פסיכולוגים מצאו: למה אנחנו בוכים משמחה?
מחקר חדש מגלה כי דמעות של שמחה הן דרכו של הגוף לאזן את הרגשות העוצמתיים ולסייע בהתמודדות עם האירועים הדרמטיים. "תגובה כזאת חשובה לבריאות הנפשית והגופנית", אומרים החוקרים מאוניברסיטת ייל
זו נראית לעתים תגובה מוזרה: אתם שמחים ומאושרים, אבל הדמעות זולגות. קבוצת פסיכולוגים מאוניברסיטת ייל שבארצות הברית טוענת כי הסיבה לכך היא "שיווי משקל אמוציונלי" הדרוש לגוף, וממצאי המחקר החדש שלהם בנושא פורסמו בכתב העת Psychology Science.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
חדשות בריאות נוספות:
צפו: כך נראה יום בחייו של חולה סוכרת
מדהים: תמונות של עוברים מחייכים ברחם ב-4 ממדים
סטארט-אפ ישראלי בניו יורק: טיפול נפשי בבועה ברחוב
הפסיכולוגים ביקשו לבדוק את התגובות הרגשיות של נבדקים למספר תרחישים מרגשים, ובהם איחוד משפחות וצפייה בתינוקות שהוגדרו "חמודים". החוקרים מצאו כי אלה שהביעו תגובות שליליות, כמו בכי, לאירועים חיוביים הצליחו למתן את
למשל, נבדקים שראו תמונות מרגשות מטקס הסיום של ילדיהם הגיבו בבכי, ואחרים שצפו בתינוקות חמודים רצו לצבוט את לחייהם מרוב חיבה.
דוגמאות אחרות לתגובה שלילית לאירוע חיובי הן צרחות בעת צפייה בכוכב מוערץ או זוכי לוטו שפרצו בבכי ברגע הזכייה.
"תגובה שלילית לאירוע אמוציונלי חיובי מאפשרת לאנשים להתמודד עם תחושות רבות עוצמה", אמרה אוריאנה ארגון, ראש צוות החוקרים. "בכך אנשים שומרים על שיווי משקל נפשי ומתמודדים עם האירועים הרגשיים הדרמטיים.
"אנו רגילים לכך שתחושת אושר רבת עוצמה אמורה להתבטא בחיוך, בעוד שבכי אמור לבטא עצבות. עם זאת, להערכתנו, תגובות שליליות לאירועים חיוביים מאפשרות לאנשים לשלוט בעוצמת האירוע. תגובה כזו חשובה לבריאות הגופנית והנפשית".
"בכי היא השפה התקשורתית הראשונית שלנו כבני אדם", אומר הפסיכולוג אפי גיל. "תינוקות בוכים מרגע לידתם ומבטאים בבכי מנעד רחב של רגשות ותחושות: רעב, עייפות, מצוקה, כעס, עצב, תסכול ועוד. הבכי נועד בראש ובראשונה להשיג תשומת לב מהסביבה, לגייס עזרה ולחזק את הקשר של התינוק עם הדמויות המטפלות בו".
לדברי גיל, בהמשך החיים הופכת השפה המילולית לדרך התקשורת העיקרית שלנו, אך עדיין לבכי יש מקום מרכזי בתקשורת בינאישית בביטוי עוצמות רגשיות וחוויות חיים.
"מחקרים בנושא בכי בעבר הראו כי כאשר אנשים צופים בתמונות של אנשים בוכים, התגובה הרגשית בתמונות נראית אותנטית יותר ומשדרת ביטוי רגשי עמוק יותר", הוא אומר.
"מבחינה אבולוציונית, לבכי יש מקום מרכזי בהפחתת עוררות נפשית ובהחזרת הגוף לאיזון, מאחר שגם רגשות חיוביים יכולים לגרום לעוררות גופנית רבה ומתח נפשי, כמו לאחר זכייה בלוטו, הבכי יכול לסייע בהפחתת המתח ובהחזרת הגוף והנפש לאיזון ולרגיעה".