שתף קטע נבחר

לא רק כשבונים מאפס: אפשר גם לשפץ ירוק

אל טרנד הבנייה הירוקה מצטרפת עכשיו גם אפשרות חדשה - לשפץ בניין קיים באופן ירוק. אילו אלמנטים תצטרכו לשלב בו על מנת לזכות בתקן לבנייה ירוקה? וגם: אילו תרחישים עלולים לייקר את העלויות במהלך השיפוץ?

בשנים האחרונות מתחזקת המגמה ליישום התקן לבנייה ירוקה בבנייני מגורים חדשים. במקביל, כיום יותר ויותר בעלי דירות מעוניינים לבצע שיפוץ בבניין המגורים שלהם, אם במסגרת תמ"א 38 ואם במסגרת שיפוץ כללי. למה לא לשלב בין השניים?

 

בנייה ירוקה - כתבות נוספות בנושא:

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

ניר ינושבסקי, סמנכ"ל חברת ינושבסקי העוסקת בבנייה ירוקה, ומתמחה בין היתר בפרויקטים מורכבים של התחדשות עירונית (תמ"א 38), מסביר כיצד ניתן לשלב בנייה ירוקה בשיפוץ בניינים ישנים. מהלך זה, לדבריו, לא יתחשב בצרכי הסביבה והחברה ויביא לחיסכון באנרגיה, אלא בטווח הרחוק גם יקל על שיווק ומכירת הדירות בבניין.

 

בשלב הראשון, בדומה לבניין חדש, יש לתכנן את השיפוץ ולבחון כיצד ניתן לשפר את המבנה הקיים, כך שישיג את מכסת הנקודות המספקת לעמידה בתקן. התקן כולל סעיפים המכתיבים חסכון בצריכת האנרגיה, חיסכון במים וטיפול במי נגר. כמו כן הוא מדגיש סוגיות הקשורות בבחירת אתר הפרויקט, צפיפות הבנייה, פיתוח השטחים הלא בנויים של האתר, אקולוגיה, שימוש בחומרים ירוקים בבנייה, ניהול אתר הבנייה ואיכות הבניין עבור דייריו.

 

לאחר שלב הבדיקה מגיע שלב ביצוע השיפוץ. הבעיה הרווחת בשיפוץ מבנה קיים היא שלא יודעים עד הסוף מה יתגלה תוך כדי עבודה, ותמיד יש הפתעות. לכן, נדרש לגלות גמישות, יצירתיות ואורך רוח. בנוסף, מאחר שאין כמעט מבנים בארץ שעברו שיפוץ לתקן ירוק, יש להמציא ולבחון כל מיני פרטי ביצוע מיוחדים. השלב הבא הוא שלב הבדיקה ואישור של המכון המוסמך לקבלת התקן.

 

הכללים: איך מבצעים הסבת בניין רגיל לבניין "ירוק"

קירות מעטפת: ישנם מספר סעיפים בפרק החיסכון באנרגיה הנוגעים לקירות מעטפת הבית, כאשר הרעיון הוא ליצור מעטפת מבודדת, תרמית ואקוסטית. לצורך כך, יש לצפות את הבית בחלק החיצוני בחומר מבודד (חומרים מוקצפים למיניהם, מזרנים מצמר סלעים או צמר זכוכית, ועוד) ועל הבידוד מיישמים את שכבת הגמר (שליכט או אבן) כך שהגימור החיצוני זהה לבניינים אחרים.

 

חלונות: רכיב נוסף בבידוד הבית הוא החלונות/ויטרינות. תארו לעצמכם מצב שבו הושקע המון בבידוד הקירות, אך הפתחים נשארו לא מבודדים וכל החום אובד דרכם. לכן חשוב שגם החלונות יהיו מבודדים עד כמה שניתן באמצעות זכוכית בידודית (עם מרווח בין הזכוכיות). כדי להשיג בידוד מיטבי ומירבי רצוי להכניס גז ארגון (גז אציל) התורם לבידוד, בתוך המרווח שבין הזכוכיות. חשוב לזכור שגם מסגרת האלומיניום מהווה גשר קור ולכן ניתן להחליפה בחומרים כגון עץ או פלסטיק.

 

מים: בנוסף לאפשרות להשתמש במערכות למים אפורים, ניתן לבצע איסוף מי מזגנים. בקיץ, כאשר המזגן עובד, מתעבים על צלעות הקירור מים אשר על פי רוב מטפטפים לשווא לאדמה או לביוב. ניתן להקים מערכת אשר אוספת את המים מכל המזגנים, ואוגרת אותם במיכל תת קרקעי לטובת השקיית גינות הבניין. בנוסף, התקנת חסכמים בעלות זניחה על כל הברזים תחסוך כמויות גדולות של מים.

 

פיתוח: תכנון "ירוק" של החצר הוא חשוב ביותר, הן בהיבט של חיסכון במים, והן בהיבט הסביבתי. חשוב לשתול צמחיה חסכונית במים המתאימה לאקלים הארץ-ישראלי וכן צמחיה שתצל על המבנה. בנוסף, חשוב להימנע מלצקת בטון על שטח החצר המשותפת מתוך כוונה למנוע מגע עם בוץ - בכדי שמי הגשמים יוכלו לחלחל לתוך הקרקע אל מי התהום. בהתאם, קיים ריצוף ייעודי לכך אשר משאיר מרווים קטנים בין האריחים, המאפשר את חלחול המים.

 

חומרים: שימוש בחומרים בעלי תו תקן ירוק מבטיח שיהיו בריאים יותר, אשר תהליך ייצורם ידידותי יותר לסביבה. באותו נושא, ניתן להשתמש בחומרים ממוחזרים, שהם בעצם הירוקים ביותר, שכן מפחיתים את כמות הפסולת, ולא מצריכים "לקנות חדש".

 

פסולת: על הבניין לכלול הכנה להפרדת פסולת לפי זרמים (רטוב/יבש) ומיחזור של פלסטיק, מתכת וזכוכית.  

 (צילום: חברת ינושבסקי) (צילום: חברת ינושבסקי)
(צילום: חברת ינושבסקי)
לפני ואחרי: כך צפוי להיראות הבניין ברחוב יהושע בן-נון 33 בת"א, לאחר שישופץ באופן ירוק (הדמיה: ארי אתגר - טהירו אדרכילים) (הדמיה: ארי אתגר - טהירו אדרכילים)
לפני ואחרי: כך צפוי להיראות הבניין ברחוב יהושע בן-נון 33 בת"א, לאחר שישופץ באופן ירוק(הדמיה: ארי אתגר - טהירו אדרכילים)

התרחישים שעלולים לייקר עלויות במהלך השיפוץ 

1. חיפוי כל קירות המעטפת בחומר (לוח) מבודד על מנת ליצור מעטפת נוחה למגורים וחסכונית באנרגיה - על מנת לבצע את החיפוי חייבים שהקירות יהיו ישרים לגמרי: לפעמים, מה שנראה ישר בעין, בפועל הוא קצת עקום. לכן נדרש ליישר את הקירות עם טיח ורק לאחר מכן לבצע את החיפוי. שיפוץ זה גורר עלויות נוספות שלא תוכננו, ומשך הביצוע מתארך אולם בסופו של יום מבטיח קירות מבודדים וחסכוניים באנרגיה.

 

2. חיבור מערכות המים הקיימות למערכת מים אפורים: מערכת מים אפורים נועדה לחסוך במים על ידי ניצול המים מהמקלחות והכיורים (לא מדובר במי שירותים שהינם מים שחורים) לטובת השקיה של צמחיה או אפילו למילוי הניאגרה עבור הדחת אסלות. הבעיה בשיפוץ היא שלפעמים כאשר מתחילים לפתוח קירות ולחשוף מערכות, מגלים כי הצנרת ישנה מאוד (לפעמים היא עצמה אינה עומדת בתקן), או לחילופין, מורכבת מאוד, ולא ניתן לכלול את כל נקודות המים האפורים שתוכננו. לרוב, נקודות המים הבעייתיות לא יצורפו למערכת הכוללת, שכן הדבר מייקר עלויות.

 

3. זיהום קרקע: אחד המאפיינים הבולטים בבנייה ירוקה הוא שימוש בקרקע שאינה בתולית, כלומר קרקע שכבר פגעו בה באיזושהי צורה, והיא איננה טבעית. אחד מעקרונות הבנייה הירוקה הוא פגיעה מזערית בקרקע. במהלך שיפוץ ירוק לעתים מגלים שלא די בכך שהקרקע כבר "טופלה", אלא שהיא ממש מזוהמת בכל מיני חומרים, ובעקבות זאת צריך לעשות חידוש קרקע, מה שעשוי לייקר מאוד את כל הפרויקט (תלוי, כמובן בהיקפים).

  

הכותב הוא סמנכ"ל חברת ינושבסקי העוסקת בבנייה ירוקה


פורסם לראשונה 16/11/2014 17:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: אתגר נול אדריכלים
הדמיית שיפוץ בניין באופן ירוק
הדמיה: אתגר נול אדריכלים
מומלצים