים מעטה הגנה על רקמות בעיקר של מערכת העיכול, אך ניתן לראותו גם במשחות רבות לטיפול בעור כמו לכוויות, פצעים וחבורות זאת עקב יכולתו האנטי דלקתית המרפאה את המום ובנוסף גם ישכך כאב.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת "ברא צמחים"

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ממה נגרמת הדלקת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים