הפעם יספיק? הניצחונות הגדולים של הנבחרת
ה-0:3 על בוסניה לא היה הניצחון הראשון של הנבחרת על יריבות בכירות ממנה, אבל בדרך כלל ההישגים לא עזרו לעלות לטורניר גדול. זה הזמן להיזכר ב-0:5 על אוסטריה, ה-2:3 על צרפת, השלושער של בני טבק מול פורטוגל והמרצדס שעומר גולן לא קיבל אחרי ה-1:2 על רוסיה. להיזכר עם חיוך
ה-16 בנובמבר 2014 נכנס להיסטוריה וכל אוהד כדורגל ישראלי לא ישכח אותו לעולם. במשחקה הראשון באיצטדיון "סמי עופר" רשמה נבחרת ישראל את אחד מהישגיה הגדולים, ניצחון על נבחרת עדיפה שקירב אותה להישג אליו לא הגיעה כבר 44 שנים – הופעה בטורניר גדול.
ה-0:3 על בוסניה נכנס לרשימה המכובדת של הרגעים בהם נותר הקהל במקומו אחרי משחק ביתי והריע ממושכות לשחקנים ולמאמן. זה לא קרה מאז ה-0:5 על אוסטריה.
אז שלמה שרף נשאר לשבת על הספסל בדקות האחרונות, בעוד אייל ברקוביץ' שהוחלף אחרי הצגת שיא התיז מים על האוהדים שישבו בשורה הראשונה. הפעם אלי גוטמן ושחקניו השתתפו כולם בחגיגה.
כבר היו ניצחונות גדולים בהיסטוריה של הנבחרת על יריבות עדיפות המדורגות מעליה בדרוג העולמי של פיפ”א, אבל בדרך כלל הם לא עזרו בהמשך ולא הביאו אותה לטורניר גדול. ההעפלה למונדיאל במקסיקו 70, יש לזכור, הושגה אחרי ניצחונות בטורניר המוקדם על יריבות לא גדולות כמו אוסטרליה וניו זילנד.
גם לפלייאוף מול קולומביה לקראת מונדיאל 90' עלתה ישראל בעיקר בזכות הניצחון של ניו זילנד על אוסטרליה, אחרי שהשחקנים של יצחק שניאור ויעקב גרונדמן ז"ל סיימו פעמיים בתיקו עם האוסטרלים, ניצחו 0:1 את ניו זילנד ברמת גן וסיימו איתה בתיקו בחוץ.
גם ההופעות בטורניר האולימפי במקסיקו 68' ומונטריאול 76' הגיעו אחרי ניצחונות על יריבות מאסיה שלא נחשבו לכאלה השייכות לטופ העולמי. זאת, בניגוד לבוסניה הנוכחית ששיחקה במונדיאל האחרון אחרי שהעפילה אליו מבית אירופי וכוללת שחקנים מליגות בכירות. היו גם ניצחונות כמו ה-1:2 על ארגנטינה בירושלים ב-1998 וה-1:4 על רוסיה בינואר 2000, אבל הם הושגו במשחקי ידידות בלתי מחייבים.
לעומת זאת ניצחונות על נבחרות מהרמה הגבוהה ביותר הושגו בגארבג' טיים. בשל כך, אם ישראל תעשה זאת ותעלו ליורו 2016, יתעלה הניצחון על בוסניה על ההישגים הקודמים. זה הזמן להיזכר ברגעי האושר ההיסטוריים.
6 ביוני 1999: ישראל – אוסטריה 0:5
המשחק הגדול שסלל את הדרך לעלייה לפלייאוף במוקדמות יורו 2000 ושכיכב בו הדור האיכותי אשר כלל שחקנים כשרוניים כמו חיים רביבו, אייל ברקוביץ', טל בנין ואחרים.
כמו בוסניה הפעם, גם אוסטריה של אז הגיעה לאצטדיון רמת גן בהרכב חסר בגלל פציעות של שחקנים בכירים ומפורקת מנטלית, אחרי תבוסה 9:0 שספגה בספרד.
“אני אקח את הנבחרת ואני אנצח", הכריז ברקוביץ' לפני המשחק וכך היה, באחת התצוגות הגדולות של שחקן ישראלי אי פעם.
הקוסם העלה את ישראל ליתרון 0:1 בבעיטה קשתית אחרי שקיבל מסירת עומק מיוסי אבוקסיס. חיים רביבו העלה ל-0:2 בבעיטה חופשית לפני המחצית ובתחילת המחצית השניה השלים ברקו צמד בבעיטה אדירה אחרי בישול של רביבו. אלון מזרחי הוסיף את תנועת האווירון אחרי ה-0:4 ונג'ואן גרייב הבקיע את החמישי מבישול של ברקוביץ'.
אוטו באריץ', המאמן הקרואטי של האוסטרים, נראה מבויש ודאג לא להיתקל בשלמה שרף בדרך למסיבת העיתונאים. כשהמאמן הישראלי נכנס מחאו לו אנשי התקשורת כפיים ואחד מהם התלוצץ: “נראה לך שבאריץ' קפץ לירקון?”. הבלם אריק בנאדו אמר בהשתאות לברקוביץ' “אתה השחקן הכי גדול בעולם". “אני יודע", השיב הקוסם בשיא הרצינות.
אחרי אותו משחק שלח מגזין הכדורגל העולמי "וורלד סוקר" כתב לארץ על מנת להכין כתבה על נבחרת ישראל העולה. ב"ידיעות אחרונות" פורסמה הכותרת "הכי גדול בהיסטוריה, נבחרת ישראל העניקה את הרגע היפה מאז ומעולם".
הבעיה הייתה שלא ממש הייתה לזה המשכיות. הפסד מרגיז 3:2 בקפריסין כמעט מנע את העליה לפלייאוף. אחרי 0:8 על סן מרינו החלשה והפסד צפוי בספרד עלתה לישראל לפלייאוף בזכות ניצחון אוסטרי על קפריסין. אחר כך הגיעו תבוסות 5:0 ו-3:0 לדנמרק בפליייאוף, יחד עם פרשת נערות ליווי ידועה לשמצה, אבל בכל יום עצמאות משודר אותו ערב קסום מול האוסטרים.
13 באוקטובר 1993: צרפת – ישראל 3:2
הלילה המאושר בפארק דה פראנס נכנס לקלאסיקה בזכות הצרידות של השדר מאיר איינשטיין, שאיבד את קולו בעת כיבוש שער הניצחון של ראובן עטר בזמן הפציעות.
זו הייתה צרפת הגדולה עם כמה מכוכביה הגדולים בהיסטוריה, כולל ז'אן פייר פאפן שקרע רשתות במילאן, אריק קאנטונה, דויד ז'ינולה, דידייה דשאן ופרנק סוזה. השחקנים של המאמן ז'ראר הויה היו זקוקים לנקודה על מנת להבטיח מקום במונדיאל בארצות הברית ונערכו לטקס הגדול.
לעומת זאת, ישראל שהודרכה על ידי שלמה שרף הייתה אמורה להוות רק תפאורה בקמפיין הראשון שלה לאחר ההצטרפות לאירופה. בעקבות תבוסות 5:2 באוסטריה, 5:0 בשבדיה ו-3:1 לשבדים ברמת גן ובעיקר ה-4:0 לצרפת בארץ, אף אחד לא האמין שישראל תעשה משהו בטורניר בו כולם דיברו על שכר לימוד.
ההצגה הגדולה החלה עוד במחצית הראשונה כשרונן חרזי העלה את ישראל ליתרון כשקיבל מסירה בראש מראובן עטר אחרי פריצה של רוני רוזנטל באגף השמאלי.
פרנק סוזה השווה ל-1:1 בבעיטה מרחוק ולאחר מטווח על השער של בוני גינצבורג כבש דויד ז'ינולה שער גדול. כוכבה של פריז סן ז'רמן באותם ימים התגבר על פליקס חלפון מחוץ לרחבה ושלח טיל אדיר לחיבורים בדרך ל-1:2.
התקווה בתחילת המחצית השניה הייתה רק לא לצאת מבוזים, אבל ישראל שוב עמדה בגבורה. אייל ברקוביץ' שעלה כמחליף השווה ל-2:2 אחרי שההגנה הצרפתית לא הרחיקה היטב כדור שהגיע לרחבתה מפריצה של רוזנטל.
שלמה שרף, שנראה באותם ימים כמי שעומד לסיים את דרכו בנבחרת (בפועל המשיך עוד שלוש קדנציות בעקבות אותו משחק), ניסה לבזבז זמן כששילב את יעקב שוורץ כמחליף. ואז הגיע הרגע הבלתי נשכח.
רוני רוזנטל, המצטיין במשחק שהיה מעורב בכל שלושת השערים, פרץ בצד שמאל, העביר כדור רוחב ועטר בעט ברגל שמאל לחיבורים.
“שעער, שעעעער", צרח מאיר איינשטיין תוך שאיבד את קולו והפרשן אבי רצון הפציר בו "מאיר תירגע". פלה שישב ביציע מחא כפיים, ברקוביץ' ויתר השחקנים הניפו את הדגל במרכז המגרש וצרפת? היא לא עלתה למונדיאל אחרי שהפסידה בבית גם 2:1 לבולגריה ופיטרה את המאמן ז'ראר הוייה.
1 בספטמבר 1996: ישראל בולגריה 1:2
הבולגרים הגיעו לאצטדיון רמת גן שנתיים אחרי שסיימו במקום השלישי במונדיאל בארה"ב 1994. "דמיטר פנב מדבר יותר מדי, הוא יקבל בראש", הבטיח שלמה שרף כשדיבר על מאמן היריבה לפני המשחק, וקיים.
קז'ימיר בלאקוב העלה את הבולגרים ליתרון כבר בדקה השלישית, אבל רונן חרזי (34) וטל בנין (67 בפנדל) ביצעו מהפך.
למרבה הצער, ישראל הפסידה אחר כך 2:0 בקפריסין, נוצחה 1:0 בבולגריה במשחק שנעל את הקמפיין (אלון חזן הורחק) ולא עלתה למונדיאל בצרפת.
10 באפריל 1960: יוגוסלביה – ישראל 2:1
כשיוגוסלביה הייתה עדיין מדינה מאוחדת ובוסניה נכללה בין הרפובליקות שהרכיבו אותה, היא נחשבה למועמדת למדליית הזהב באולימפיאדת רומא. בטורניר המוקדמות היא אירחה את השחקנים של גיולה מנדי, שרשמו הפתעה גדולה אשר זכתה לכינוי “נס בלגרד”.
כולם קיוו לצאת בזול מול אחת הנבחרות הטובות בעולם. זאת, פחות משנה אחרי "חרפת ורוצלאב", התבוסה 7:2 בחוץ לפולין. בפועל סיפקה ישראל הופעה הירואית.
השוער האגדי יעקב חודורוב סיפק עוד אחת מהצגותיו ורפי לוי כבש צמד שעזר להשיג ניצחון. השער הראשון נכבש כבר בדקה הראשונה כאשר כדור רפי לוי התגבר על היוגוסלבי יובאן מילדינוביץ' והכניע את השוער מילאן שושקיץ'.
יוגוסלביה השוותה ל-1:1 בדקה ה-33. מוחמד מואיץ' הגיע מול חודורוב והבקיע. שער הניצחון נכבש בדקה ה-67, כאשר בעיטה של חודורוב הגיעה לצד השני של המגרש ורפי לוי בעט פנימה.
באותם ימים לא הייתה טלוויזיה בארץ וגם ברדיו שודר המשחק רק במחצית השניה. המאזינים עצרו את הנשימה כשהשדר ניסים קיוויתי תאר כיצד בדקות האחרונות נעצר המשחק לשלוש דקות, אחרי שחודורוב נפגע בראשו מהקורה בעת זינוק וקיבל טיפול ממושך.
היוגוסלבי סילסבטר טקאץ' הספיק לנגוח למשקוף לפני שריקת הסיום ולא הצליח למנוע את הניצחון הישראלי המפתיע. למחרת המשחק התנוססה ב"ידיעות אחרונות" הכותרת: “ישראל הפכה ליריב רציני לכל נבחרת כדורגל באירופה. עטורים הילת ניצחון חוזרים אחר הצהריים שחקני ישראל ויתקבלו על ידי קהל אוהדים נלהב".
ואכן, אוהדים רבים הגיעו בליל הסדר לנתב"ג הישן על מנת לקבל את פני הנבחרת. ויוגוסלביה? היא עלתה בסופו של דבר לטורניר הגמר באיטליה וזכתה במדליית הזהב.
28 באוקטובר 1981: ישראל – פורטוגל 1:4
עוד ניצחון שהושג בגארבג' טיים, לא ממש עזר לישראל אלא קילקל יותר ליריבתה ושיקם את היוקרה. אחרי הפסדים 3:0 בפורטוגל, 3:1 בסקוטלנד ו-1:0 לסקוטים בארץ איבדו השחקנים של ג'ק מנסל כל סיכוי לעלות למונדאל בספרד 82.
למרות זאת, אצטדיון רמת גן היה מלא ב-25,000 צופים והשדר יורם ארבל בישר לאומה בסיום: “אם לא באתם היום – הפסדתם". המשחק אגב שודר בערוץ 1 (היחיד באותם ימים) לא בשידור ישיר, אלא רק לאחר סיומו.
פורטוגל הגיעה כשהיא זקוקה לניצחון בן שלושה שערים בעקבות שלושה הפסדים רצופים שספגה, אבל האמינה שהוא מסוגלת לעשות זאת אחרי שכאמור הביסה 0:3 את ישראל בליסבון.
שחקני האורחים קיבלו הבטחה למענק כספי מכובד אם יעמדו במשימה. מאמנם, ג'וקה פריירה, ביצע חמישה שינויים בהרכב (השאיר בחוץ את הכוכב פרננדו שלאנה והשוער הפצוע מנואל בנטו) בעקבות ההפסד הביתי 2:1 לשבדיה.
המאמן ג'ק מנסל העלה את אורי מלמיליאן בפעם הראשונה בהרכב, ישראל הביסה 1:4 את פורטוגל ובכך עזרה לסקוטלנד וצפון אירלנד להעפיל למונדיאל בספרד. אותו ערב היה אחד המשחקים הגדולים בקריירה של בני טבק, שהבקיע שלושה שערים.
את הראשון הבקיע טבק בבעיטה שטוחה (דקה 6) מתוך הרחבה, כשקיבל מסירה ממשה גריאני המצוין וכעבור שתי דקות השווה ג'ורדאו בנגיחה מקרוב. גידי דמתי קבע (14) 1:2 לישראל בבעיטה מ-25 מטר, אחרי שהשוער אנטוניו אמראל הדף לא טוב הגבהה של חיים בר מצד ימין.
בדקה ה-18 עלתה ישראל ליתרון 1:3. אבי כהן חילץ כדור מג'ורדאו ומסר לאורי מלמיליאן, אשר המשך במסירת עומק לבני טבק. החלוץ בעט פנימה בניסיון השני, אחרי שאמראל הדף את הבעיטה הראשונה שלו וניסה להכשילו בדרך לכיבוש השער.
טבק השלים שלושער (30) מבישול של משה גריאני. השוער יוסי מזרחי נפצע בדקה ה-25 ומחליפו אריה חביב הדף פנדל שבעט ג'ורדאו בדקה ה-57. שוער הפועל יהוד היה זה שהכשיל לפני כן את החלוץ הפורטוגלי ברחבה.
"הוכחתי שאני יכול לשחק בברייטון", הגיב משה גריאני, שנהג להתייבש באותה תקופה על הספסל של הקבוצה האנגלית. אבי כהן התלוצץ: "ברייטון לא סחורה בשביל מושיקו, היא קטנה עליו. לי אישית זה סיפוק עצום, הוכחתי לעצמי שאני כדורגלן טוב".
יעקב כהן אמר: "הצדקנו את ההערכה לכדורגל שלנו באירופה". אורי מלמיליאן, שרשם בכורה מוצלחת בטורניר: "היו לי כבר משחקים ברמה הזו, אבל לא בנבחרת". הקפטן גידי דמתי: "חבל שאיחרנו את הרכבת, אם היינו מנצלים את ההזדמנויות במשחקים קודמים היינו מגיעים למונדיאל. הפעם לא היתה לקהל סיבה לכעוס עלינו".
מאמן נבחרת ישראל, ג'ק מנסל: "ב-1:3 הייתי בפאניקה, אילו הפסדנו היו תולים אותי עוד לפני סיום החוזה. לא אהיה צנוע הפעם, הבחורים שלי עבדו מעבר לכוחם והצליחו. לא ציפיתי לגדולות מהכדורגל הישראלי, בעבודתי כאן ניסיתי לשפר את הרמה ולקדם את השחקנים. הפעם כולם שיחקו בצורה מלוכדת".
השוער הפורטוגלי אמראל היה המום: "עשיתי שגיאות. למעט השער הרביעי, כל היתר היו מיותרים". הומברטו קואליו: "זה לא היה היום שלנו ולא היה לנו מזל. לא נעים". מאמן פורטוגל, ז'וקה פריירה, התקשה לפרגן: "קשה לומר שהנבחרת הטובה יותר ניצחה, היו שינויים קיצוניים ושער אחד יכול היה לעשות את ההבדל".
"פורטוגול! גול! גול! גול!", חגגה הכותרת ב"ידיעות אחרונות" למחרת המשחק. "נבחרת ישראלית שאפתנית, לוחמת, נבונה וחדורת אמונה הציגה כדורגל שאפתני ויעיל והנחיתה נוקט אאוט בתוך 30 דקות, בני טבק הפגין משחק מלהיב של חלוץ גדול וניצל את מהירותו".
17 בנובמבר 2007: ישראל רוסיה 1:2
עוד קמפיין שהסתיים באופן מעשי עוד לפני ההישג הבולט שהושג לעיני 27,568 צופים ברמת גן. השחקנים של דרור קשטן איבדו כל סיכוי לעלות ליורו 2008 אחרי תבוסה 3:0 באנגליה והפסד ביתי 4:3 לקרואטיה.
האנגלים היו זקוקים לניצחון של ישראל על מנת להישאר בתמונה אחרי שהפסידו ברוסיה. בשל כך הבטיח איש עסקים אנגלי להעניק מכונית מרצדס לשחקן ישראלי שיבקיע שער ניצחון ואנשי תקשורת רבים הגיעו מהאי הבריטי לארץ.
האנגלים היו מודאגים מהיעדרו של יוסי בניון בגלל פציעה, אבל נרגעו אחרי שהסבירו להם שהכוכב העולה מאור בוזגלו שיחליף אותו נחשב ליורשו ואכן, בפועל ישראל עשתה עבורם את העבודה. בדקה העשירית שלח ברק יצחקי את אליניב ברדה שקבע 0:1 לישראל.
בתום לחץ רוסי הצליח דיניאר ביליאלטדינוב להשוות (60) ל-1:1 כשהכניע את דודו אוואט בבעיטה מקרוב. בדקה ה-78 הוחף בן סהר (לפני ששינה את שמו לבן שהר) בעומר גולן, אשר כבש את שער הניצחון בתוספת הזמן, לא לפני שכדור שטוח של דמיטרי סיצ'ב האורח פגש את הקורה. בדקה ה-91 שלח ברדה את גולן, שבעט שטוח לרשת והבקיע את שערו הראשון במדים הלאומיים.
"רוצים לעשות סיבוב במרצדס של עומר", שרו שחקני ישראל בחדר ההלבשה. גולן לא קיבל בסופו של דבר את הרכב לאחר שבהתאחדות אסרו עליו. דרור קשטן הנרגע מעד מרוב התרגשות וכמעט נפל מהבמה שהוצבה באוהל העיתונות.
“ראינו נבחרת צעירה, רעננה ורעבה שהציגה הופעה טובה במשחק טעון שכל אירופה ראתה אותו", סיכם המאמן. “יש לה עתיד ורוד". גיבור הניצחון עומר גולן הבטיח: “אף פעם לא נוריד את הראש ולא ניתן לאף אחד לדרוך עלינו. הרוסים זילזלו בנו וזה היה בעכריהם, שילמדו לקח".
ברק יצחקי אמר: “אנחנו הישראלים יש לנו לב חם, עזרנו לאנגלים ושימחנו כמה לבבות". עמית בן שושן ששולב כמחליף: "הראנו לכולם מה הנבחרת שלנו שווה".
ומה עשתה אנגליה עם המתנה שקיבלה? הפסידה בבית לקרואטיה, נותרה מחוץ לטורניר יורו 2008 ופיטרה את המנג'ר סטיב מקלארן.