תיעוד היסטורי: תמונות ראשונות מכוכב שביט
רכב החלל "פילה" עשה אתמול היסטוריה כשנחת בכוכב שביט לאחר 10 שנים בחלל. היום פרסמה סוכנות החלל האירופית תמונות ראשונות מפני הכוכב
בשבח הכישלון. חלום התיירות לחלל לא נגוז
עוד חדשות בעולם :
הסטודנטים נעלמו, המחאה לא. מכסיקו בוערת
עליית מדרגה: טרור נגד צבא מצרים - גם מהים
בתמונות שפורסמו נראים סלעים רבים על פני הקרקע של הכוכב, ואחת מרגלי רכב החלל "פילה" שגודלו כגודל מכונת כביסה.
סוכנות החלל מסרה כי מצב רכב החלל "יציב" למרות כישלונו לעגון כמו שצריך על הקרקע הסלעית של הכוכב לאחר היפרדותו מהגשושית "רוזטה". הסיבה לכישלון: הצלצלים שהיו אמורים לתפוס את הגשושית לקרקע לא פעלו.
"רכב החלל במצב יציב"
"'פילה' במצב יציב, יושב על הגרעין ומספק נתונים", אמר גרהרד שוואם, מדען במשימת "רוזטה", לסוכנות הידיעות AP. "הנחתת במצב טוב ופועלת כשורה". שוואם הוסיף כי עדיין אפשר לירות את הצלצלים, אולם דבר זה ייעשה רק אם לא תישקף סכנה לרכב החלל.
במהלך נחיתת הרכב החלל בכוכב שביט הוא ביצע שתי קפיצות, וכעת בודקים המדענים בסוכנות החלל האירופית את השפעת הקפיצות על הרכב. בעקבות התקלה הלא צפויה, נחת "פילה" מאות מטרים ממקום הנחיתה המיועד שלו.
כוח המשיכה בכוכב שביט קטן מאוד ואם רוצים למנוע את העפת הנחתת בחזרה לחלל הוא חייב להיצמד בחוזקה לקרקע. שאלת המפתח היא אם רכב החלל יוכל לקדוח ולאסוף דגימות קרקע מהכוכב מבלי להתרחק ממנו. פרטים נוספים על משימת רכב החלל יימסרו במסיבת עיתונאים שתקיים בקרוב הסוכנות מהמטה שלה בדרמשטט שבגרמניה. סוכנות החלל גם תפרסם בקרוב תמונת פנורמה שצילמה הגשושית "רוזטה" כדי להבין היכן בדיוק נחת רכב החלל "פילה" ואם הוא הצליח להיצמד לקרקע בצורה חזקה ויציבה שתאפשר לו לפעול במשך זמן רב על פני הכוכב.
השביטים, המכונים גם "כדורי שלג מלוכלכים", הם גופים שמימיים קטנים העשויים בעיקר קרח שבו כלואים גזים ואבק. "זו למעשה מכונת זמן שמכילה רמזים להיווצרות של מערכת השמש", הסביר פר ינסן, מנהל פרויקט רוזטה. ד"ר לואיס דרטנל, אסטרוביולוג מאוניברסיטת לסטר, הרחיב על חשיבות המשימה: "השביטים כל כך מעניינים כי הם היו בקיפאון עמוק מאז בריאת מערכת השמש. על ידי חפירה לתוכם, פילה תוכל לספר באיזו טמפרטורה היה השביט כשנוצר - ובעצם לומר לנו איך נראתה מערכת השמש בימיה הראשונים".
מכשולים רבים עמדו בדרך אל ההיסטוריה. התזמון, הזווית ומהירות שחרור הנחתת מרוזטה - כולם היו קריטיים להצלחת המשימה, כי מאותו רגע המדענים כבר לא יכלו לשנות דבר. קושי נוסף הוא העובדה שקרקע השביט אינה שטוחה, כפי שקיוו בהתחלה, אלא מכוסה במכתשים, צוקים ובולדרים בגודל של בתים.