שתף קטע נבחר

השנים חולפות והחוק תקוע: כך ממסמסת המדינה את השיקום של נערים עברייני מין

שמונה שנים חלפו מאז ניתנה הבטחה לעיגון השיקום והפיקוח על קטינים. אבל בירוקרטיה ומחלוקת בין משרד הרווחה לביטחון פנים מרחיקים את הפתרון. הנאשם ברצח נועה אייל, שבגיל 17 הוגש נגדו כתב אישום בגין מעשים מגונים, הוא תזכורת עגומה לחשיבות הנושא

שיקום עברייני מין קטינים עדיין אינו מעוגן בחוק. אף שלפני שבע שנים התחייב משרד הרווחה להניח על שולחן הכנסת הצעת חוק לפיקוח ושיקום של נערים עברייני מין, עד כה ההבטחה לא קוימה. תזכורת עגומה לחשיבות של הנושא התקבלה בשבוע שעבר כשנחשף שמו של דניאל נחמני הנאשם ברצח נועה אייל. בגיל 17 הוגש נגדו כתב אישום בגין מעשים מגונים בתיירת בת 11. במקרה אחר הוא נעצר לאחר שנחשד בביצוע מעשים מגונים בנערה בת 14. כמה עברייני מין לא מפוקחים נוספים מסתובבים בארץ כ"פצצות מתקתקות"?

 

ביוזמת המועצה לשלום הילד התקבל ב-2006 חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין, שכלל שני פרקים עיקריים - פרק הפיקוח ופרק השיקום - שמטרתם למנוע פגיעות מיניות חוזרות. המועצה לשלום הילד דרשה כבר אז כי החוק יחול על עברייני מין קטינים ולא רק על בוגרים, אך התקבלה עמדת משרד הרווחה כי לגבי קטינים יוכן חוק מקביל דומה, אך שונה במאפייניו.

 

לאחר שהחוק לגבי מבוגרים נכנס לתוקף ב-2007, נמנע משרד הרווחה למלא את הבטחתו להביא לכנסת חוק ייחודי של פיקוח ושיקום עברייני מין קטינים. החוק לא קודם גם בתקופתו של השר הקודם משה כחלון, שהתחייב לעשות כן לפני שנתיים בפני ועדת חוקה חוק ומשפט.

דניאל נחמני, הנאשם ברצח נועה אייל ()
דניאל נחמני, הנאשם ברצח נועה אייל

בלחץ הוועדה הודיע משרד הרווחה לפני כשנתיים כי הכין הצעת חוק בעניין זה, אך הוא לא יכול להביאו לאישור כי בינתיים פרצו חילוקי דעות מול המשרד לביטחון פנים לגבי השאלה מי יהיה אחראי על הפיקוח (כל צד העדיף שהמשרד השני יטפל בכך).

 

בנובמבר 2013 קיימה ועדת החוקה של הכנסת דיון מעקב בנושא, והתברר ששני משרדי הממשלה עדיין לא מגיעים להסכמות ביניהם. גם פגישה שנערכה בין השרים לא הניבה תוצאות כלשהן.

 

ממלאת מקום יו"ר הוועדה, ח"כ מרב מיכאלי, הקציבה אז למשרדים שבוע כדי להגיע להחלטה - שאם לא כן תנקוט הוועדה חקיקה עצמאית בעניין. נציג משרד האוצר שנכח בישיבה הודיע כי מבחינתו אין בעיה תקציבית - שכן החוק לפיקוח על עברייני מין קטינים ושיקומם כבר מתוקצב.

 

בישיבת המשך של ועדת חוקה שהתקיימה בסוף דצמבר התברר כי למרות הזמן שחלף, החוק נותר תקוע. בישיבה מסרו נציגי המשרדים הממשלתיים כי "נעשים מאמצים לקיים פגישה נוספת בין השרים". מאז חלפה שנה ומשרדי הרווחה וביטחון הפנים הגיעו אמנם להסכמה (ב-95% מהנושאים), אך עדיין נותרו כמה חילוקי דעות והחוק טרם הוגש לכנסת.

 

המשמעות היא שעדיין אין פיקוח על עברייני מין קטינים ואין שיקום מחייב ומעוגן בחוק, וכך יכולים גם היום קטינים שפגעו מינית להמשיך ללא שיקום.

 

"זאת התנהלות מזעזעת של אטימות, סחבת ומחדל בלתי נתפש", אומר ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד. "זכותם של הקטינים הפוגעים שיוטל עליהם פיקוח כדי למנוע מהם הסתבכות חוזרת ונשנית, ובוודאי שזכותם לקבל שיקום וטיפול מעוגן בחוק ובתקציב, למענם, למען נפגעים פוטנציאלים נוספים ולמען החברה כולה".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "כבר כיום ניתן לקטינים פוגעים מינית טיפול ושיקום המבוצע על ידי שירות מבחן לנוער וחסות הנוער באגף תקון במשרד הרווחה. בכל הנוגע לפיקוח - משרד הרווחה והמשרד לביטחון פנים הגיעו להסדר לגבי האופן שבו יתבצע הפיקוח. ליחידת הפיקוח הקיימת בשירות בתי הסוהר כיום (ומטפלת בפוגעים מינית בוגרים) יינתן סיוע על ידי משרד הרווחה מאנשי צוות המתמחים בטיפול בקטינים".

 

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר: "גובשו ההבנות בין המשרדים. לצורך היישום ממתינים לחקיקה בהובלת משרד הרווחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים