שתף קטע נבחר
 

מחלוקת בממשלה מעכבת מעבר צה"ל דרומה

במשרד הביטחון טוענים כי המכרז להקמת קריית התקשוב בבאר שבע מתעכב - כי האוצר לא העביר את הכסף. באוצר משיבים: העברת הבסיסים תוקצבה במסגרת תקציב הבטחון. ראשי רשויות בדרום מזהירים בתגובה: "זה יחזיר אותנו שנים אחורה". במקביל בכנס השמאים באילת מתחו ביקורת על פינוי הבסיסים: "זה יפגע ביישובים הסמוכים"

מעבר קרית המודיעין והתקשוב לנגב מעוכב בגלל מחלוקת בין משרד הביטחון לאוצר. בימים אלה היה אמור לצאת לדרך המכרז להקמת קריית התקשוב בבאר שבע (זאת לאחר שמכרז מיון מקדים החל אבל נעצר). אלא שבמשרד הביטחון טוענים כי משרד האוצר לא העביר את הכספים ולכן לא ניתן לצאת במכרז.

 

 

קרית התקשוב, שתכלול את יחידות העילית של אגף התקשוב בצה"ל, אמורה הייתה לסייע להפוך את באר שבע ל"עמק הסיליקון" של הנגב, אך כעת הפרוייקט תקוע. בנוסף לכך, העבודות להקמת קרית המודיעין של צה"ל, שתכלול את יחידת 8200 ויחידות עילית מסווגות אחרות, שתקום סמוך לצומת שוקת, מעוכבות גם הן. זאת לאחר שמכרז להקמת חומה היקפית הוקפא. 

קרית התקשוב - הדמיה (הדמיה: משרד הביטחון) (הדמיה: משרד הביטחון)
קרית התקשוב - הדמיה(הדמיה: משרד הביטחון)
 

המהלך הדרמטי של העברת היחידות דרומה אמור היה להתחיל ב-2015, יחד עם מעבר אנשי הקבע לנגב. הרשויות בדרום השקיעו לא מעט משאבים על מנת לקלוט את אותם אנשי קבע, ומשמעות העיכוב בפרוייקט היא פגיעה אפשרית באותן רשויות. סיום המעבר, בשנים 2018-2017, נראה כיום כתאריך דמיוני כמעט לאור ההתפתחויות האחרונות. מעבר יחידות המודיעין דרומה אמור גם לשחרר קרקעות יקרות ערך באזור המרכז, שצפוי להכניס לקופת המדינה כסף רב.

 

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ, פנה למשרדי האוצר והביטחון ולמשרד ראש הממשלה, בדרישה לפתור את הבעיה, שעלולה לעלות מיליונים למשלם המסים ולדחות את מעבר יחידות צה"ל לנגב. דנילוביץ הדגיש כי כבר כעת לוחות הזמנים כפי שהוצגו בשנים האחרונות אינם ריאליים, וכי אף גורם אינו עוסק בנושא או מעדכן את לוחות הזמנים. 

 

ראש מועצת עומר פיני בדש, שסמוך למועצה בראשותו אמורה לקום קרית המודיעין, אמר כי "התחיל מהלך שאמור להפרות את הנגב, הרבה תקוות והרבה תשתיות החלו לקום לקראת עליית צה"ל דרומה, ומעבר קרית המודיעין והתקשוב לנגב. התחלנו לעסוק בפרוייקטים של מגורים, לצורך קליטת אנשי הקבע, וכל התהליך של השקעת כמה עשרות מיליארדי שקלים בחמש השנים הקרובות הוקפא. כל הציפיות הכלכליות והתפתחות הנגב בתוכנית החומש הקרובה - הכל הולך להיתקע. זה יחזיר אותנו כמה שנים אחורה. אנחנו מקווים שהוויכוח בין האוצר ובין משרד הביטחון לא יהיה על גבם של תושבי הנגב".

 

במשרד הביטחון מסרו בתגובה: "מצוקת התקציב מחייבת היערכות מחדש להגדרת תקציב ייעודי לפרויקט על פי החלטת הממשלה, ונושא זה נידון ונמצא בשיחה בין משרד ראש הממשלה, הביטחון והאוצר, לרבות לוחות הזמנים ליישום. הדיונים בין המשרדים מקיפים גם נושאים נוספים הכלולים בהחלטת הממשלה, המהווים תנאים בסיסיים הכרחיים להתקדמות הפרויקט, בין היתר בהכנת התשתיות הלאומיות לקליטת מחנות צה"ל ומשפחות המשרתים".

 

עוד ציינו כי "במשרד הביטחון מאמינים כי החלטת הממשלה תקויים בין היתר באמצעות הגדרת תקציב ייעודי, על מנת שלא יווצרו פערים ואיומים של ממש על היתכנות הפרויקט".

עיר הבהדים - הדמיה ()
עיר הבהדים - הדמיה
 

ממשרד האוצר נמסר: "נושא העברת בסיסי צה"ל לנגב תוקצב במסגרת תקציב הבטחון. סוגיית המימון עלתה כבר בעבר מול משרד האוצר ואף בדיון אצל ראש הממשלה ומשרד הבטחון קיבל את המענה הנ"ל. צר לנו שנעשה שימוש ציני בפרוייקט לאומי חשוב כמו העברת בסיסי צה"ל לנגב".

 

פינוי בסיסי צה"ל יפגע בתושבים? 

בתוך כך, בכנס לשכת שמאי המקרקעין שנערך באילת מתחו גורמים בענף הנדל"ן ביקורת על תוכנית צה"ל לפנות בסיסים צבאיים ממרכז הארץ לנגב. כך, למשל, ראש עיריית קריית אונו, ישראל גל, טען כי בניית אלפי דירות באזורים שמהם יפונו הבסיסים עלולה להביא לפגיעה באיכות החיים של אזרחים ביישובים הסמוכים לאותם בסיסים.

 

"אם היום תושב בקריית אונו יוצא בבוקר לעבודה ומחכה שעה ורבע בפקקים לתל אביב ועובר את אותו סיפור בדרך חזור, אז מה מצפים שיהיה כשיוסיפו עוד 17 אלף יחידות בשטח של תל השומר?", תהה גל. זאת לאחר הצהרתו של צחי דוד, רכז מקרקעין ותכנון באגף התקציבים במשרד האוצר, לפיה פינוי מחנות צה"ל יביא ליצירת 4,000 יחידות דיור כל שנה ב-8 השנים הקרובות.

 

עדיאל שומרון, מנהל החטיבה העסקית ברשות מקרקעי ישראל, הוסיף כי "בשנים 2017-2015 ישווקו 25 אלף יחידות דיור מפינוי בסיסי צה"ל באמצעות הסכמי גג".

 

גילה אורון, מנהלת מחוז תל אביב במשרד הפנים, הסבירה כי מהלך פינוי הבסיסים הוא נכון, הן מכיוון יישובי המרכז והן מכיוון תושבי הדרום. "זה חוסך לנו נגיסה בשטחים הירוקים מחוץ לערים, זה מוציא נטע זר מתוך העיר האורבנית וזה יוצר תעסוקה ודחיפה לפריפריה", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
עיר הבה"דים
צילום: רועי עידן
מומלצים