שתף קטע נבחר

אולי הפעם? "המוסד השמיימי" בדרך ל-TV

זו היתה פסגת היצירה של אייזיק אסימוב - גדול סופרי המדע הבדיוני, שבמשך שנים התגלגלה בין אולפנים, מפיקים ובמאים ללא הועיל. כעת מדווחים בהוליווד שרשת HBO תעבד אותה, וגייסה למשימה את התסריטאי ג'ונתן נולאן ("האביר האפל", "בין כוכבים"). האם זו תהיה "משחקי הכס" הבאה?

באוגוסט 1964 פרסם אייזיק אסימוב מאמר ב"ניו יורק טיימס" שבו ביקש לדמיין את העולם 50 שנה קדימה, בהווה שלנו - שנת 2014. הוא קלע לא רע עם כמה מניחושיו - בין היתר אלו שנגעו לאוכלוסיית העולם, טלוויזיות תלת-ממדיות, מכשירים אלחוטיים ואפילו חקר המאדים. אולם דבר אחד קשה לדמיין שסופר המדע הבדיוני המהולל העלה על דעתו: שבאותה שנה ממש תצא פסגת יצירתו לדרכה למסך הקטן.

 

טוב, למעשה, הדרך הזו לא באמת התחילה השנה. סדרת "המוסד השמיימי" (Foundation) של אסימוב - שנחשבת בעיני רבים לשיא הספרותי שלו, אף יותר מסדרת הרובוטים (שדווקא התגלגלה למסך, ולא באופן מוצלח במיוחד), ולאחד מרגעי השיא של ספרות המדע הבדיוני בכלל - כבר שנים ארוכות מתגלגלת לה בין אולפנים, מפיקים, במאים ותסריטאים שביקשו לעבד אותה למסך.

 

כבר בסוף שנות ה-90 היא היתה על הכוונת של ניו ליין סינמה. הפרויקט נתקע בשלבי פיתוח אך ב-2008 מייסדיו שוב יצאו בהכרזות: "אנחנו רוצים לעורר מחדש את הרעב של הקהל לסיפור", הבטיחו אז, "אבל זה לא תסריט שאתה יושב וסוגר תוך חצי שנה". בזה לפחות הם צדקו - הפרויקט שוב לא התקדם, ובהמשך הם איבדו את הזכויות. אחריהם הגיעו אולפני קולומביה שביקשו להפקיד את הפרויקט - לחרדתם של חובבי הספרים - בידיו של רולנד אמריך ("היום השלישי", "2012"). הוא גם בחן את האפשרות לעשות זאת כמיני-סדרה, אך גם זו לא הבשילה לכדי הפקה רצינית.

 

אמריך מסביר את האתגר בעיבוד "המוסד השמיימי" למסך ב-2009. מאז כלום לא קרה

 

וכעת מגיעה תורה של רשת הטלוויזיה HBO, שעל-פי הדיווחים בהוליווד השבוע כבר גייסה למשימה תסריטאי מליגת העל: ג'ונתן נולאן, אחיו של הבמאי כריסטופר נולאן ומי שכתב איתו בין היתר את "האביר האפל" וסרטו החדש "בין כוכבים".

 

סדרה בלי דמויות קבועות?

מעריצי הספרים יכולים, אולי הפעם, להרשות לעצמם לגלוש למעט אופטימיות זהירה: כי בניגוד לעיבוד קולנועי - שמלכתחילה לא היה סיכוי שיוכל לשמור על הגרעין המהותי של היצירה המקורית - דווקא המדיום הטלוויזיוני יכול לאפשר נאמנות למקור. וכשהמקור כל כך מוצלח, אפשר להבין בקלות מדוע זה קריטי.

 

האם כך היה נראה "המוסד השמיימי - הסרט"? טריילר פיקטיבי שהכין מעריץ

 

למעשה, המבנה הנרטיבי של סדרת "המוסד השמיימי" מעורר תהייה מדוע בכלל בהוליווד שקלו אפילו לעבד אותה לקולנוע. זו אינה "שיר של אש ושל קרח", אלא סדרה במובן התלוש ביותר של המילה: אפילו אם מתעלמים מספרי ההמשך והפריקוולים שפרסם אסימוב משנות ה-80 ואילך ומתייחסים אך ורק לטרילוגיה המקורית, הרי שגם היא מורכבת בעצם מכמה נובלות קצרות, שמתקיימות על אותו רצף זמן. מסיפור לסיפור חולפים להם עשורים ומאות, הדמויות מתחלפות, ורק סיפור הרקע נשאר ומשמיע הדים מן העבר.

 

הגיבור הראשי, אם יש כזה, הוא הארי סלדון. אבי הפסיכו-היסטוריה - ענף מחקר מתמטי שמבקש לחזות את שעתיד להתרחש. כמו אותו מאמר של אסימוב ב"ניו יורק טיימס" - רק פחות אינטואיטיבי ובקנה מידה גדול הרבה יותר. הטענה הבסיסית היא שבעוד שעתידו של הפרט נתון לשליטתו או ליד הגורל, הרי כשמדובר במספרים אסטרונומיים - טריליוני בני אדם על מיליוני כוכבים - בכוחם של המספרים לדייק.

 

סלדון חוזה את נפילתה של האימפריה השולטת בגלקסיה - וגרוע מכך, את העתיד לבוא אחריה: 30 אלף שנות כאוס. בתוך המשוואות הוא מוצא גם פיתרון: הקמת שני "מוסדות" שישמרו את הידע האנושי, וימוקמו בקצוות מנוגדים של הגלקסיה. בעזרתם תתקצר תקופת האפלה לאלף שנים בלבד - עד שתקום תחת האימפריה שנפלה, אימפריה חדשה.

 

ג'ונתן נולאן. "לכו, קראו את המקור" (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ונתן נולאן. "לכו, קראו את המקור"(צילום: AP)

סלדון עצמו, למעט הופעות אורח מזדמנות כהולוגרמה, מופיע רק בחלק הראשון של הספר הראשון (בטרילוגיה המקורית). בשאר הזמן הוא נוכח רק באופן שבו ההגות הדטרמיניסטית שלו מגשימה עצמה (או לפעמים, לא עומדת במבחן). הגיבורים הופכים להיות אלו שמניעים את גלגלי ההיסטוריה - בני המוסד שמגשימים את הנבואות, לפעמים מבלי להבין שהם כלי משחק במהלך מתוכנן מראש, מבלי להבין שחופש הבחירה שלהם מוטל בספק בכל רגע נתון.

 

זה אולי נשמע כמו זן מתוחכם, כבד ומפרך של ספרות ספקולטיבית, אבל הדבר רחוק מהאמת. גדולתם של ספרי "המוסד" של אסימוב מתבטאת לא פעם דווקא באווירה המשועשעת ובחוויית הקריאה הקלילה שהם מספקים (בניגוד לספרים רבים אחרים בז'אנר). חווייה שלא איבדה מקסמה גם 70 שנה אחרי שהסיפורים הראשונים שבה החלו להתפרסם.

 

למרבה המזל, גם התסריטאי המיועד נולאן חושב כך. ימים ספורים לפני שנחשף הפרויקט הסודי שלו ושל HBO, הוא רמז לכך בראיון, כשנשאל על יצירת מדע בדיוני אהובה שלדעתו לא מספיק אנשים מכירים. "אני ממש אוהב את ספרי 'המוסד' של אסימוב", השיב. "זה לא שהם לא מוכרים, אבל אני חושב שזו סדרת ספרים שכל אחד ירוויח מקריאה שלה. זו סדרת ספרים שההשפעה שלה עצומה. הרבה חיקו אותה, הרבה שאבו ממנה השראה - אבל לכו, קראו את המקור". ובאמת, עשו זאת עכשיו. לפני שתגיע חרדת הספוילרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
אייזיק אסימוב
צילום: Gettyimages
לאתר ההטבות
מומלצים