הגל נמשך: ספרד תצביע על הכרה בפלסטין
אחרי בריטניה ושבדיה, גם הפרלמנט הספרדי ידון בהצעה הקוראת "להכיר במדינה פלסטינית כדי להבטיח את יציבות האזור". משרד החוץ במדריד לא שולל את היוזמה, שצפויה לקבל תמיכה גורפת מצד האופוזיציה והקואליציה
הטיוטה שככל הנראה תוגש בפני הפרלמנט הספרדי קוראת "להכיר במדינה פלסטינית...מתוך ההבנה שרק לאחר קיומן של שתי מדינות זו לצד זו, ישראל ופלסטין, יוכלו הצדדים להגיע לעמק השווה באמצעות דו-שיח ומשא ומתן שיבטיחו שלום וביטחון, ויבטיחו את הכבוד לזכויות האזרחים והאזרחיות ואת יציבות האזור". ההצעה קוראת בנוסף להכיר רשמית במדינה הפלסטינית בתיאום עם האיחוד האירופי.
על פי דיווחים בספרד, מפלגת האופוזיציה עורכת בימים אלו משא ומתן מול משרד החוץ הספרדי ומפלגת השמרנים שבממשלה על הנושא. העיתון הספרדי "אל פאיס" דיווח כי שר החוץ הספרדי, חוסה מנואל גרסיה-מרגאיו, ערך אתמול סדרת פגישות בבוקר עם דוברי המפלגות ועם ראש ועדת החוץ בקונגרס בנוגע לנושא ההכרה ותנאיה.
על פי מקורות דיפלומטים במדריד, משרד החוץ לא שולל את היוזמה, שאינה כוללת מועד רשמי להכרה בפלסטין ומשאירה את הסוגיה לידיה של הממשלה ליישום סופי, אבל מתעקש כי צעד בעל חשיבות כמו זה חייב להיעשות בתיאום עם האיחוד האירופי ועליו לקדם את תהליך השלום ולא לפגוע בו.
יוזמת המהלך, טרינידד חימנס, שרת החוץ הקודמת, הראתה את נכונותה לקבל את הצעותיה של הממשלה לתיקונים בהצעה. חימנס ממפלגת הקוליאציה הסוציאליסטית ככל הנראה ממתינה לטיוטה חדשה שתגיש מפלגת השמרנים בנושא. על פי גורמים בפרלמנט, ייתכן מאוד שכל הצדדים יסכימו על טקסט אחיד של ההצעה שתוגש בשבוע הבא, שכנראה אף תאושר בפה אחד בעקבות זאת. להישג כזה אמנם יהיה ערך פוליטי גבוה מאוד, אך תוצאותיו המעשיות יהיו קצרות טווח.
לפני כשלושה שבועות אמר מרגאיו בסנאט הספרדי כי "לעת עתה, העמדה הספרדית היא כי ההכרה במדינה פלסטינית חייבת להתרחש כתוצאה ממשא ומתן בין הצדדים, ובהתאם לעמדות בנות בריתנו וחברינו... כאשר הדבר יהיה מתאים ויסייע להבאת השלום לאזור".
כדור השלג נעצר?
לפני כשבועיים הפכה שבדיה למדינה הסקנדיבית הראשונה באיחוד האירופי שמכירה במדינה פלסטינית. "זהו צעד חשוב שתומך בזכות הפלסטינים להגדרה עצמית", אמרה שרת החוץ מרגוט וולסטרום, שציינה כי הצעד השבדי נועד לתמוך בפלסטינים מתונים ולהפוך את המעמד שלהם לשוויוני יותר כמו זה של ישראל בשיחות השלום ביניהם, כמו גם לתת תקווה לצעירים בשני הצדדים.
המהלך השבדי הוביל לתגובה ישראלית כששר החוץ אביגדור ליברמן הורה להחזיר להתייעצויות את השגריר בשטוקהולם יצחק בחמן. "על ממשלת שבדיה להבין שהיחסים במזרח התיכון מורכבים יותר מרהיט להרכבה עצמית של איקאה", אמר ליברמן. השרה השבדית עקצה בתגובה בראיון ל-CNN: "אני אשמח לשלוח לו חבילה של רהיטי איקאה והוא יראה שמה שצריך כדי להרכיב זה שותף, שיתוף פעולה וחוברת הוראות טובה".
הפרלמנט הבריטי אישר גם הוא הכרה במדינה פלסטינית ובצרפת צפוי הפרלמנט להחליט בנושא הקרוב. בעבר הכירו מלטה, קפריסין וכמה מדינות במזרח אירופה במדינה פלסטינית עוד לפני שהצטרפו לאיחוד האירופי.
במהלך ביקור ברצועת עזה לפני כשבוע הבהירה שרת החוץ החדשה של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, כי "המטרה היא להקים מדינה פלסטינית וכל מדינות האיחוד תומכות בכך".
לפני כשבוע וחצי טען בכיר במשרד החוץ כי ישראל "הצליחה לעצור את כדור השלג" לאחר ההכרה השבדית במדינה פלסטינית, אך גורמים בכירים בממשל האמריקני ובאיחוד האירופי הזהירו בשבוע שעבר כי בנות בריתה של ארצות הברית בקרב מדינות אירופה צפויות להכיר בקרוב במדינה פלסטינית בגלל הקיפאון במשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים. "אנו לא נחכה לנצח", אמר בכיר אירופי לעיתון "וול סטריט ג'ורנל". "עוד מדינות צפויות להצטרף לשבדיה ולהכיר במדינה פלסטינית".