הכרזה היסטורית של ארה"ב-סין בנושא אקלים
מנהיגי שתי המדינות המזהמות ביותר בעולם התחייבו לפעול במהירות לצמצום פליטת גזי החממה. הצעד משקף את רצונם להציג חזית מאוחדת שתחליש עמדת המדינות המתפתחות ה"מורדות" בנושא ההתחממות הגלובלית
עוד חדשות בעולם :
כבר לא מאחור: עסקי הישבן בארה"ב תופחים
התגלו שרידי עצמות תינוקות מעידן הקרח
נשיא ארה"ב ברק אובמה הכריז שארצו תפעל מהר יותר בצמצום רמות הזיהום. עמיתו הסיני שי ג'ינפינג גם הסכים לצמצם בעתיד את פליטות הגז של ארצו - צעד שנחשב חסר תקדים עבור המעצמה האסייתית שסירבה בעבר להירתם למאבק בהתחממות הגלובלית.
"זוהי אבן דרך משמעותית ביחסי ארה"ב-סין", אמר אובמה במסיבת עיתונאים בבייג'יינג ולצדו הנשיא הסיני שי. "זה מראה מה אפשר לעשות כשאנחנו עובדים ביחד מול אתגר גלובלי דחוף".
הרפובליקנים לא יעשו לנשיא חיים קלים
ההכרזה הלא צפויה מצד מנהיגי שתי המדינות המזהמות הגדולות בעולם פורסמה ביומו האחרון של אובמה של מסעו בסין. היא משקפת את רצון שתי המדינות להציג חזית מאוחדת שתחליש את טענות המדינות המתפתחות, ש"מרדו" בדרישות מהן להפגין יותר רצינות בנושא ההתחממות הגלובלית. עם זאת, לא ברור אם יתאפשר לשתי המעצמות לעמוד ביעדים שהציבו לעצמן, ואובמה צפוי ודאי להתמודד עם אופוזיציה עיקשת בנושא מצד המפלגה הרפובליקנית, ששולטת בבית הנבחרים ובסנאט בוושינגטון.
סין, שפליטת גזי החממה בשטחה נמצאת בעלייה בשעה שהיא בונה יותר ויותר תחנות כוח מבוססות פחם, אמנם התחייבה כי תפחית את פליטת גזי החממה, אולם לא נקבה ביעד ספציפי כפי שעשה אובמה. במקום זאת, שי קבע יעד שיא לפליטת גזי חממה עד 2030 או קודם לכן, והתחייב שלא לעבור אותו וגם הבטיח להגדיל את גיוון מקורות האנרגיה של ארצו ולא להסתמך רק על דלקים מאובנים.
"לדעתי, מדובר בהכרזה הבילטראלית החשובה ביותר מעולם בנושא אקלים", אמר דיוויד דנסאלואו, לשעבר גורם בכיר בענייני סביבה בבית הלבן ובמשרד האנרגיה. "זה שולח מסר ששתי המזהמות הגדולות בעולם עובדות יחדיו כדי להתמודד עם הבעיה".