אלפי תיקי עבירות מין, רק שמינית הסתיימו בכתבי אישום
ל-ynet נודע כי 5,238 תיקי עבירות מין טופלו בפרקליטות אשתקד, אך רק ב-594 מקרים הוגשו כתבי אישום. הסיבה המרכזית: חוסר ראיות. בשנה שעברה חלה עלייה של 12% בכמות הפניות למרכזי הסיוע, שקוראים לממשלה לפעול
יותר פניות על עבירות מין, פחות כתבי אישום: כתבי אישום הוגשו רק בשמינית מתיקי עבירות המין שטופלו בפרקליטות במהלך שנת 2013. כך עולה מנתונים שהגיעו לידי ynet מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית.
הנתונים הם חלק מדו"ח שיוצג הבוקר (ב') בוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת לרגל היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים שיצוין בשבוע הבא. על פי הדו"ח, המבוסס על נתוני הפרקליטות, 5,238 תיקי עבירות מין המעוגנות בחוק העונשין טופלו בפרקליטות בשנה שעברה.
מתוך הכמות הזאת, רק ב-594 מקרים הוגשו כתבי אישום. זאת לעומת 1,668 תיקי עבירות מין שלא הגיעו לכדי כתב אישום ונסגרו על ידי הפרקליטות בשנה שעברה. במרבית המקרים, 71.4 אחוזים, נסגרו התיקים בשל חוסר ראיות.
עוד עולה מהדו"ח כי בשלוש השנים האחרונות נרשמה ירידה עקבית ודרמטית במספר תיקי עבירות המין וההטרדה המינית שנערך לגביהם הליך משפטי. בשנה שעברה נדונו 798 מקרים בבתי המשפט לעומת 855 שנה קודם לכן ו-1,008 בשנת 2011.
בכל הנוגע לתיקים הנוגעים להטרדות מיניות, בשנה החולפת הוגשו 40 כתבי אישום בלבד בגין עבירות אלה, שמהווים חמישה אחוזים מסך כל כתבי האישום שהוגשו בגין עבירות אלה.
מתוך 5,704 תיקי עבירות המין שנפתחו במשטרה ב-2013, רק כ-820 נפתחו בגין עבירת הטרדה מינית. 390 תיקים המעוגנים בחוק למניעת הטרדה מינית טופלו בפרקליטות, מתוכם 239 נפתחו בשנה זו.
תיקים אלה מהווים שבעה אחוזים מסך כל תיקי עבירות המין וההטרדות המיניות שנפתחו בשנה זו. כ-130 תיקים בגין הטרדה מינית נסגרו על ידי הפרקליטות בשנה שעברה, כ-65 אחוזים מתוכן בשל חוסר ראיות.
מרבית הפגיעות המיניות: על-ידי בן משפחה
הדו"ח מלמד גם על עלייה של 12 אחוזים בשנת 2013 בכמות הפניות למרכזי הסיוע לעומת שנה קודם לכן. אשתקד התקבלו כ-40 אלף פניות, חלקן פניות חוזרות או ישנות. 8,637 פניות חדשות התקבלו, על פי הדו"ח, במרכזי הסיוע. הנתונים מלמדים גם שרק 15 אחוזים מהמקרים שהגיעו למרכזי הסיוע דווחו למשטרה. 87 אחוזים מכלל הפניות נוגעות לפגיעות בנשים ו-13 אחוזים לפגיעות בגברים.
בפילוח הפניות מתברר כי 36 אחוזים הם דיווחים על אונס, מעשה סדום וניסיון אונס ו-26 אחוזים הם על פגיעה מינית במשפחה. לפי הדו"ח, מרבית המתלוננים מדווחים על פגיעות מיניות מצד בן משפחה (28 אחוזים) או מכר (24 אחוזים מהפניות).
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, אמרה שהגידול בכמות הפניות למרכזים מהווה חשיבות עצומה של התרת קשר השתיקה סביב פגיעות מיניות. "הסיוע משפיע באופן ישיר על יכולתן של נשים, נערות וגברים לאזור אומץ ולפנות למרכזי הסיוע", אמרה.
עם זאת, סוליציאנו הדגישה כי הדיווח לרשויות והטיפול במקרי פגיעה מינית במשטרה ובבתי המשפט עדיין לוקה בחסר. לטענתה, הדבר בא לידי ביטוי בפער בין נתוני איגוד מרכזי הסיוע לבין נתוני הפניות לרשויות.
באיגוד קראו לרשויות לפעול מיידית. "מדובר במגפה חברתית רחבת מימדים, שנוכחת בכל אספקט בחיים. מגפה זו מגובה בנורמות חברתיות של השתקה, הסתרה ובושה, שמקשות על נשים להתלונן על הפגיעה שעברו ולתבוע צדק. על ממשלת ישראל להתגייס למאבק באלימות המינית באמצעות השקעת משאבים לצמצום מימדי התופעה והגברת התמיכה לנפגעות ולנפגעים".
יו"ר הוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת, ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתיד), מסרה כי "העלייה בכמות הפונות לאיגודי הסיוע מלמדת על מודעותן הגדלה של הנשים לזכויותיהן ועל כך שיש להן כתובת".
עם זאת, לביא הוסיפה ש"נשים עדיין חשופות להטרדות קשות ואף לאונס בכמויות שאינן קטנות למרות המאבק המתמיד בתופעת ההטרדות ולמרות החקיקה המתקדמת".
קווי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית: 1202 לנשים, 1203 לגברים