המזון יתייקר? עלייה במחירי התירס והחיטה
למרות שלא הרגשנו את זה בכיס, מחירי הסחורות החקלאיות בעולם רשמו ירידות חדות בחודשים האחרונים אך היום המחירים האלה כבר חוזרים לעלות ומתאוששים מהשפל, זאת בעיקר בגלל חששות לירידה בהיצע בשל מזג האוויר. מחירי החיטה והתירס כבר רשמו עלייה של עד כ-17% לעומת חודש ספטמבר. הנה הגורמים שמשפיעים על מחירי חומרי הגלם של המזון
לאחר שפל של 4 שנים אליו הגיעו מחירי הסחורות החקלאיות ( S&P GSCI Agricultural Index) בחודש אוקטובר, נרשם תיקון של כ-10% במדד. מזג האוויר ממשיך להיות הגורם העיקרי המשפיע על מחירי הסחורות העיקריות. ציפיות המשקיעים לעלייה ביבולים בשנה הקרובה התהפכו וכעת החשש הוא כי גל קור בארה"ב שכבר החל יפגע ביבולים של השנה הקרובה.
גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון
בשונה מסחורות כמו מתכות או אנרגיה, הביקושים לסחורות חקלאיות הם קשיחים יחסית וההשפעה המשמעותית על מחירי הסחורות החקלאיות תלויה בהיצע. הגורם השכיח המשפיע על ההיצע הוא מזג האוויר.
מחירי החיטה והתירס עלו בין 13% ו-17% מהשפל אליו הגיעו בסוף חודש ספטמבר, אחת הסיבות לכך שהתיקון בתירס חד יותר בהשוואה לסחורות אחרות היא כי התירס משמש כחומר גלם בגידול בקר ובתקופות קרות יותר צריכת התירס של העדרים עולה, בין היתר כדי לשמור על חום גופם.
הסוכר, לעומת זאת, נסחר בתנודתיות על רקע הנעשה בברזיל. ברזיל אחראית על כ- 20% מהסוכר המופק בעולם, כך שכל שינוי בהיצע הסוכר מברזיל משפיע בצורה חדה על מחיר הסוכר בשוק העולמי. השבוע פורסם דו"ח תפוקה ממנו עולה כי התפוקה בברזיל תהיה חלשה מהצפוי. הדו"ח תמך בעלייה האחרונה במחיר הסוכר.
גם הדולר משפיע על החיטה
השפעה נוספת על מחירי הסחורות, ובכללם גם הסחורות החקלאיות, היא השפעת התחזקותו של הדולר אל מול סל המטבעות שעלה בחודש אוקטובר ב - 2.3%. הסיבה העיקרית להתחזקותו של הדולר, היא הפער בין הכלכלה האמריקנית לשאר הכלכלות בעולם.
בעוד שהבנק המרכזי בארה"ב (הפד) נמצא בתחילתו של מתווה לעליית ריבית (ציפיות לעלייה במהלך 2015 (עוד לא ברור מתי בדיוק), שאר העולם נמצא בעיצומן של הרחבות כמותיות, כשרק בשבוע האחרון הודיע הבנק המרכזי באירופה (ה- ECB) על תוכנית הרחבה מוניטיארית (הזרמת כספים ועידוד למשק באמצעות רכישות אג"ח).
נציין כי הירידה במחירי הסחורות ממתנת את הציפיות ולחצי האינפלציה בעולם, עובדה זו תומכת בהמשך ההרחבות הכמותיות בעולם.
הזהב מרגיע את המשקיעים
תמונת ראי למצב הכלכלה היא התנהגותו של מחיר הזהב. נזכיר כי עם תחילת ההקלות הכמותיות, מחיר הזהב זינק למחיר של 1,760 דולר לאונקייה. כשהחששות מתרחיש האימים להתפרצות אינפלציונית בלתי נשלטת פחתו, מחיר הזהב צנח.
כיום נסחר הזהב במחיר של 1,160 דולר לאונקיה וממשיך במגמת הירידה מתחילת יוני השנה (אז נסחר ב-1,330 דולר לאונקייה, על רקע המתיחות הרוסית).
מספר גורמים תומכים בהמשך הירידות במחירי הזהב: הכלכלה האמריקנית מצויה בתפר של מעבר ממדיניות מרחיבה למצמצמת ובנוסף ניכרת התמתנות במתיחות הגיאופליטית ברוסיה ובעולם. עוד גורם התומך בירידה במחיר הזהב - החששות מאינפלציה פוחתים משמעותית. בנוסף כאמור, הדולר ממשיך להתחזק וכשהדולר חזק, מחיר הזהב (הנקוב בדולרים) יורד.
הכותב הוא אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון