איך הפך HIV ממחלה סופנית לכרונית - ומה העתיד?
האם ב- 2030 תמוגר מגפת האיידס? זה אחד הנושאים שעמד במרכזו של כנס לטיפול ב-HIV שנערך בגלזגו. עוד דובר שם על כי האפשרות לחיות עם HIV כמחלה כרונית, יצרה את החזון המכונה "90 90 90", ששואף שעד 2020 90% מנשאי ה -HIV יאובחנו, 90% יטופלו ואצל 90% מהם הנגיף ידוכא לגמרי
איך השתנתה התפיסה לגבי מחלת האיידס ב-30 השנים האחרונות? זה היה הנושא של הכנס ה-12 (נערך פעם בשנתיים) של הכנס לטיפול תרופתי ב- HIV שנערך בגלזגו שבסקוטלנד החודש (נובמבר).
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בכנסים הראשונים שנערכו עסקו רבות במציאת תרופות וטיפולים שיעצרו את המחלה וימנעו מוות של חולים שנדבקו בנגיף ה- HIV.
החל משנת 1996, השנה בו נמצא כי שילוב תרופתי ("הקוקטייל") המסוגל לעצור את התפתחות מחלת האיידס בנשאי הנגיף ולאפשר לאנשים החיים עם HIV לחיות חיים מלאים, הכנסים עוסקים בעיקר בשיפורים בטיפולים התרופתיים, שילובים חדשים ותרופות חדשות.
עוד על HIV
לשתות מאותה כוס של נשא HIV זה מידבק?
נתונים מדאיגים: 495 נשאי HIV חדשים בישראל
באישור רבנים: חוברת לדתי למניעת הדבקה ב-HIV
ממחלה סופנית למחלה כרונית
ללא ספק השנים האחרונות מאופיינות בשינוי הדוגמה השלטת בטיפול בנשאי נגיף ה HIV כאשר השוני הבולט הוא המעבר מטיפול באיידס כמחלה סופנית לטיפול בנשאי נגיף ה HIV כחולים כרוניים.
בשנים הראשונות החולה קיבל טיפול שהיה מורכב מכדורים רבים שיש לקחתם מספר רב של פעמים ביום ושהיו מלווים בתופעות לוואי קשות ביותר כאשר המטרה המרכזית הייתה שליטה על נגיף ה HIV בכל מחיר והצלת חיי החולה.
כיום, אנו מדברים על טיפולים המורכבים מכדורים בודדים (לרוב עד 3 ביום) או אפילו על כדור בודד וקטן שיש לקחתו פעם ביום. פרופיל תופעות הלוואי הינו בטוח ביותר ומרבית הטיפולים נסבלים באופן כזה שבהחלט מאפשרים למטופל להמשיך לחיות חיים רגילים ופוריים הכוללים חיי משפחה, חיי חברה, עבודה ופעילות גופנית.
אדם החי כיום עם נגיף ה HIV הוא חולה במחלה כרונית הממשיך את חייו (על פי הערכה כיום תוחלת חייו דומה לזו של האוכלוסייה הכללית) ובזכות הטיפולים החדשים הוא אדם פרודוקטיבי התורם לחברה.
טיפול באדם מבוגר עם HIV
בכנס השנה, עמד נושא האדם החי עם HIV במרכז כאשר ההבנה שאדם זה צפוי לחיות שנים רבות עם הנגיף בדמו ולהזדקן כאשר הוא נושא הנגיף מעלה שאלות לגבי טיוב הטיפול באדם מבוגר עם HIV.
תחלואה ששכיחה יותר באדם המבוגר (ללא HIV) כמו סכרת, יתר לחץ דם, מחלת לב וכלי דם ואוסטיאופורוזיס דורשת התייחסות מיוחדת בנשא נגיף ה-HIV הן בשל השפעות הנגיף עצמו והן בשל ההשפעה האפשרית של הטיפול כנגד HIV.
מכאן, שדגש מיוחד ניתן היום בטיפולים התרופתיים החדשים כנגד נגיף ה-HIV במחשבה על ההשפעה של תרופות אלו לגבי תופעות לוואי מטבוליות – כמו סוכרת, אוסטיאופורוזיס ושומני הדם ולגבי אפשרות של אינטראקציה בין תרופתית עם תרופות לטיפול במחלות הגיל המבוגר.
הבשורה שנידונה בהרחבה בכנס היא ביכולתן של התרופות החדשות לאפשר טיפול מיטבי בחולה האיידס לא רק מבחינת סבילות הטיפול ועוצמתו המיידיים אלה גם כטיפולים ארוכי טווח בעלי פרופיל בטיחות גם במצבים של חולי בגיל המבוגר והאפשרות לטיפול בתרופות נוספות שלא לטיפול ישיר במחלת האיידס.
ללא ספק מדובר בשינוי קיצוני מטיפול שמרכזו הייתה "המחלה" לטיפול שבמרכזו עומד החולה, איכות חייו תוך חשיבה על תוחלת חיים ארוכה ומלאה ו"הזדקנות" עם הנגיף.
למעשה המצב שהגענו אליו מאפשר להתקדם ובמסגרת הכנס הוצג החזון של ארגון הבריאות העולמי ( ה-WHO) אשר הושק בחודשים אחרונים ומהווה את "הצעד הבא" בטיפול בעולמי במגיפת האיידס.
2030: השנה שבה תמוגר מגפת האיידס?
מדובר בתפישה המבוססת על כך שהטיפול התרופתי לחולי HIV הפך להיות לפוטנטי מאוד, פשוט לנטילה וכמעט ללא תופעות לוואי כשאר מצד שני במספר פרסומים הוכח כי אדם נשא נגיף ה HIV הנוטל טיפול באופן סדיר (כך שהנגיף בדמו מדוכא לחלוטין) כמעט איננו מדבק.
שילוב עובדות אלו יצר את החזון המכונה "90 90 90" ושואף שעד שנת 2020: 90% מנשאי ה - HIV בעולם יאובחנו, 90% יקבלו טיפול כנגד הנגיף ובדמם של 90% מתוכם הנגיף יהיה מדוכא לחלוטין.
במצב זה ניתן להעריך כי עד שנת 2030 תמוגר מגיפת האיידס בעולם ומקרי ההדבקה החדשים יהיו ספורדים בלבד.
נושאים נוספים שנידונו בכנס וכללו מחקרים למציאת חיסון כנגד נגיף ה -HIV ופיתח תרופות שיביאו לריפוי מלא המחלה (ולא רק דיכוי הנגיף בדמם של הנשאים) נותנים תקווה כי עומדים בפני פתח של תקופה חדשה, כך שלפחות לגבי ה-HIV, נראה כי הקהילה הרפואית והאנושות בכלל עומדים בפני ניצחון!
הכותב הוא מנהל שירות האימונולוגיה ורופא בכיר במרפאת נווה אור במרכז רפואי קפלן