יפן רשמית במיתון - בורסת טוקיו איבדה 3%
התוצר של יפן רשם ברבעון השלישי ירידה מפתיעה של 1.6% - רבעון שני רצוף של ירידה בתוצר, התואם את ההגדרה הטכנית של מיתון. אנליסט בטוקיו: "זהו עוד זיכרון טראומטי בפוליטיקה היפנית"
הבורסה של טוקיו נפלה הבוקר ב-3% לאחר כניסה מפתיעה של יפן למיתון. המסחר בבורסות של אסיה מתנהל היום (ב') על רקע המהלך ההיסטורי של פתיחת השווקים של סין למשקיעים זרים.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
מדד הניקיי מאבד 3%, האנג סאנג מאבד 0.72% ומניות שנגחאי מוסיפות 0.56%.
יפן נכנסה באופן מפתיע למיתון, כשברקע העלייה במס הקנייה שנכנסה לתוקף בחודש אפריל האחרון שגרם להאטה משמעותית מהצפוי בצריכת האזרחים ביפן. התוצר המקומי של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם התכווץ ב-1.6% ברבעון השלישי בקצב שנתי, ירידה רבעונית שנייה ברציפות התואמת את ההגדרה למיתון. הצפי בשוק היה לצמיחה של 2.5% - רחוק מאד מהתוצאה בפועל.
ברבעון השני התכווץ התוצר היפני ב-7.1% בעקבות ההעלאה של מס הקנייה במדינה מ-5% ל-8%. מס הקנייה צפוי לעלות באוקטובר 2015 ל-10% וראש ממשלת יפן שינזו אבה אמר כי הוא ישקול את הנתונים שיצאו עד למועד זה לפני צעד העלאה נוסף.
"המס של אפריל הרס לחלוטין את הכלכלה היפנית. הנתון שיצא היום יותיר עוד זיכרון טראומטי עבור הפוליטיקה היפנית", אמר היום יושיקי שינקה (Yoshiki Shinke), הכלכלן הראשי ב-Dai-ichi Life Research Institute.
אסטורו הונדה (Etsuro Honda), יועץ לראש הממשלה היפני, אמר בשבוע שעבר כי העלייה הצפויה הבאה במס הקנייה אינה באה בחשבון אם הצמיחה ברבעון השלישי לא תעמוד על לפחות 3.8%. "החלטה על עיכוב העלייה הנוספת היא ודאית", אמר היום ג'ספר קרול (Jesper Koll), האסטרטג הראשי בחטיפת יפן של ג'יי. פי מורגן.
הין היפני הגיב בצניחה לרמה של 117 ין לדולר, לראשונה מאז אוקטובר 2007 והתאושש בהמשך השעות - הבוקר הוא רושם ירידה של 1% ונסחר בסביבת 115 ין לדולר.
ברקע למסחר בבורסות הסיניות, המהלך ההיסטורי של פתיחה ראשונה של המסחר במניות הרשומות בבורסה בשנגחאי למשקיעים זרים - ובמקביל הנגשת המניות מהונג קונג למשקיעים מסין.