אין תקן: הסייעת נאלצת לעזוב את עדי העיוור
במשך ארבע שנים מלווה זמירה שוקרון את עדי קושניר, תלמיד עיוור בן 17 מחדרה ומנגישה עבורו את חומרי הלימוד. כעת היא קיבלה קביעות בעירייה, ולא תוכל להמשיך לעזור לו. העירייה: "לא נשאיר אותו בלי סייעת"
הסייעת זמירה שוקרון מלווה מטעם עיריית חדרה את עדי קושניר בן ה-17, תלמיד תיכון עיוור שנמצא עכשיו בתקופת מבחני הבגרות. כארבע שנים נמשך הקשר ביניהם, שנקלע כעת למבוי סתום: שוקרון רוצה לקבל קביעות בעירייה, אך בגלל בעיית תקנים היא תוכל לעשות זאת רק כסייעת כיתתית, ולא פרטנית. המשמעות היא שהקביעות שלה תבוא על חשבון הסיוע לתלמיד שכה זקוק לעזרתה.
עוד בחדשות
תפנית בחקירת דריסת החיילים: פיגוע, לא תאונה
1 מכל 4 גרמנים: ישראל מתנהגת כמו הנאצים
קושניר הוא עיוור מלידה ושוקרון החלה ללוות אותו מטעם העירייה כבר לפני כארבע שנים, במסגרת לימודיו במערכת החינוך הרגילה. שוקרון מנגישה עבור עדי את חומרי הלימוד, לאחר שלמדה במשך שנתיים וחצי לקרוא כתב ברייל ולהשתמש בתוכנות ובציוד העזר הממוחשב שבהם הוא משתמש. היא נעזרת בין היתר בידע המעמיק והקודם שלה בתחום המחשבים.
כעובדת עירייה זה שש שנים ביקשה שוקרון לאחרונה לקבל קביעות, אבל נאמר לה כי בשל מבנה התקנים, היא תוכל להיכנס למסלול קביעות רק כסייעת כיתתית, ולא תוכל להמשיך כסייעת פרטנית לצד תפקידה. המשמעות היא ששוקרון תיאלץ להיפרד מקושניר.
ניסיונותיהם של השניים להתגבר על מכשולי הבירוקרטיה כדי ששוקרון תוכל להמשיך כסייעת פרטנית, בד בבד עם מימוש זכותה לקביעות, עלו עד כה בתוהו. "לפני חודש אמרו בעירייה שזמירה תפסיק לעבוד איתי ותעבור להיות סייעת כיתתית", אמר קושניר. "זה יהיה בלתי אפשרי למצוא סייעת אחרת שתוכל לענות לצרכים שלי, כי אצטרך ללמד אותה להנגיש לי את חומרי הלימוד וזה דורש המון זמן, שבשנתיים האלו של הבגרויות פשוט אין לי.
"בנוסף, שימוש בתוכנות דורש ידע קודם במחשבים ואין בעירייה סייעות אחרות שיכולות לעשות את זה. זה יצריך אותי לרדוף אחרי מורים כי אני לא צריך סייעת שתקריא לי מהלוח ותשב איתי בכיתה, אלא סייעת שתנגיש לי את החומר".
שוקרון מתקשה מאוד לעזוב את עדי, אך מבינה שעליה לדאוג גם לעצמה: "כדי לקבל קביעות אני צריכה לעבוד עם כיתה, ובעירייה הסבירו שאצטרך לעזוב את
עדי כדי לקבל קביעות. אני מבינה מאוד את עדי, הוא צריך סייעת שתהיה קצת מעבר, אבל אני צריכה לעזור גם לעצמי. נפרדתי ממנו, ואמרתי לו שלצערי הרב בינואר אסיים ואעבור למסלול של קביעות, כי אי-אפשר לשלב בין שני המסלולים, אין לזה תקן".
מעיריית חדרה נמסר בתגובה: "מסלולי הקביעות בעירייה אינם נתונים לשיקול דעתה של הרשות, אלא מוכתבים באוגדן תנאי שירות שמחייב את כל הרשויות המקומיות בישראל. הסייעת שעובדת עם עדי היא במסלול העסקה שאינו מסלול קביעות, בהתאם להנחיות הנ"ל אשר אינן מאפשרות להעניק לה קביעות. למרבה הצער, אם היא תישאר כסייעת צמודה, לא נוכל להעניק לה קביעות, ובכך היא תקופח שלא בצדק".
בעירייה אומרים כי בכל מקרה עדי יקבל סייעת במקומה של שוקרון. "היא מבצעת את תפקידה בהצלחה ולשביעות רצון כל הצדדים, וחשוב לנו לשמור על זכויותיה. מרגע שהיא בחרה להצטרף למסלול של קביעות החלה העירייה באיתור מחליפה ראויה, שתדע לבצע את כל המשימות ותסייע לעדי על הצד הטוב ביותר. אין כל כוונה להותיר את עדי ללא סייעת, ולו לרגע".