לראשונה מאז 2009: צמיחה שלילית של 0.4% במשק
המשק מתכווץ: ירידה בהיקף הפעילות בשוק הנדל"ן, האטה בקצב פתיחת עסקים חדשים וירידה ברווחיות היצוא - כך עולה מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרבעון השלישי. בעקבות מבצע צוק איתן המשק רשם צמיחה שלילית לראשונה אחרי חמש שנים וחצי. האוצר: "צפינו את הפגיעה, הכלכלה הישראלית נותרה יציבה"
בחודשים יולי-ספטמבר נרשמה צמיחה שלילית של 0.4% בכלכלת ישראל, כך דיווחה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) בדו"ח האומדן הראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון השלישי של השנה. הפעם האחרונה שבה צמיחה שלילית במשק הייתה ברבעון הראשון של 2009, על רקע המשבר הפיננסי בארה"ב.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה:
המדד הפתיע: ירד ב-0.3% בספטמבר
המדדים במשק בירידה: ישראל בדרך למיתון
משרד האוצר: צוק איתן עצר את הצמיחה
הצמיחה השלילית נרשמה על רקע אירועי מבצע צוק איתן, אך היא משקפת גם את הירידה בהיקף הפעילות בשוק הנדל"ן, האטה בקצב הפתיחה של עסקים חדשים והרחבה של עסקים קיימים וירידה ברווחיות היצוא.
זהו רבעון שני ברציפות שבו רושם המשק הישראלי שיעור צמיחה שלילי לנפש, לאחר שברבעון השני נמדדה צמיחה של 1.5% בלבד, בעוד שקצב הגידול הטבעי של אוכלוסיית ישראל גבוה מכך.
נתונים אלה מצביעים על כך שהמשק נוטה לכיוון מצב של מיתון. עם זאת, יש לזכור כי הנתונים בנוגע לרבעון השלישי הם אומדן ראשון בלבד והם מתייחסים לרבעון שבו התרחשו בישראל אירועים חריפים במישור הביטחוני, שלהם הייתה השפעה מדכאת על הפעילות הכלכלית כולה.
ראיות מצטברות להאטה דרמטית במשק
נתון זה מצטרף להערכת הלמ"ס שפורסמה לפני פחות מחודש, לפיה המשק הישראלי יצמח השנה ב-2.2% בלבד, לעומת 3.2% ב-2013. האומדן מבוסס על נתוני אמת של החודשים ינואר-ספטמבר והערכות לגבי יתר חודשי השנה.
מדובר בהאטה דרמטית בקצב הצמיחה של הכלכלה הישראלית, שצמחה ב-5.8% ב-2010, ב-4.2% ב-2011, ב-3% ב-2012 וב-3.2% ב-2013.
גם בנק ישראל ומשרד האוצר הורידו לפני כחודשיים את תחזיות הצמיחה שלהם לןשנה זו, מרמה של 2.9% לרמה של 2.3% (בנק ישראל) ו-2.4% (משרד האוצר). הורדת תחזיות הצמיחה משקפת את ההכרה של הצמרת הכלכלית בכך שמאז חודש מרס חלה הרעה במצב הכלכלי במדינה.
האותות להרעה במצב הכלכלי באו עד כה לידי ביטוי בירידה בקצב האינפלציה שעומדת כרגע על מינוס 0.3% ב-12 החודשים האחרונים, ובנתונים שליליים בענפי המשק השונים. כך, למשל, קצב התחלות הבנייה עמד ברבעון השני של השנה על 9,311 - הנתון הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של 2012. היקף התיירות הנכנסת בחודש אוקטובר, לאחר סיום מבצע צוק איתן, היה נמוך ב-21% מהחודש המקביל ב-2013.
עלייה באבטלה או בהיקף המפוטרים לא נרשמה עד כה, מה שעשוי להצביע על כך שקיימת עדיין אמונה בקרב המעסיקים שהעננה תחלוף במהרה והמשק יתאושש. עם זאת, בבנק ישראל כבר נקטו בצעדים על מנת להתמודד עם סימני ההאטה והורידו כבר לפני חודשיים את הריבית במשק לרמה של 0.25%.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה לפרסום: "משרד האוצר העריך כי תהיה פגיעה בצמיחה בשנת 2014 בעקבות מבצע צוק איתן. הכלכלה הישראלית נותרה יציבה, בין היתר בשל הצעדים בהם נקט המשרד בשנים 2013-2014 , ולכן להערכתנו מדובר בתוצאה נקודתית ולא פגיעה שצפויה להיות ארוכת טווח. התחזיות של משרד האוצר לצמיחה עדיין עומדות בעינן. התקציב שהוגש לאישור הכנסת הינו כזה שיביא להמשך צמיחה ויציבות בכלכלה הישראלית".
שר המודיעין יובל שטייניץ הגיב בפוסט בעמוד הפייסבוק ובבלוג שלו: "צריך להבין, שאם הירידה בצמיחה תמשך האבטלה עלולה לעלות ואזרחי ישראל עלולים להיפגע.
כואב לי לראות כיצד הידרדרנו תוך שנתיים בלבד מהמקום הראשון לצמיחה בנפש ובפרמטרים נוספים של גידול בהשקעות, הורדת האבטלה, לצמיחה נמוכה כל כך ולדינמיקה של האטה חמורה במשק. אם לא נתקן במהירות את המצב, הנפגעים העיקריים יהיו אזרחי ישראל".
ח"כ שלי יחימוביץ' על הצמיחה השלילית לראשונה מזה חמש וחצי שנים: "מדובר בכשל מתמשך של מדיניות כלכלית המצמצמת עוד ועוד את יכולת הקנייה של 99% מאזרחי המדינה ומנחיתה עליהם מהלומות מכל כיוון אפשרי. שכר העומד במקום ונשחק, קיצוצים תכופים בתקציב המדינה שמאלצים לשלם מכיסנו על שירותי בסיס ומקטינים את ההכנסה הפנויה, ויוקר מחייה משתולל שהמאבק נגדו בא לידי ביטוי אך ורק במסיבות עיתונאים - כל אלה גורמים למשקי הבית לנהוג באופן הישרדותי, לא לצרוך ובכך להאט את המשק בצורה מסוכנת.
רק העלאת שכר המינימום, פיקוח על המחירים ובראשם פיקוח על מונופול הגז הטבעי, הרחבת שירותי הבסיס במקום צמצומם, והשקעה במחוללי צמיחה אשר לא קיימים כלל בתקציב 2015 יניעו את המשק, יזרימו דם בעורקי העסקים הקטנים והבינוניים ויחלצו אותנו מהתוצאות ההרסניות של כלכלת נתניהו ולפיד. על הצמד הזה להבין כי תיאוריית החלחול הגורסת שככל שניתן הטבות לתאגידים גדולים ועשירים כן ישתפר מצבם של העניים ושל מעמד הביניים - קרסה מזמן, ואינה עומדת במבחן המציאות", אמרה ח"כ יחימוביץ'.
עידן אזולאי, מנכ"ל אפסילון ניהול קרנות נאמנות, אמר כי "נתוני הצמיחה אינם מפתיעים בשל ההשפעה הצפויה של צוק איתן. עם זאת, הנתונים של השבועות האחרונים שמושפעים פחות מהמלחמה אינם מבשרים טובות ובזה צריך למקד את הדיון הכלכלי. הפיחות של השקל שמשפיע לחיוב על נתוני היצוא והתוצר, עלול ליצור אשליה שהחל במשק מחזור עסקים חיובי. אלא שמרבית הנתונים האחרים שקשורים בהיקפי ההשקעות והתעסוקה מראים כי נתוני התוצר הבאים כנראה לא יהיו שליליים, אבל גם לא ישקפו צמיחה גבוהה".