שתף קטע נבחר
 

לנצח את הסטטיסטיקה: טעויות בפתיחת עסק

צוללים לתחום שלא מכירים, לא מציעים ערך מוסף שימשוך לקוחות, מנהלים לא נכון את תזרים המזומנים, ומשקיעים ישר את כל זמנם, מרצם וכספם באופן שמעלה את הסיכון לקריסה - כך תמנעו מהטעויות הנפוצות של יזמים מתחילים, שהופכות את החלום על עצמאות לסיוט

כמה פעמים חשבתם לפתוח עסק משלכם, שיגשים את הרעיון הגאוני שחשבתם עליו ויכניס הרבה כסף? ראשית, לפני שתצאו לדרך חדשה שבסופה תהפכו לעצמאים, חשוב לדעת כי רוב העסקים החדשים נכשלים בשנים הראשונות לקיומם. עם זאת, התנהלות נכונה מאפשרת להימנע מטעויות שיגרמו לכם להפוך לחלק מהסטטיסטיקה הזו.

 

לכתבות נוספות על ניהול עסקים - בערוץ קריירה:

 

יזם שישכיל להימנע מהטעויות הללו, יזכה להיות אדון לעצמו, לקצור בעצמו את הרווחים מפרי עמלו, ליהנות משעות עבודה גמישות ולהגשים חלום. אז מה הטעויות הנפוצות של יזמים מתחילים וכיצד ניתן להמנע מהם? 

 

נכנסים לתחום שאתם לא מכירים

יזמים רבים שרויים תחת הרושם, שכל מה שהם צריכים זה "רעיון אחד גדול" ותו לא, והכסף יתחיל לזרום - אולם לא כך הדבר. רעיונות טובים הם אמנם מצרך נדיר, אבל קשה עוד יותר להפוך רעיון לעסק קיים, מתפקד ורווחי. לשם כך, דרושה הכנה קפדנית.

 

כפי שלא תסכימו לקחת על עצמכם עבודה כשכירים מבלי לדעת את כל דרישות המעסיק, התנאים שבהם תעבדו, השכר שאותו תקבלו וכל פן אחר בעבודתכם, כך חשוב לברר את כל הפרטים, קטנים כגדולים, לפני שאתם הופכים לעצמאים. לשם כך, יש לגבש תכנית עסקית מפורטת, שבמסגרתה תכירו באופן מדוקדק את השוק שבו יפעל העסק שלכם ואת כל הדרישות שיאפשרו לכם להקים אותו בהצלחה.

 

כיצד עושים זאת? הסיטואציה האידיאלית היא לעבוד תחילה כשכירים מספר שנים וללמוד את התחום מבפנים. במידה ואין אפשרות לעשות זאת, ניתן לבצע מחקר עצמאי או להסתייע במספר גופי הכוון תעסוקתי שקיימים בשוק ומסייעים ליזמים לבנות תכנית עסקית.

 

עסק בלי ערך מוסף

סטטיסטית, כאשר יזם פותח עסק בתחום הקרוב לליבו, הסיכוי שיצליח עולה באופן ניכר. האם המשמעות היא שכל חובב בירה יכול להקים פאב מצליח וכל חובב פרחים יכול לפתוח משתלה משגשגת? התשובה היא לא. אמנם חשוב לעסוק בתחום אותו אוהבים, אבל חשוב לא פחות לפתוח עסק שיש בו צורך.

 

בלהיטותם להגשים את חלומם, יזמים רבים שוכחים שיש צד נוסף לעסק – הלקוחות. לכן כאשר פותחים עסק,מומלץ להציע ערך מוסף משמעותי שימשוך לקוחות. הערך המוסף יכול להגיע בצורת שירות חכם, מיקום אסטרטגי או יצירת תוכן מקורי. כדי למצוא אותו, נדרש סיעור מוחות של ממש.

 

כיצד לבדוק שהעסק שלך עונה על צורך? לעתים אפשר פשוט לשאול את קהל הלקוחות הפוטנציאלי מה הם הצרכים שלהם. אפשר גם להיעזר באמצעים יותר מקצועיים, כמו חברות שעושות סקרי שוק. בעידן הניו-מדיה אפשר גם לבקש את עמדתם של חבריכם לרשת החברתית אודות המוצר שלכם. זה כמובן לא מחליף בדיקה מעמיקה יותר, אולם פעולה שכזו יכולה לספק אינדיקציה ראשונית חשובה מאוד.

 

מימון חסר או מימון יתר

יזמים רבים נדרשים לגייס כסף חיצוני כדי להתניע את העסק, אבל גם אם יש ברשותם הון עצמי הדרוש להקמת העסק, הסיכון לא פוחת. יזם שיתמחר בחסר את עלויות הקמת העסק, ייקלע להפסדים כבר בשלבים הראשונים. מנגד, מי שייקח הלוואות מיותרות, ייאלץ להחזיר סכומים גבוהים במשך חודשים ארוכים.

 

יש לא מעט דרכים להשיג מימון וחשוב להבין את היתרונות ואת החסרונות של כל אחת מהן. לפניכם כמה דרכי מימון: בקשת הלוואה ממשפחה או מחברים, מימון בנקאי, פנייה למשקיע פרטי, פנייה לגופים שמציעים סיוע לעסקים בתחילת דרכם, כמו הקרן לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בערבות מדינה, קרנות סיוע פרטיות וקרנות סיוע פילנתרופיות, ואפילו אתרי מימון המונים כמו Kickstarter, Jumpstarter ו-Mimoona. כדי להקטין את הסיכון, רצוי לשלב בין מספר אפיקי מימון ובכל מקרה, חשוב לקבוע את תנאי המימון וסכום ההחזרים בחוזה מסודר.

 

ניהול לא נכון של תזרים מזומנים

גביית כספים מייצרת לא פעם אי נוחות בקרב בעלי עסקים בתחילת דרכם, שלא מורגלים לדרוש כסף מלקוחותיהם. אולם ניהול חובבני של תזרים מזומנים וחובות אבודים שנוצרים עקב כך, עלולים לחסל גם עסק בעל פוטנציאל להצלחה. כדי להימנע מכך, יש לפעול בניגוד לאינסטינקט הבסיסי ולברור היטב את לקוחותיכם. כדאי לבצע מחקר ולבדוק האם מדובר בלקוח בעל יכולות פיננסיות מספקות, ושלא קיימות נגדו תביעות או היסטוריה של אי תשלום.

 

גם לאחר שעבר את הבדיקה הראשונית, חשוב מאוד להגדיר בחוזה את תנאי ההתקשרות עם הלקוח ולהגדיר מראש את תנאי התשלום והאשראי שניתן לו. אם התשלום מתעכב, כדאי לנקוט בפעולה מידית, דוגמת הפסקת מתן שירות, הטלת ריבית פיגורים. במקרה של עיכוב משמעותי, כדאי לפנות לעורך דין או להוצאה לפועל. תזרים מזומנים השואף לאפס הוא גזר דין מוות לכל עסק ולכן גבייה יעילה של כספים וחובות, היא תנאי הכרחי להישרדות העסק שלכם.

 

לא להכיר במגבלות של עצמכם

החשש מפני הוצאות גדולות והרצון להיות בשליטה מלאה גורם ללא מעט ליזמים לטפל בעצמם בכל האספקטים של העסק. אולם בדרך כלל אין מנוס מלהיעזר בשירותיהם של בעלי מקצוע נוספים. רובם יצדיקו את הכסף שיושקע בהם, מכיוון שהם יאפשרו לבעל העסק את הפנאי לעסוק בליבת הפעילות, בעוד אנשי המקצוע ידאגו לכל השאר.

 

רואה חשבון טוב ומקצועי, שיודע את עבודתו, יתגלה עד מהרה כנכס חיוני לבעל העסק, שיפטור אותו מלהתעסק בכל הניירת והבירוקרטיה הקשורים במיסוי. בדרך כלל, ניתן לנהל משא ומתן לגבי התשלום לספקי השירותים השונים, ובמקרים מסוימים אף לסכם על עסקת ברטר, שבה תהיו פטורים מתשלום תמורת הענקת שירותיכם לבעל המקצוע.

 

לקפוא על השמרים

העולם העסקי הדינאמי מחייב כל בעל עסק להיות עם האצבע על הדופק, כל הזמן. גם אם העסק מתפקד היטב ומרוויח, אין זה אומר שאפשר לקפוא על השמרים. עבודה מסודרת וסיסטמטית תאפשר ליזם להיות בשליטה ולזהות בזמן שינויים שעלולים להוות איום או הזדמנות לעסק שלו.

 

לפיכך, כדאי לגבש רשימה של משימות לביצוע בתדירות קבועה, כמו בדיקה של המתחרים, איתור שווקים ולקוחות חדשים, למידת החידושים בתחום הפעילות ועוד. לא פחות חשוב הוא נושא ההתייעלות הפנים-ארגונית: בדיקה של חשבונות בנק, משא ומתן עם ספקים ועם חברת הביטוח וכן הלאה. פעולות אלה הן בדרך כלל הראשונות להידחות, אלא שחשיבותן עלולה להתגלות כמכרעת.

 

להשקיע 100%

יזמים רבים נוטים להשקיע בעסק את כל זמנם, מרצם וכספם, אולם במידה שהוא נכשל או נקלע לקשיים - הם מאבדים הכול. לפיכך, לא כדאי לשים את כל הביצים בסל אחד - ניתן ואפילו רצוי לפתוח את העסק ב"חצי משרה", לפחות בשנים הראשונות, כמעין שלב ביניים בו מבצעים ניסוי כלים ובודקים את היתכנות העסק ואת הכדאיות הכלכלית שלו.

 

שלב ביניים שכזה יכול לספק זמן לתקן טעויות שנעשו מבלי לגרום נזק משמעותי ומתמשך לקיומו של העסק. במהלך תקופה זו, היזם יכול להמשיך לעבוד כשכיר ולהבטיח לעצמו עוגן כלכלי וודאות תעסוקתית, ולהקטין באופן משמעותי את הסיכון שבפתיחת עסק חדש. יש בעלי עסקים שהפכו זאת למצב קבוע, והם עובדים גם כשכירים בעודם מנהלים עסק עצמאי משלהם, וכך נהנים מכל העולמות.

 

הכותבת היא מנהלת פיתוח עסקי בנטע – המרכז לפיתוח קריירה.

 

החודש ייפתח קורס מיוחד של נטע בשיתוף עם מט"י נתניה, בשם "גם שכירה, גם עצמאית". הקורס מיועד לנשים העובדות כשכירות ומעוניינות בהכנסה נוספת, על ידי הפיכה של תחביב או כישרון לעסק עצמאי משלהן. לפרטים נוספים לחצו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים