שתף קטע נבחר

דיירים במיזמי פינוי-בינוי יקבלו סיוע ממשלתי

בכנס בנושא התחדשות עירונית שערכה שדולת העירוניות בכנסת, הודיעה מנהלת אגף התחדשות עירונית במשרד הבינוי כי המשרד מפתח מנגנון לסיוע ולהגנה על דיירים בזמן ביצוע פרויקטים של פינוי-בינוי שכוללים הריסה ובנייה מחדש. "ברור לנו שהמעבר הזה בשביל הדיירים כמעט בלתי אפשרי"

משרד הבינוי מפתח מנגנון לסיוע ולהגנה על דיירים בזמן ביצוע פרויקטים של פינוי-בינוי, שכוללים הריסה ובנייה מחדש. כך הודיעה היום (ג') מנהלת אגף התחדשות עירונית במשרד הבינוי, עינת גנון, בכנס שערכה שדולת העירוניות בכנסת בנושא "פינוי-בינוי והתחדשות עירונית מוצדקת".

 

כתבות אחרונות על פינוי-בינוי בערוץ הנדל"ן :

 

לדברי גנון, צעדים אלה נועדו להפיג את החשש שמקנן לעתים בקרב הדיירים, לפיו ההצעות המוצעות להם בנושא התחדשות עירונית אינן כלכליות. היא הוסיפה כי מנגנון הסיוע יכלול, בין היתר, העסקת שמאי במימון משרד הבינוי, שעמו יוכלו הדיירים להתייעץ לגבי אמינות הערכות היזמים לגבי שווי הנכסים, ולרתום אותם למימון עלויות התחזוקה של המבנים החדשים.

 

"ברור לנו שהמעבר הזה בשביל הרבה דיירים כמעט בלתי אפשרי", אמרה גנון בכנס, שאותו ארגנו ראשי שדולת העירוניות בכנסת, חברי הכנסת תמר זנדברג (מרצ), חנא סוויד (חד"ש) ויעקב אשר (יהדות התורה). גנון הוסיפה כי במשרד יוקם אגף שיתמחה בקשרי דיירים, "במטרה להצמיח את הפרויקטים מלמטה - מבעלי הדירות".

 

עוד ציינה כי "מתוכנן גם מנגנון ניסיוני של בינוי-פינוי-בינוי, שבו הממשלה נכנסת בנעלי היזם ומחליפה בהסכמים את כל הסחר שהדיירים חוששים ממנו, ובצדק". לדבריה, בחודש הקרוב יחל משרד הבינוי בגיבוש הנחיות חברתיות, במסגרת מדריך לתכנון השכונות, ויפורסם "קול קורא" למלכ"רים (מוסדות ללא כוונות רווח) להציע רעיונות להשתלבות במיזמים. "הנושא החברתי חשוב לנו ביותר - צריך לתת לבעלי הדירות את הדגש הרב ביותר במיזמים של פינוי-בינוי", הבהירה.

פרויקט פינוי-בינוי. "הנושא החברתי חשוב ביותר" (צילום: צבי תקשורת) (צילום: צבי תקשורת)
פרויקט פינוי-בינוי. "הנושא החברתי חשוב ביותר"(צילום: צבי תקשורת)

"פינוי-בינוי נוחל כישלון מוחץ"

בכנס גם הוטחה ביקורת על יישום של תוכניות פינוי-בינוי. ח"כ זנדברג טענה כי "פינוי-בינוי נוחל כישלון מוחץ, בגלל שהפרויקט מתחיל בנקודת הרווח הכלכלי של היזם - ולא בצרכי הדיירים". חברת מועצת עיריית תל-אביב, ד"ר אפרת טולקובסקי, הוסיפה כי "את הבעיה של קידום הפרויקט תולים בדיירים הסרבנים. הבעיה היא גם ביזמים התחמנים. שיתוף הציבור צריך להיות בידי גוף או עירוני או ממשלתי".

 

אחרי דבריה של גונן, גם נציגי ארגון "במקום" (מתכננים למען זכויות תכנון) הציגו בכנס המלצות לשיפור התהליך. בין היתר הוצג דו"ח חברתי לפני היציאה לדרך בפרויקט של פינוי-בינוי, ובו קריאה למעורבות רבה יותר של הרשות המקומית - קריאה שלטענת העמותה משרד הבינוי מתנגד אליה. "ביקשנו לשים לב לאנשים החלשים ביותר שלא תמיד נספרים - השוכרים למשל", הסבירה יו"ר ארגון "במקום", נעמה מישר.

 

לדבריה, "מדובר בסביבות חיים ותיקות שרובן קיימות בשיכון הציבורי, ואנחנו מבקשים לבחון את הכלי הזה של פינוי-בינוי ככל הניתן בראייה חברתית, דרך נקודת מבטם של הדיירים. אותן שכונות הן עדות חזקה למדיניות רווחה של המדינה ב-3 העשורים הראשונים שלה, ומה שעומד היום על כף המאזניים היא השאלה - האם ייעלם ממנו הממד שהמדינה אחראית לתושביה וצריכה לדאוג להם - או שהכל מוטל על השוק הפרטי".

 

ח"כ חנא סוויד "ביישובים הערבים אין פתרון אחר מלבד פינוי בינוי. ההיבט הקנייני הוא מאוד מסובך וצריך להיות ריבון, שלא כל אחד יעשה מה שהוא רוצה כי יש פה משפחות שזאת ההשקעה העיקרית שלהן והנכס העיקרי שלהן ולא יכול להכניס אותן להתעמת עם ספסרים ואנשים שאין להם שום אחריות. צריך להגדיר קו גבול וסמכות שבלעדיה אף אחד לא יכולה להיכנס ולפעול ולהטעות את האנשים ולגרום להם להפסיד את הנכס שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמר מצפי
פרויקט פינוי-בינוי בגוש דן
צילום: תמר מצפי
מומלצים