רצח נועה אייל: תיק סגור, שאלות פתוחות
מדוע נודע רק בדיעבד כי מספר הטלפון אוכן בכיכר הדווידקה, כאשר נועה אייל עלתה על טרמפ? האם הכירה אותו משכונת רמות? מדוע השוטרים לא עצרו את הרכב שחבריה ראו בחורשה לילה אחרי שנרצחה? והיכן נמצאים החפצים שלה שנלקחו מזירת הרצח?
פיצוח החקירה
התפנית בחקירה הארוכה החלה כאשר המשטרה הצליבה דגימות DNA שנמצאו בזירת הרצח, עם דגימות אחרות שנמצאות במאגר שהחלה להקים בשנים האחרונות. בבדיקה נמצאה התאמה בין הדגימות מזירת הרצח לאביו של נחמני, שנעצר לפני כמה שנים בחשד לעבירות אלימות במשפחה. הממצאים גרמו לשוטרים לרכז את מאמציהם במשפחת נחמני והם התמקדו בדניאל, מכיוון שבזמן הרצח הייתה לו מכונית מהסוג שעליה דיווח נהג המונית שראה את אייל עולה על הטרמפ.
השלב הבא היה שימוש בטכנולוגיה חדשה לאיכון טלפונים ניידים, ולאחר בדיקה גילו השוטרים שנחמני היה בכיכר הדווידקה בדיוק בשעה שבה אייל עלתה שם על הטרמפ. הפאזל הושלם כאשר במהלך מעקב אחריו נחמני ירק ברחוב, והשוטרים אספו את דגימות הרוק - שהתאימו ל-DNA שנמצא בזירת הרצח.
למרות שהמשטרה בטוחה שהיא עצרה את הרוצח של אייל, נותרו כמה שאלות פתוחות, חלקן נוגעות לאותם ממצאים שהשיגה המשטרה ועזרו בהגשת כתב האישום. שאלות אחרות קשורות לאירועים בערב שבו נרצחה אייל ובמה שקרה לאחריו.
מדוע אייל עלתה על הטרמפ?
בכתב האישום שהוגש היום נכתב שכאשר הגיעה נועה אייל לתחנת האוטובוס בכיכר הדווידקה, היא ניגשה לרכב שבו ישב דניאל נחמני, פתחה את הדלת שליד מושב הנהג והחליפה עמו מספר מילים. מעדות נהג המונית שעמד בתחנת האוטובוס אמרה אייל לנחמני: "תיסע אחרי האוטובוס כשהוא יבוא", וחזרה לעמוד בתחנה. כעבור כמה דקות ניגשה אייל בשנית לרכב, שוחחה עם נחמני ואז פתחה את הדלת, נכנסה לרכב וישבה לידו. הרכב החל בנסיעה לכיוון רמות.
המשפט שאותו שמע נהג המונית, לפיו אייל אמרה לנהג הרכב לנסוע אחרי האוטובוס, יכול אולי להצביע על כך שהוא לא הכיר את העיר ולא ידע איך להגיע לשכונת רמות. אלא שאחת מהנחות העבודה שנבדקו היא שאייל הכירה את הרוצח, ומסיבה זו עלתה לרכבו. אייל גדלה בשכונת רמות, שבה התגורר נחמני באותו זמן, והפרש הגילאים ביניהם היה חמש שנים בערך. ייתכן שהשניים הכירו או שהיו להם מכרים משותפים.
בנוסף לכך - נועה אייל תוארה כאחראית, ובאחד החיבורים שלה אף כתבה על הסכנות הטמונות בנסיעה בטרמפים: "לעיתים הם מעדיפים שלא לנסוע במונית המחייבת אותם בעשרות שקלים, ובמקום זאת 'לתפוס טרמפים' ולסכן את חייהם, בשעות מאוחרות של הלילה או כשאין תחבורה ציבורית".
מה בדיוק קרה בזירת הרצח ביער רמות?
על פי כתב האישום, כאשר הרכב התקרב ליער רמות, סטה הנהג מהכביש הראשי ונכנס לשביל ביער רמות, שם מסיבה שאינה ידועה יצאו השניים מהרכב ונחמני אנס את תלמידת התיכון בעודה נאבקת עמו. במהלך הדיון היום אמר נציג הפרקליטות, עו"ד דניאל ויטמן, כי חוות הדעת קובעת ש"יש התאמה בין דגימת ה-DNA שנמצאה בגופה של נועה המנוחה לבין ה-DNA של המשיב (דניאל נחמני)".
בהנחה שהבדיקה מהימנה, ייאלץ נחמני להסביר בבית המשפט את הממצאים. לא מן הנמנע שהוא ישנה את גרסתו ויטען כי בינו לבין הנערה היו יחסי מין בהסכמה, וכי הוא לא אחראי לרצח. בנוסף, מי שהיה בזירת הרצח סיפר על זירה אלימה במיוחד ועל רוצח שפל, והחוקרים עדיין לא יודעים מה גרם לרוצח לפעול באופן סדיסטי.
האם היה ניתן לפענח את הרצח קודם לכן?
מעצרו של דניאל נחמני התאפשר בזכות שני פיתוחים טכנולוגיים שונים - הראשון הוא מודל המחקר הגיאוגרפי, ולצדו בדיקת DNA חדשנית. מודל המחקר הגיאוגרפי פותח במטה הארצי והוא ממפה ודוגם את כל אוכלוסיית מדינת ישראל. חוקרי היחידה המרכזית ירושלים בנו פרופיל של החשוד ברצח - אדם צעיר בן 35-20, בעל רישיון נהיגה, שיש לו קשר לשכונת רמות בירושלים ולאזור הדווידקה, שם עלתה אייל על הטרמפ. המערכת לקחה בחשבון פרמטרים שונים, למשל דו"חות תנועה שנרשמו לאדם מסוים באזור מסוים בתקופת זמן מסוימת. כך הגיעו החוקרים לקבוצה מצומצמת של אנשים - ועם הרבה מזל גם הנאשם דניאל נחמני היה בתוכם.
פריצה נוספת בחקירה הייתה בעזרת בדיקת ה-DNA, וההתאמה בין הדגימה שנמצאה בזירת הרצח, לזו של אביו של נחמני ובהמשך לדגימה שנאספה מהרוק של הנאשם.
האיכון הטלפוני של דניאל נחמני הופיע בדווידקה כבר בליל הרצח בשנת 1998. מכאן עולה השאלה מדוע במשטרה לא בדקו באופן מפורט את כל מספרי הטלפון שאוכנו באזור. בימ"ר ירושלים מסבירים כי בזירה עצמה - יער רמות - לא נמצא איכון טלפוני, וכי בזמן הרצח קיבלה המשטרה דף עם מאות מספרי טלפון שהיו באזור.
"האיכון הטלפוני שנעשה בשנת 1998 לא דומה ליכולת שיש היום", הסביר גורם במשטרה. "החוקרים קיבלו דף עם מאות מספרי טלפון שהיו באזור, שאין לאף אחד מושג למי הם היו שייכים. היו צריכים להפנות בקשה לחברת הסלולר
עם כמעט 1,000 מספרים, ולא ניתן היה לבצע את מחקרי התקשורת שיחידת הסיגינט מבצעת כיום. בדיעבד, האיכון התחבר עם הממצאים האחרים".
האם הרוצח חזר לזירת הרצח?
חבריה של נועה אייל השתתפו בחיפושים אחריה. בלילה לאחר היעלמותה, בעת שהיו ביער רמות, הם הבחינו ברכב לבן חומק מהמקום והאירו לעברו עם פנס. לטענתם, אף אחד מהשוטרים לא טרח לעצור את הרכב ביציאה מהיער או לנהל אחריו מרדף. גופתה של אייל נמצאה רק בערב שלמחרת היעלמותה, ומכאן שאם הרכב שראו חבריה היה רכבו של הרוצח, ייתכן שהוא חזר למקום הרצח, או שעזב אותו בעת שחבריה של אייל היו ביער.
היכן הפריטים שנגנבו מנועה אייל?
בבקשת המעצר השלישית של דניאל נחמני כתבו חוקרי המשטרה כי "כשהסתלק מהזירה לקח איתו חפצים של המנוחה". בסעיפי האישום של הדיון הם ייחסו לו גם שוד מזוין. כלומר, הטענה היא כי מי שרצח את נועה אייל גנב חלק מחפציה, כי בזירת הרצח לא נמצא ארנקה וכן פריט לבוש כלשהו. החוקרים ביצעו חיפושים בביתו של דניאל נחמני, במקום העבודה שלו במוסך בתלפיות וכן במקומות אחרים, אבל לא מצאו דבר שיכלו לשייך כפריט שנלקח מזירת הרצח. כאן עולה השאלה מה עשה הרוצח עם הפריטים שגנב, האם הם הושמדו או שהוחבאו ולא נמצאו עד היום.