למנוע עששת: האם הפלואוריד הוא התשובה?
הדיון על יעילות או הנזק שגורם הפלואוריד לשיניים לא נפסק, גם לאחר החלטת שרת הבריאות, יעל גרמן, להפסיק את ההפלרה מהשנה הבאה. רופאת שיניים מסבירה מה הקשר שלו לעששת והאם הוא תורם למניעתה
העששת היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בקרב ילדים ומתבגרים. עששת נוצרת מחשיפת השיניים לחומצה כתוצאה מפירוק פחמימות הנצרכות בתזונה לאורך זמן על ידי חיידקים ספציפיים בפה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הסיבות למחלת העששת והתקדמותה בילדים תלויה במספר רב מאד של גורמים, כלומר, היא מוגדרת כמחלה מולטיפקטוריאלית. באופן כללי מדובר בגורמים הקשורים לפרט ומגורמים סביבתיים וחברתיים.
עוד כתבות על בריאות השינים
באופן טבעי: כך תשמרו על בריאות השיניים
תוך שעה: כתר מוכן - במקום השן החסרה
מה הקשר בין דלקת חניכיים לסוכרת?
אפשר לעצור את העששת
כיום ניתן להגיד בוודאות שעששת ניתנת למניעה, עצירה ואף ריפוי בשלבים המוקדמים שלה. הקפדה על היגיינה אורלית מהשן הראשונה, תזונה נכונה, ושימוש מושכל בפלואוריד חשובים לשימור בריאות השיניים של הילדים ואף משפיעים על בריאותם בעתיד.
בשלושים השנים האחרונות נצפתה ירידה בשכיחות העששת במדינות המפותחות וזאת הודות למחקר, ידע והסברה בתחום מניעת מחלת העששת,עלייה באיכות החיים, אורח חיים בריא יותר, וחשיפה לפלואוריד במי השתייה ובתכשירים דנטלים כמו משחות שיניים, שטיפות פה וכו'.
פלואוריד הינו מינרל שהוכח כמונע עששת, עוצר את תהליך העששת ואף יכול לגרום לתיקון נגעי עששת התחלתיים.ידוע שפלואוריד חודר לשכבת הזגוגית החיצונית וגורם לעמידות גבוהה יותר של השן מפני התקפת החומציות ובכך מניעת פירוקה של זגוגית השן.
כמו כן, לפלואוריד תפקיד חשוב בעיכוב חיידקים יוצרי החומצה. בעבר חשבו שלפלואוריד תפקיד משמעותי בעיקר בזמן התפתחות השיניים בלסת, כלומר לפני בקיעת שיניים. היום ידוע שפלואוריד יעיל גם ובעיקר לאחר בקיעת השיניים הנשירות והקבועות.
הפסקת הפלרת המים
ריכוז פלואוריד במי השתייה של 0.5-1 מ"ג לליטר נמצא כאופטימלי למניעת עששת וגורם לירידה של כ-50-60% בעששת אצל ילדים, וכ- 20-30% פחות עששת במבוגרים.
הפלרת מי השתייה הוכחה כיעילה מאד בהקטנת התחלואה בעששת בכלל הציבור. זהו אמצעי זול, בטוח, ויעיל המאפשר מניעה של מחלה לכלל האוכלוסייה ובעיקר בשכבות האוכלוסייה החלשות חברתית וכלכלית.
מממצאי סקר, שנערך בשנת 2002, על יעילות הפלואוריד בישראל על ילדים בגיל 12 שנה עולה, כי לכל ילד בישראל היו בממוצע 1.66 שיניים פגועות מעששת.
באזורים המופלרים רמת העששת הייתה נמוכה יותר (1.39 שיניים פגועות בממוצע לילד) לעומת הרמה באזורים הבלתי מופלרים (1.83 שיניים פגועות).
בשנת 2000 פורסם בארצות הברית שהפלרת מי שתייה היא האמצעי היעיל והבטוח ביותר למניעת עששת והתרומה החשובה ביותר לקידום בריאות השיניים לבני כל הגילאים לכל שכבות האוכלוסייה ובעיקר לשכבות המצוקה החברתית–כלכלית.
האם פלואוריד מזיק?
שימוש עודף או ממושך בפלואוריד (לדוגמא: משחות שיניים שאינן מותאמות על פי גיל ומינון) עלול לגרום לפגיעה חמורה בגוף האדם. הפגיעה בשיניים נקראת פלואורוזיס והיא מתאפיינת בהופעת כתמים לבנים עד חומים על השיניים בדרגות שונות של חומרה.
התחלואה בשן ברובה הינה פגיעה קוסמטית, מופיעה רק במשנן הקבוע, עד גיל 8. לאחר גילזה השן לא חשופה יותר לפלואורוזיס. תקופת הסיכון הכי גבוהה היא בשנים הראשונות לחיים עד גיל4-5 .
בשנים האחרונות הועלתה בישראל ובעולם כולו התנגדות מצד ארגונים שונים לנושא ההפלרה של מי השתייה, ושימוש בפלואוריד בכלל. טענות רבות הועלו בדבר רעילותו של הפלואוריד והיותו סכנה לבריאות הציבור. מנגד לא נמצא אף מחקר מוכח הקושר תחלואה כלשהי עם צריכה נכונה של פלואוריד.
המחלוקת בנושא הינה פוליטית וחברתית בלבד. משרד הבריאות תמך מאוד בהפלרת מי השתייה עד לשנה האחרונה. באפריל 2013 שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה כי בעוד שנה תופסק חובת הפלרת המים בישראל.
הכותבת היא מומחית ברפואת שיניים לילדים ומתבגרים ויועצת רפואית למשחות השיניים לילדים של חברת הפארמה "כצט"