שתף קטע נבחר
 

משותף ליריב מר וחוזר חלילה: יחסי צה"ל-שב"כ

היחסים בין שני הגופים ידעו מחלוקות קשות שפגעו בשיתוף הפעולה. מכתב התלונה שהגיש גנץ נגד ראש השב"כ הפך את הקרע לגלוי ומחייב את ראש הממשלה לקחת החלטה. גורמי ביטחון המקורבים לשב"כ: לא הופנתה ביקורת כלפי צה"ל. לא הייתה התרעה

היחסים בין השב"כ לצה"ל ידעו עליות ומורדות במשך השנים, מאז שלמעשה החל שירות הביטחון הכללי לפעול יחד עם הצבא בשטחים. כעת, הקרע בין שני גופי הביטחון הפך לגלוי, מעכיר את האווירה ומחייב הכרעה ברורה של ראש הממשלה.

 

במכתב ששלח הרמטכ"ל בני גנץ לנתניהו דורש למעשה גנץ מראש הממשלה, שהוא הגורם הפוליטי הממונה של השב"כ ועל העומד בראשו, לקרוא לסדר ואפילו לנזוף בראש השירות יורם כהן על כך שהפר את כללי ההתדיינות בתוך מערכת הביטחון וחשף סודות ביטחוניים.

 

העובדה שראש השב"כ אישר לאנשים פעילים בארגון, בהם אחד הבכירים ביותר, ראש מרחב דרום, להתראיין לכתבה, מהווה הפרה גסה של הכללים ואפילו יש בה פגיעה בביטחון מידע.

מריבה בצמרת. גנץ וכהן (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
מריבה בצמרת. גנץ וכהן(צילום: עמית שאבי)

בין צה"ל לשב"כ היו מחלוקות קשות בעיקר על תחומי הכיסוי של אגף המודיעין בצה"ל, כשלעתים השב"כ דרש ואף פעל באותו תחומים מקצועיים מודיעיניים או באותם אזורים גיאוגרפיים. באחד המקרים הייתה מחלוקת על השאלה מי אחראי למודיעין בעזה אחרי הסכמי אוסלו ואחרי שצה"ל נסוג מרוב ריכוזי האוכלוסין הפלסטיניים ברצועת עזה. לבסוף, ראש הממשלה הכריע שהאחריות היא על השב"כ.

 

גם ביחס לפעילות בלבנון היו חילוקי דעות. מחלוקת מרכזית הייתה אם לשב"כ יהיה גוף לביון אלקטרוני בדומה ליחידה 8200 שיש באמ"ן. המחלוקות האלו גרמו לעיתים קרובות למריבות קולניות, אך גם היריבים המושבעים, אנשי צה"ל והשב"כ, לא הוציאו את המריבה הזאת החוצה והצנזורה מנעה בקפדנות מאיתנו, העיתונאים, לדווח עליה.

 

עם זאת, בעשרות שנים שבהן התקיימה המחלוקת לא זכור מקרה או אירוע כזה שבו הרמטכ"ל, ראש הממשלה וראש השב"כ מעורבים בוויכוח קולני ומחליפים האשמות כה חמורות. למעשה, טוען השב"כ שצה"ל, וכנראה גם ראש הממשלה, התעלמו מהתרעה למלחמה שהשב"כ נתן וכן התעלמו מדרישת שירות הביטחון הכללי לפעול נגד מנהרות התקיפה שלטענתו הוא שגילה אותן.

חמאס במנהרות. ידעו מחודש ינואר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמאס במנהרות. ידעו מחודש ינואר(צילום: רויטרס)

מנגד, באגף המודיעין בצה"ל טוענים שזה היה צוות משותף. בכל שנות המחלוקת, תמיד בסופו של דבר לא הייתה פגיעה בביטחון ישראל, אולם המחלוקות גרמו לכפילויות בכיסוי מודיעיני ופגעו בשיתוף הפעולה.

 

נישואי האהבה הפכו למריבה רועמת

כדי להתגבר על המחלוקות האלו היו ניסיונות גם בתקופת רמטכ"לים קודמים וגם בתקופתו של ראש אמ"ן לשעבר עמוס מלכא בשנות ה-90 לחבר מסמך שמגדיר בדיוק לכל ארגון את תחומי אחריותו והכיסוי שלו, גם גיאוגרפית וגם נושאית.

 

באותו מסמך שנקרא "מגנה כרטה", שם האמנה שנחתמה בין המלך הבריטי לעמו והובילה לייסוד הדמוקרטיה הפרלמנטרית בממלכה, סוכם כי יחידת 8200 תיתן שירותי ביון אלקטרוני לשב"כ כפי שאכן קורה בפועל.

 

ה"מגנה כרטה" המודיעינית הנמיכה את להבות המחלוקת, אבל לא חיסלה אותן לגמרי. עם זאת, בשנים האחרונות, בעיקר בעקבות האינתיפאדה השנייה ומבצע "חומת מגן", נעלמו למעשה המחלוקות. המוסד, השב"כ ואגף המודיעין בצה"ל עבדו בשיתוף פעולה למופת.

 

שיתוף הפעולה העניק אפשרות לסגור מעגלים מודיעיניים במהירות ולבצע סיכולים ממוקדים שנעשו בשיתוף פעולה יוצא דופן ובאווירה, שמישהו הגדיר אותה בשעתו כנישואים מתוך אהבה בין השב"כ לבין אגף המודיעין בצה"ל. התקופה הזאת באה כנראה לקצה במריבה הרועמת אתמול שפרצה סביב השאלה אם השב"כ התריע על הסלמה בעזה בקיץ.

 

גנץ באפריל: להיות ערוכים למערכה גדולה ביולי

בחודש אפריל השנה, אחרי הערכת מצב מטכ"לית כללית, הנחה רב-אלוף גנץ את אלופי הפיקודים וראשי האגפים במטכ"ל להיות מוכנים לעימות ברצועת עזה כתוצאה מהסלמה שעלולה להיות בקיץ. הרמטכ"ל אמר שהצבא צריך להיות ערוך ומוכן למערכה גדולה בעזה, כולל תמרון קרקעי, בראשית חודש יולי.

 

הרמטכ"ל נימק את הנחייתו בכך שחמאס נמצא במצוקה כלכלית ובבידוד מדיני, מצב שהולך וגובר כתוצאה מניתוק היחסים עם איראן, הריסת מנהרות ההברחה בציר פילדלפי על ידי המשטר המצרי בראשותו של הנשיא פתח אל-עבד א-סיסי וסגירת מעבר רפיח על ידי המצרים.

הריסת המנהרות וסגירת מעבר רפיח ע"י מצרים הובילו למצוקת חמאס. נשיא מצרים א-סיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
הריסת המנהרות וסגירת מעבר רפיח ע"י מצרים הובילו למצוקת חמאס. נשיא מצרים א-סיסי(צילום: AP)

כמו כן ציין גנץ את העובדה שפקידי ממשל חמאס וזרועות הביטחון שלו לא קיבלו משכורות וישראל והרשות הפלסטינית אינן מאפשרות זאת. בשל המצוקה הזאת אמר הרמטכ"ל כי הוא סבור שחמאס עלול בקיץ לפתוח באש, אף שנמנע מירי לעבר שטח ישראל מאז מבצע "עמוד ענן", ואף מנע זאת מארגונים פלסטיניים סוררים. בדבריו בפגישה לא הזכיר גנץ שום התרעה שהשב"כ נתן, לפי גרסתו, בחודש ינואר השנה.

 

עם זאת, במטכ"ל מעידים שבעניין מנהרות התקיפה לעבר שטח ישראל התקבלה התרעה מהשב"כ בתחילת שנת 2014 ואף הוקם צוות משותף לאגף המודיעין ולשב"כ, שאיתר יותר מ-30 מנהרות כאלה שנמצאות בשלבי חפירה.

 

בצה"ל אומרים גם כי השב"כ מסר במהלך הלחימה מידע רב ערך שהציל חיים של לוחמים והשביח את תוצאות הלחימה במידה מכרעת.

 

"בעלי אינטרס בצה"ל או בתקשורת מנסים ליצור מחלוקת"

גורמים המקורבים לשב"כ מסרו בתגובה על מכתב הרמטכ"ל לראש הממשלה כי אף אחד מאנשיו לא אמר בכתבה בתוכנית "עובדה" ששודרה בערוץ 2, או בכל פורום אחר שהשב"כ העביר התרעה למלחמה בינואר. לטענתם, הגורמים אמרו רק שבינואר התקבל מידע ראשוני על אימונים שחמאס עושה, אבל המידע היה חלש וכך נאמר גם ב"עובדה", והגורמים לא הצדיקו התרעה למלחמה.

 

אותם גורמים הוסיפו כי בחודש אפריל הם הוציאו התרעה על מגה-פיגוע אסטרטגי שמתכנן חמאס להוציא באמצעות מנהרות, כולל פגיעה ביישובים וחטיפה. כמו כן, מדגישים הגורמים שאף אחד מאנשיהם שהופיעו בכתבה לא מתח ביקורת על צה"ל אלא להפך. אנשי השב"כ שדיברו בכתבה, לדברי המקורות, חלקו שבחים רבים לתפקודו של צה"ל במבצע "צוק איתן" ולפניו, אולם שבחים אלה נערכו החוצה מהכתבה.

 

הגורמים הביטחוניים מסבירים כי רצו להביא לידי ביטוי את הישגי השב"כ במבצע ולפניו ותו לא. לא הייתה כוונה להפחית במאומה מחלקו ומתפקודו של צה"ל ואגף המודיעין. בנוסף, אומרים בשירות הביטחון הכללי כי מילה לא נאמרה על ידי המרואיינים ביחס לחיסול מוחמד דף. "מלבים את העניין שלא לצורך, יכול להיות שיש בעלי אינטרס בצה"ל ואולי בתקשורת שמנסים ליצור מחלוקת", טענו המקורות.

 

מקור יודע דבר שהיה עד לישיבת הקבינט טען שחילופי הדברים וההאשמות בין ראש אמ"ן דאז, אלוף אביב כוכבי, לבין ראש השב"כ יורם כהן נראו יותר כמו מריבה של שני בעלי אגו יותר מאשר מחלוקת אמיתית על עובדות. בכל מקרה, הגורמים הכחישו כעת את טענת ערוץ 2 כאילו נתן בינואר התרעה למלחמה בעזה.


פורסם לראשונה 12/11/2014 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
מאבק בצמרת. גנץ וכהן
צילום: עמית שאבי
מומלצים