שתף קטע נבחר
 
צילום: חגי אהרון

חי בדירה בלי שירותים. פני העוני

יוסף רנטש חי בדירת חורבה בעיר התחתית בחיפה בלי מקלחת ובלי מים. הילדים של סמיה בת ה-63 כבר עזבו, אבל היא תקועה בדירה דולפת: "לתושבים פה אין כסף לתקן את הדירות, הם מוכרים אותן לאנשים מתל אביב". ישראל תחתית. סדרת כתבות חדשה ב-ynet

מאחורי דו"חות ומספרים על העוני בישראל מסתתרת תמונה כואבת של שכונות מצוקה המאכלסות דור שלישי לעוני, איים אורבניים של הזנחה ופשע. זה גם המצב בחלקים גדולים מהעיר התחתית בחיפה שאליה הגענו במסגרת פרויקט הכתבות החדש "ישראל תחתית" שבמסגרתו נביא את סיפורם של האנשים שחיים בתנאים מחפירים. הכירו את יוסף, אמיר וסמיה.

 

מצוקת התושבים ברחוב יפו בחיפה    (צילום: אסף קמר, עריכה: תום הנדלר)

מצוקת התושבים ברחוב יפו בחיפה    (צילום: אסף קמר, עריכה: תום הנדלר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
התושבים הוותיקים של רחוב יפו, רובם נוצרים, חיים בלב העיר התחתית בחיפה וסובלים מהזנחה שנמשכת עשרות שנים. תהליך הפיתוח העירוני המואץ סביב שכונת המגורים, אך לא בתוכה, מקצין את בעיות התושבים המוחלשים ומי שיכול לעזוב - בורח.

 

המבנה שבו מתגורר יוסף רנטש, בלי מים ושירותים (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
המבנה שבו מתגורר יוסף רנטש, בלי מים ושירותים(צילום: אסף קמר)

תושבת הרחוב, סמיה. "לתושבים אין כסף לתקן את הדירות" (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
תושבת הרחוב, סמיה. "לתושבים אין כסף לתקן את הדירות"(צילום: אסף קמר)

לכלוך ברחוב. העירייה טוענת שמדובר במבנה פרטי ולא מטפלת  (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
לכלוך ברחוב. העירייה טוענת שמדובר במבנה פרטי ולא מטפלת (צילום: אסף קמר)

רחוב יפו. "אנחנו לא בתוכניות של העירייה" (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
רחוב יפו. "אנחנו לא בתוכניות של העירייה"(צילום: אסף קמר)

 

מאג'ד יעקב, ראש ועד השכונה, לקח אותנו לראות איך מתגורר יוסף רנטש, בחור צעיר שנאלץ לעזוב את בית הוריו. "תראה באיזה חירבה הוא ישן, בלי מקלחת ומים, נאלץ לעשות את צרכיו בתוך בקבוק. כל האזור הזה מוזנח, הוא לא נמצא בתוכניות של העירייה". תושב הרחוב, אמיר בלן: "אנחנו משלמים ארנונה כמו כל אזרח אבל אף פעם לא היו לנו גני משחקים. תמיד היו פה פרוצות ומסוממים, גדלו פה עבריינים כי לילדים לא היה מה לעשות. אני זוכר את החורים שבהם שיחקנו גולות, והילדים שלי משחקים היום באותם חורים".

 

הילדים של סמיה בת ה-63 הצליחו לעזוב את השכונה, אבל לה אין לאן ללכת. היא חיה מקצבת הביטוח הלאומי בסך 2,700 שקל, ובדירה המתפוררת שלה אפשר לראות שהטיח בתקרה מתקלף מהרטיבות. "בוואדי ניסנס ובשכונת חאליסה

עוזרים לתושבים, פה לא. לתושבים ברחוב יפו אין כסף לתקן את הדירות, הם מוכרים אותן לאנשים מתל אביב".

 

לדברי התושבים, השינויים שעשתה העירייה ברחוב יפו, כולל הקמת הקו של המטרונית, גרמו לפגיעה בעסקים רבים, שבעליהם נאלצו לסגור אותם אחרי שחלק מהרחוב נסגר להולכי רגל. כמו כן הם סובלים ממפגעים תברואתיים, בין השאר בגלל ביוב ואשפה שמתנקזים לפיר של מבנה ברחוב. התושבים אומרים שבחורף המים מגיעים לחצי מטר מטר גובה, והמקום נהפך מוקד ליתושים "בגודל של זבוב". כאשר פנו לעירייה, נאמר להם שמדובר במבנה פרטי והיא לא יכולה לטפל במפגע.

 

בעיריית חיפה הקימו לפני כמה שנים מנהלת לעיר התחתית, והעירייה טוענת שהשקיעה מאז כ-50 מיליון שקל באזור. "התוכנית שלנו לא אמורה לגרום למישהו לזוז מאיפה שהוא נמצא", אומרים בעירייה. התושבים מתייחסים לפעילותה בסרקזם: "מאז שהמנהלת החלה לפעול לפני ארבע-חמש, יותר ויותר אנשים התחילו לברוח". לעירייה יש כוונות טובות של התחדשות ומודרניזציה לגבי רחוב יפו, אך השאלה היא האם התושבים הוותיקים והשקופים של הרחוב יצליחו ליהנות מהשינוי או שיעזבו במסגרת הפיכת השכונה לאופציה נדל"נית שקורצת בעיקר למשקיעים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
יוסף רנטש
צילום: אסף קמר
צילום: אסף קמר
רחוב יפו בחיפה
צילום: אסף קמר
מומלצים