שתף קטע נבחר

מש' הבריאות מציג: תוכנית לצמצום תורים לניתוחים

תוספת תקציב לבתי החולים, תפקיד חדש בחדר הניתוח והכשרת מאות אחיות חדשות: משרד הבריאות פותח במהלך לצמצום התורים הבלתי אפשריים בדרך לשולחן המנתחים. מבחן התוצאה - בשנת 2017, מדווח "ידיעות אחרונות"

כל מי שנזקק בשנים האחרונות לניתוח מכיר היטב את הצרה הזו: בתי החולים הציבוריים מלאים עד אפס מקום, וההמתנה לניתוח שאינו דחוף עלולה לארוך חודשים ארוכים. הדבר מביא רבים מהחולים לפנות לרפואה פרטית כדי לעבור את ההליך הנדרש להם במהירות.

 

אולם כעת, תוכנית רחבת היקף של משרד הבריאות עומדת לשים להמתנה הזו סוף: תוספת אחיות, רופאים ותמריצים כספיים נדיבים תביא, על פי ההערכות, בתוך שנתיים לתוספת של עשרות אלפי ניתוחים בשנה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מנסים לפתור את העומס:

דו"ח חושף: באיזה בי"ח מחכים שנה לניתוח?

תקציב 2015: יוטל מס על בתי החולים הפרטיים

נלחמים בתור הארוך לניתוח: יופעל מאגר אינטרנטי

 

זמני ההמתנה הממושכים לניתוחים בישראל הם תולדה עגומה של כמה גורמים. מערכת הבריאות סובלת כבר שנים רבות מתקצוב חסר, שבעקבותיו יוצרים קופות החולים ובתי החולים תורים מכוונים, שנועדו לחלק את הנטל הכלכלי הכרוך בביצוע הניתוחים. גם מתן קדימות לניתוחים דחופים, מחסור בכוח אדם רפואי וסיעודי בחדרי הניתוח וניצול לקוי של התשתיות יוצרים את הדרך הארוכה לחדר הניתוח.

 

מענה מיידי בבי"ח פרטי

התורים לניתוחים שכיחים בבתי החולים הציבוריים ועומדים בחלק מהמקרים על חודשים - דבר הגורם לבריחת מטופלים לבתי החולים הפרטיים, שם הם מקבלים מענה מיידי.

 

ועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית המליצה שהמדינה תשקיע משאבים ניכרים בבתי החולים הציבוריים ליישום תוכנית לאומית לקיצור משך ההמתנה לניתוחים ולשיפור השירות בחדרי המיון.

 

זאת לצד פרסום זמני ההמתנה במערכת האשפוז כדי שהציבור ידע מה הם ויוכל לקבל החלטה מושכלת היכן לקבל את השירות הדרוש לו.

 

כעת יוצאת ההמלצה החשובה הזו לדרך - והיא צפויה לאפשר תוספת של עשרות אלפי ניתוחים בתוך שנתיים.

 

לפי התוכנית הלאומית החדשה, שגיבשה שרת הבריאות יעל גרמן, בתי חולים שיעלו את ניצול חדרי הניתוחים שלהם יקבלו תגמול כספי. זאת כדי לעודד את הפעלת חדרי הניתוח בתפוקה מלאה בשעות הבוקר ולמנוע מצב שבו חלק מהחדרים עומדים ריקים. עוד נקבע כי קופות החולים יתוגמלו אף הן כלכלית אם יאשרו בנוהל מזורז כמה עשרות הליכים כירורגיים שהתורים אליהם ארוכים במיוחד.

 

במסגרת התוכנית יוכרז מקצוע רפואי חדש: עוזר רופא מרדים. העוזרים החדשים ישתתפו בהיערכות לניתוח, יבצעו פעולות פשוטות כמו צנרור קנה בהשגחת המרדים וילוו את המנותחים לחדרי ההתאוששות. מלבד זאת, על פי תוכניות משרד הבריאות, יובטח המשך חלוקת המענקים לרופאים מרדימים בסך 15 מיליון שקל גם בשנת ‭,2016‬ ועוד נקבע כי יוכשרו 150 אחיות חדר ניתוח נוספות.

 

השינוי - עד 2017

התוכנית תיכנס לתוקפה בינואר ‭,2015‬ מתוך מטרה להביא לשינוי של ממש עד תחילת ‭.2017‬ מימונה מגיע ברובו מהאוצר, אולם חלקו יגיע - כך מקווים במשרד הבריאות - ממקור מפתיע: בתי החולים הפרטיים.

 

סעיף חדש ושנוי במחלוקת המוצע בחוק ההסדרים מבקש לרסן את הגידול בהיקף הפעילות של בתי החולים הפרטיים. זאת באמצעות קביעת תקרה לפעילות הפרטית, שכל חריגה ממנה תהיה כרוכה בתשלום מס לקופת המדינה. סעיף זוכה להתנגדות מקיר לקיר של איגודי הרופאים העוסקים ברפואה פרטית ושל בתי החולים הפרטיים.

 

שרת הבריאות, יעל גרמן, אמרה אמש (ב'): "ממשלת ישראל נסוגה מהמחויבות שלה כלפי הרפואה הציבורית, ואנחנו, האזרחים, משלמים יותר ויותר עבור שירותי רפואה.

 

"המערכת הציבורית היא זו שנושאת ברוב הנטל הרפואי, מטפלת בכל מקרי הטראומה ובנפגעי מלחמות. חייבים להחזיר את הגלגל לאחור ולרסן את הגידול החד ברפואה הפרטית.

 

"רוב התקציב הנדרש ליישום התוכנית החדשה מגיע מהאוצר, וחלקו אמור להגיע מההיטל החדש על בתי החולים הפרטיים. הגיע הזמן שהמערכת הבריאות הפרטית תפצה את המערכת הציבורית עבור הנזק שגרמה לה".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מערכת הבריאות סובלת כבר שנים רבות מתקצוב חסר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים