חוזרים לנשום: כל השיטות לפתוח אף סתום
רובנו נצטנן לפחות פעם אחת החורף ונסבול מנזלת ומגודש באף שמקשים על הנשימה. נסו צמחי מרפא, תרסיסי מי מלח, תרופות ללא מרשם ועוד כדי להרגיש טוב יותר ולהצליח לישון בלילה
גשם, סוודר, אף סתום. אלה המילים הראשונות שעולות בראש כשחושבים על החורף. האם השתיים הראשונות קשורות בהכרח לשלישית? לא בדיוק. כשאמא אמרה "תלבשי סוודר, אחרת תצטנני" וגם "אל תצא לגשם, אתה תתקרר - הכוונות שלה היו טובות, אבל היא טעתה, ובגדול.
הסיבה העיקרית להידבקות בנגיפי הצטננות ולהתפשטות של וירוסים בחורף היא חוסר אוורור ושהייה בחדרים סגורים ומחוממים, בעיקר בכיתות ובגני ילדים. ילדים הם המאחסנים העיקריים, הנדבקים הקבועים ומעבירי הנגיפים הראשיים של מחלות החורף.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
נשארים בריאים בחורף:
בלי להשמין בחורף: לאכול בריא בעונה הקרה
חורף בריא: 16 חליטות - והתועלת הרפואית שלהן
סדקים וגרד: למנוע מהעור להתייבש בחורף
נזלת ואף סתום (גודש באף, כפי שאומרים הרופאים) הם סימן מובהק להצטננות. ישנם כ-200 סוגים של נגיפי הצטננות, מיליונים מהם ניתזים בכל עיטוש או שיעול, מתפזרים בחדר ונשאפים על ידי הסובבים. הידבקות מתרחשת גם כשילד או מבוגר מצוננים נוגעים בחפץ כלשהו – כוס, מוצץ, ידית של דלת.
הצטננות, כפי שנהוג לומר, עוברת אחרי כשבוע עם תרופות ואחרי שבעה ימים ללא תרופות - בדיחה של רופאים, אבל זו האמת. אי אפשר לרפא נזלת או להתחסן נגדה, אבל יש לא מעט שיטות שיעזרו לכם לנשום טוב יותר בזמן שאתם סובלים ממנה, במיוחד בלילה כשהראש מונח על הכרית.
תרופות ללא מרשם
תרופות מביאות להקלה מיידית, אך לא כדאי להשתמש בהן לאורך זמן. טיפות אף, למשל, עלולות ליצור מעגל קסמים שכן ברגע שמפסיקים להשתמש בהן חוזר הגודש באף.
קחו בחשבון גם שתרופות בבליעה גורמות לתחושת עייפות ונמנום.
תרסיסי מי מלח
תרסיסים אלה נמכרים בבתי המרקחת. הם מומלצים לתינוקות ולפעוטות, אך גם מבוגרים יכולים להסתייע בהם.
תכשירים הומיאופתיים
ניתן להשיגם כמעט בכל בית מרקחת והם מתאימים לשימוש של ילדים. עם זאת, מומלץ לקבל מרשם ייחודי ומותאם אישית מהומיאופת.
שמנים ארומטיים (אתריים)
יש להם ארומה חזקה ומומלץ להשתמש בהם מיד עם הופעת הנזלת, ולא לחכות לגודש ולקשיי נשימה.
השמנים המתאימים ביותר הם שמן מנטה, אקליפטוס, רוזמרין, תימין, לבנדר, אזוב ועץ התה. אפשר לטפטף מהם למי האמבטיה או לקערת מים חמים, ולרכון מעל הקערה כשהראש מכוסה במגבת כמין "אוהל", כדי לנשום את האדים.
אדים חמים
אפשר להשתמש במכשיר אדים חמים הכוללים תא מיוחד לטפטוף שמנים ארומטיים. ובכלל, כל נוזל חם יכול לסייע: מקלחת, אמבטיה, מרק עוף או משקה חם.
חליטות של צמחי מרפא
ישנם לא מעט צמחי מרפא הידועים ברפואה העממית כיעילים בהקלה של מחלות חורף ובמניעתן. בין השאר, מומלץ להשתמש באכינצאה, בעלי אקליפטוס, בג'ינג'ר, בפרי הסמבוק ועוד.
אכינצאה ידועה כמעוררת את מערכת החיסון, מחזקת וממריצה אותה. לפרי הסמבוק מיוחסות תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות, לכן הוא נחשב יעיל מאוד בטיפול בהצטננות, בשפעת ובזיהומים אחרים בדרכי הנשימה.
ג'ינג'ר ידוע ברפואה הסינית המסורתית כצמח מחמם, בעל תכונות המקלות שיעול ומפחיתות עודף לחות בריאות. במסורות ריפוי נוספות נחשב הג'ינג'ר כמחזק את המערכת החיסונית ויעיל במיוחד להקלה על מחלות חורף, הצטננויות, כאבי גרון, שיעול וליחה.
עלי האקליפטוס ידועים ברפואה העממית האוסטרלית כבעלי תכונות ממיסות ומכייחות, לכן הם מומלצים במקרים של גודש בדרכי הנשימה.
אפשר לרכוש את צמחי המרפא בבתי המרקחת ובחנויות הטבע, ופשוט יותר להשתמש בתיונים מוכנים הנמכרים בכל מרכול.