שתף קטע נבחר

 

כמה זמן נותר לנו ליהנות מאוסיין בולט?

עם כל הכאב והצער שבכך, הפנומן הג'מייקני, אליו נחשף העולם באולימפיאדת בייג'ינג, לא ימשיך לרוץ לנצח. האם כבר אחרי אולימפיאדת ריו ניפרד מהאגדה? אבינעם פורת מנתח

האם אוסיין בולט באמת יפרוש מאתלטיקה אחרי אולימפיאדת ריו 2016, כפי שהודיע לפני תקופה קצרה? או, שמא, יבחר ללכת בדרכו של גדול השחיינים מייקל פלפס שהודיע על פרישה וחזר בו להכנות לקראת השתתפות באולימפיאדה החמישית שלו?

 

צפו: שיא גינס לקליעה מהמרחק הכי גדול עם הגב לסל

 

לפי שעה, הדעות חלוקות. בולט, חובב החופשות (בעונה האחרונה כמעט לא התחרה בגלל פציעה), אינו אחד שיתאמץ כדי להגן בחירוק שיניים על תאריו. באופיו, הוא מעדיף משימות קלילות, וכמעט כל מה שעשה עד כה התבצע "בקלילות מרשימה". לפרוש בגיל 30 אחרי ריו כשהוא בלתי מנוצח באולימפיאדות, נתפס אצלו כרעיון לא רע לגמרי. יהיה סידור עבודה עד גיל 30 ואחר-כך יבוא סידור נסיעות ברחבי העולם, בדרך-כלל בהזמנות של הגופים הגאים לארח אותו.

 

ייפרד מהאתלטיקה בגיל 30? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ייפרד מהאתלטיקה בגיל 30?(צילום: AFP)

 

מצד שני, יש את בולט שהוא גאוות מקצוע האתלטיקה, איש גבוה שהכניס במלכת הספורט הרבה אנרגיות לאחר תקופות של חיוורון. תחרויות עם בולט, ותחרויות בלי בולט, שונות במספר הצופים המגיעים אליהן. למרות שישנם כרגיל החושדים בהצטיינותו היתרה ומשייכים אותה לסמים (לי זה לא נראה), כולם רואים את הכבוד שהוא מביא למלכת הספורט. מאז קרל לואיס ומייקל ג'ונסון, לא נראה אתלט כה דומיננטי.

 

סביר כי ראשי הענף לא ירצו לוותר על הנכס המכניס מיליונים כבר בגיל 30. האתלטיקה הג'מייקנית, בוודאי תעשה מאמץ להשאירו בשטח. השאלה היא האם בולט ימשיך להתנהג כמקצוען ויילחם בקשיי ההתבגרות והחדות שלו. זה יהיה המבחן הגדול, פרט כמובן לאפשרות תיאורטית שיצמח אוסיין בולט חדש מבין אתלטי הדור הנוכחי.

 

האתלט הכי דומיננטי מאז קרל לואיס ומייקל ג'ונסון וגם חביב הקהל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האתלט הכי דומיננטי מאז קרל לואיס ומייקל ג'ונסון וגם חביב הקהל(צילום: רויטרס)

 

יש עוד כמה אנשים שלא יוותרו לבולט כל כך מהר. מאמנו גלן מילס ישמח לראות אותו אצלו לעוד מספר שנים, חברות הפירסום (ובעיקר "פומה" שאיתה הוא קשור בחוזה עתק), ממשלת ג'מייקה ובלי ספק גם אוהדי הספורט במדינה הקטנה באי הקאריבי.

 

לא ברור מה כסף בדיוק עושה לו. בולט שהגיע מהמעמד הבינוני כבר הרוויח מיליונים רבים. האם הוא מוכן להקריב את גופו לסיכונים שעלולים לפגוע בו בתקופה שלאחר גיל 30? גם זו שאלה שכרגע נראה כי אין לו תשובה עליה. הוא יהיה חייב להשיב עד ריו 2016.

 

גם ב"פומה" לא ירצו לראות את בולט פורש (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
גם ב"פומה" לא ירצו לראות את בולט פורש(צילום: GettyImages)
 

 

חוץ מסכומי כסף אדירים המשמנים את מכונת ההצלחות של בולט, גם לו עצמו יש מטרות. כרגע הוא עומד על שש מדליות זהב אולימפיות והוא רק רביעי לפאבו נורמי האיש עם השעון מפינלנד בשנות ה-30 - 9 מדליות זהב אולימפיות, קרל לואיס ורי איורי - 8 מדליות זהב כל אחד.

 

עד כה בולט עמד בראש הפודיום בכל תחרות אולימפית בה השתתף - שלוש פעמים בבייג'ינג ושלוש פעמים בלונדון. בארבע מתוך שש הפעמים הוא גם שבר שיא עולם. הפעמיים היחידות בהן לא שבר שיא עולם היו ב-100 מ' בלונדון (9.63 שניות - התוצאה השנייה בכל הזמנים) ו-200 מ' גם כן בלונדון (19.32 שניות, התוצאה הרביעית בכל הזמנים).

 

אספן מדליות זהב סדרתי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אספן מדליות זהב סדרתי(צילום: gettyimages)
 

 

בולט הוא האתלט היחיד בהיסטוריה שזכה פעמיים ברציפות בטרבל של 100 מ', 200 מ' ו-100x4 מ'. הוא רוצה ומאמין שיוכל לשחזר את ההישג גם בריו. לא קשה להבחין שהוא מתעלה ברגעי האמת, אולי זולת לפסילה בגמר ה-100 מ' באליפות העולם בדאגו 2011.

 

עכשיו בואו נניח שבולט אכן יסיים את ריו עם שלוש מדליות זהב נוספות ותשע סך הכל. האם הוא לא ירצה לסיים את הקריירה כאתלט בעל מספר מדליות הזהב הגדול בהיסטוריה? לשם כך הוא יצטרך להתחרות בגיל 34 באולימפיאדת טוקיו 2020. לא פשוט אמנם לזכות בזהב בגיל כזה, אבל חשוב לזכור שקרל לואיס עשה זאת בגיל 35 באולימפיאדת אטלנטה 1996.

 

פאבו נורמי. השיא בסכנה? (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פאבו נורמי. השיא בסכנה?(צילום: gettyimages)

 

ומה עם סכומי הכסף שיפסידו הסוכנים והוא? אולי לא השיקול המכריע, אבל זהו לבטח גם פאן שייכנס לפרמטרים לפיהם יקבע האם ימשיך או לא.

 

רודישה המצטיין בלונדון?!

אגב, בשבוע שעבר העניקה מועצת הוועדים האולימפיים את פרס הספורטאי המצטיין באולימפיאדת לונדון לדייויד רודישה, שיאן העולם ב-800 מ'. מה שבלט: הקנייתי הקדים בבחירה את בולט.

 

רודישה. עם כל הכבוד, ההישג שלו לא משתווה לזה של בולט (AFP) (AFP)
רודישה. עם כל הכבוד, ההישג שלו לא משתווה לזה של בולט(AFP)

 

שבירת שיא עולם במעמד אולימפי במקצוע טקטי כמו 800 מ', 1:40.91, מהווה אירוע יוצא דופן. אם הישג זה שקול להישגים של בולט בלונדון? עם כל ההערכה לרודישה, בוודאי שלא. אי אפשר להשוות את השיא של רודישה לשלוש מדליות זהב עם הישגים פנומנליים, 9.63 שניות, 19.32 שניות וניצחון בשליחים עם ירידה ראשונה בהיסטוריה מ-37 שניות.

 

צריך לקוות שיהיו לנו עוד שתי אולימפיאדות לפחות להתווכח על הישגיו של בולט. שתי אולימפיאדות, לא אחת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
אוסיין בולט
צילום: אורן אהרוני
מומלצים